Slavnostna akademija ob 26 letnici plebiscita za samostojno Slovenijo

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je v petek, 23. decembra 2016, v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah priredilo slavnostno akademijo – 26 let plebiscita za samostojno Slovenijo.

Slavnostna akademija je potekala v znamenju pogumnih politikov, ki so verjeli, da si Slovenci zaslužimo živeti v samostojni in neodvisni državi, saj so pred 26. leti v Poljčah sprejeli predlog datuma plebiscita. Ta se je zgodil le dober mesec dni kasneje, rezultat pa je med ljudmi ustvaril val navdušenja, saj smo bili korak bližje k svoji državi in svetlejši prihodnosti. Pred 26. leti je v Sloveniji potekal plebiscit, na katerem so se Slovenci skoraj soglasno odločili, da želijo živeti v samostojni državi Sloveniji. Ker pa so bili rezultati plebiscita razglašeni tri dni pozneje, 26. decembra obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je dela prost dan. Treba se je zavedati, da plebiscit predstavlja pravni temelj samostojne in neodvisne države. Zagotovo pa so med Slovenci dobro znane znamenite Pučnikove besede, ki so bile izrečene po plebiscitu: “Jugoslavije ni več. Zdaj gre za Slovenijo.” 

Akademije v Kulturnem domu Franca Bernika se je udeležilo veliko vidnih gostov: Janez Janša, Aleš Hojs, Tone Krkovič, Martina Prevejšek, Marko Bizjan, Matjaž Karlovšek …

Za uvod je Godba Domžale pod vodstvom dirigenta Damjana Tomažina zaigrala Slovensko in Evropsko himno, nato pa je povezovalec programa Tomi Gavranič na oder povabil Aleša Hojsa, predsednika Združenja VSO, ki je podal pozdravni nagovor. Med drugim je Aleš Hojs dejal, da je lepo, da so priredili akademijo v kraju, kjer so tako Občina in občinski svetniki prvi začeli opozarjati, da se dogaja kraja orožja in razorožitev teritorialne obrambe … Zatem je Godba Domžale zaigrala prvič slišano skladbo za godbe, ki jo je uglasbil prof. Tomaž Habe. Premierno so Avsenikovo "Gozdovi, oj gozdovi" imeli čast slišati obiskovalci akademije v Domžalah.

Slavnostni govornik Matjaž Karlovšek.

Slavnostni govornik je bil Matjaž Karlovšek, podpredsednik Izvršnega sveta Občine Domžale v letih 1990–1994. Slavnostni govornik je med drugim tudi povedal, kako so delali takrat v okviru Občine, kako so preprečili, da bi vojska odpeljala vso orožje iz skladišč. Spomin je segel tudi na plebiscit ter osamosvojitveno vojno. Slišali pa smo tudi kar nekaj anekdot.

Sledil je bogat kulturno-umetniški program, ki ga je obogatil pesnik Igor Pirkovič, za glasbeni program sta poskrbela legendarna pevca Oto Pestner in Boris Kopitar in vsestranska glasbenica Eva Černe. Spremljala pa jih je Godba Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi