Slavnostna akademija ob 70-letnici Planinskega društva Domžale

Planinsko društvo Domžale je društvo po meri gora. Združujejo članice in člane, ki iščejo lepoto gora, se zavedajo odgovornosti do njih in jim namenjajo zvestobo. Ustanovljeno je bilo 16. 11. 1948 in se je leta 1982 pobratilo s hrvaškim planinskim društvom Bilo Koprivnica (Hrvaška). Osrednji del znaka, ki ga uporabljajo od leta 1995, je figura Domžalskega doma na Mali planini. Slednji je namreč v lasti Planinskega društva Domžale, ki tam vsako leto organizira tudi srečanje domžalskih planincev pri domu.

Slavnostna akademija ob 70-letnici Planinskega društva Domžale je potekala v petek, 23. novembra 2018, v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, kjer so slavnost s planinsko himno odprli pevci Moškega pevskega zbora Janko Kersnik iz Lukovice. Slavnostne akademije, ki jo je povezovala Draga Jeretina Anžin, so se udeležili tudi gostje: podpredsednik Planinske zveze Slovenije Roman Ponebšek, župan Toni Dragar, podžupanja mag. Renata Kosec, predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB občine Domžale ter predstavniki sosednjih in prijateljskih planinskih društev.

Predsednica Planinskega društva Domžale Helena Kermauner je v svojem nagovoru orisala razvoj Planinskega društva Domžale, ki  je bilo ustanovljeno 16. 11. 1948, goji pa planinsko izročilo ter izvaja prostovoljno delo, ki je usmerjeno  v varovanje narave, načrtovanje in vodenje pohodov, planinskih izletov, taborov, alpinizmu, športnemu plezanju ter skrbi za planinske poti. Planinsko društvo Domžale ima v oskrbi Domžalski dom na Mali planini, ki so ga zgradili z veliko prostovoljnega in udarniškega dela. Slovesno je bil odprt leta 1953.

Helena Kermauner, predsednica Planinskega društva Domžale.

Sledil je govor podpredsednika Planinske zveze Slovenije Romana Ponebška, ki je povedal nekaj besed o planinstvu ter se obenem zahvalil Planinskemu društvu Domžale za sedem desetletij uspešnega dela na področju planinstva in udejstvovanja na raznih dogodkih, kakor tudi v planinskih šolah v Sloveniji.

Nagovor častnih gostov je pripadel županu Toniju Dragarju, ki je orisasl vpetje Občine Domžale v obnovo Domžalskega doma na Mali planini, ki je bil po obnovi ponovno odprt ter dan v nadaljnjo oskrbo Planinskemu društvu Domžale v nedeljo, 28. avgusta 2011.  Obnova je zajela menjavo celotnega ostrešja, prenova zgornjega nadstropja (sobe, skupna ležišča, prostori za oskrbnika, kopalnica, wc), hodnik in sanitarije v pritličju, zunanja fasada s toplotno izolacijo, prenovljene so bile instalacije (elektro, strojne – obnova vodnih rezervoarjev) ter zgrajena prva mala biološka čistilna naprava na območju Velike planine. Prenova je bila izvedena s sredstvi javnega razpisa za prenovo planinskih koč Ministrstva za gospodarstvo, s pomočjo Občine Domžale in lastnimi denarnimi ter kadrovskimi sredstvi Planinskega društva Domžale. Ob tej priliki je predsednici Planinskega društva Domžale Heleni Kermauner izročil darilo za uspešno sodelovanje.

Jubilantom je čestital tudi župan Toni Dragar.

V kulturnem programu so nastopili pevci Moškega pevskega zbora Janko Kersnik iz Lukovice, ki že 20 let pojejo na različnih priložnostnih prireditvah Planinskega društva Domžale. Njihov zborovodja je Igor Velepič. Nastopila je tudi Banda citrarska iz Ihana, ki deluje pod vodstvom Petra Napreta.

S prostovoljstvom se širijo vrednote solidarnosti, razumevanja in spoštovanja. Uresničuje in spodbuja se trajnostno sobivanje z naravo ter izboljšuje kvaliteto življenja skupnosti. Zato je tak jubilej priložnost za zahvale, pohvale in priznanja, ker spoštujejo nesebičnost  in cenijo njihovo delo.

  • Pismene zahvale Planinske zveze Slovenije so prejeli: Tone Bakšič, Jure Pezdirc, Jožica Duh, Drago Kavka, Francka Maleš, Anka Cerar.
  • Bronasti  častni znak Planinske zveze Slovenije so prejeli: Jani Abe, Angelina Bolta, Jaka Hrast, Aleš Ipavec, Rebeka Kamin, Janez Kosirnik, Tin Pelc, Maja Pirc, Polja Pretnar, Maja Šuštar.
  • Srebrni častni znak Planinske zveze Slovenije so prejeli: Andrej Čelesnik, Jernej Južna, Vinko Maleš, Matej Ogorevc, Mateja Peršolja, Dušan Prašnikar, Luka Skočir, Miha Vidali, Klemen Vodlan.
  • Zlati častni znak Planinske zveze Slovenije so prejeli: Marija Petarka, Štefan Primožič, Janko Vodlan.
  • Pohvalo Planinske zveze Slovenije je prejelo Kulturno društvo Janko Kersnik iz Lukovice.
  • Jurček Nowakk, predsednik Meddruštvenega odbora planinskih društev Kamniško Bistriškega območja je ob tej priložnosti predsednici PD Domžale Heleni Kermauner podelil jubilejno listino ob 70-letnici delovanja.
  • Pismene zahvale Planinskega društva Domžale, ki so jih prejeli: Jernej Grad, Aleš Janžekovič, Stane Kepic, Alma Novljan, Andrej Pečjak, Jasna Pečjak, Alojz Pirnat mlajši, Janez Medvešek, Blaž Češka, Zdravko Bodlaj.
  • Pismene zahvale Planinskega društva Domžale za društva so prejeli: Planinsko društvo Kamnik, Zavod za šport in rekreacijo DomžaleObčina Domžale.
  • Posebne zahvale Planinskega društva Domžale za 15-letno udeležbo ter za kar sedemkratno osvojitev naslova državnih prvakov Slovenskega planinskega orientacijskega tekmovanja kategorije D, pa so prejeli: Luka Skočir, Dušan Prašnikar, Jernej Južna, Miha VidaliBlaž Češka.
  • Prejem naziva častni vodnik Planinske zveze Slovenije so prejeli: Lili Jazbec, Milan Jazbec, Aleš Peršolja, Borut Peršolja.
Jurček Nowakk, Helena Kermauner z jubilejno listino in Roman Ponebšek.

Domžalska pot spominov že 38 let hodi svojo pot. Leta ji prinašajo neizogibne spremembe,spremembe imen, skrbništev, občin, tudi spremembe trase. A pot je še vedno aktualna, kot obhodnica vedno bolj zanimiva, osvežujoča in navkljub modernizaciji še vedno polna spominov. Ob sedemdeset letnici društva  jo je dohitela nova, nujno potrebna obnova, o kateri je spregovoril načelnik markacijskega odseka Lojze Pirnat. Ob tej priliki so se zahvalili domačinom, preko katerih vodi pot in imajo pri hiši vpisne knjige in žige za pohodnike. Tako so pismene zahvale Planinskega društva Domžale prejeli: Vida in Marko Rožič, Slavka in Ida Srenšček, Malči Kokalj, Ivi in Mirko Vidic, Andrej, Aleš, Romana Urankar, Ivan in Minka Baloh, Janez, Leopold in Pavlina Šinkovec, Franc Slapar ter Anton Ručigaj. 

Čestitke Planinskemu društvu Domžale ob 70-letnici delovanje ter vsem prejemnikom priznanj tudi z naše strani!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi