Slavnostna akademija Društva Lipa Domžale ob predstavitvi zbornika »Sled besed«

V Domu kulture Kamnik je 13. novembra 2014, potekala Slavnostna akademija Društva Lipa Domžale – Univerza za tretje življenjsko obdobje, kjer so predstavili nov literarno-likovni zbornik z naslovom »Sled Besed«. Slavnostne akademije se je udeležil tudi kamniški župan Marjan Šarec.

Društvo Lipa je s samostojno dejavnostjo začelo leta 1998. Deluje lokalno, v dobro starejših in na področju medgeneracijskega sodelovanja. Različne oblike dejavnosti vodi 28 strokovno usposobljenih predavateljev ter okoli 60 animatorjev. V društvo je vpisnih skoraj 1.600 članov. V letošnjem šolskem letu je aktivnih približno 900 članov. Na nacionalni ravni je vključeno v mrežo 46 Univerz za tretje življenjsko obdobje Slovenije.

Društvo deluje na izobraževalnem, kulturnem, športnem in rekreacijskem področju. Posebno pozornost namenjajo tudi humanitarni dejavnosti. Na izobraževalnem področju se v 31. skupinah odvijajo tečaji tujih jezikov različnih zahtevnostnih stopenj, splošno izobraževanje izvajajo na sedmih področjih. Zelo kvalitetna in uspešna je njihova kulturna dejavnost, kjer delujejo literarni krožek, pevski zbor, likovni krožek, krožek klekljanja, keramičarski krožek. Izdelujejo pa tudi punčke Špelce za Unicef, katere so imeli razstavljene tudi ta večer v avli kulturnega doma. Največ priznanj, tudi mednarodnih, so članice in člani prejeli s svojo bogato literarno ustvarjalnostjo.

Športno-rekreacijske aktivnosti gojijo v jogi za starejše, kolesarstvu, pohodništvu in telovadbi. Precej članov je vključeno tudi v »Šolo zdravja«. K humanitarni dejavnosti pa prištevajo sodelovanje z oskrbovanci domov za starejše v Domžalah, Kamniku, Trzinu, Mengšu, in Gornjem Gradu. Medgeneracijsko pa so povezani s predšolsko in šolsko mladino.

Članice in člani društva so pripravili slavnostno akademijo, kjer so pripravili predstavitev likovno-literarnega zbornika Sled besed, ki je že štirinajsti po vrsti. Ob tem dogodku je skoraj polno dvorano obiskovalce sprva nagovorila predsednica Društva LIPA Domžale Metka Zupanek, ki je predstavila delovanje društva.

Zbrane je pozdravil tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec, ki je ob številnih dejavnostih, ki jih izvajajo v društvu LIPA Domžale, poudaril, kako pomembno je učenje skozi vse življenje, saj samo z učenjem vseh novosti, ki se kar vrstijo, ostanemo aktivni in v koraku z mladimi in svetom.

Predsednica sveta Univerze za tretje življenjsko obdobje prof. dr. Ana Krajnc je z veseljem pogledala v izdani zbornik, katerega so sodelujoči z ustvarjanjem in radostjo ponesli daleč preko meja njihove občine.

Za kulturno dogajanje ob predstavitvi zbornika so poskrbele recitatorke in recitator LIPA Domžale, Ženski pevski zbor LIPA Domžale, Citrarska skupina »Notice« LIPA Domžale, Plesna skupina »Češminke« LIPA Domžale, ter Ljudski pevci Janeza Cerarja Domžale. Program sta povezovali Zlatka Levstek in Mira Smrkolj.

Slavnostna akademija se je končala v zadovoljstvo vseh. Na slavnosti je bilo prisotnih tudi veliko delegatov iz skoraj vseh slovenskih društev za tretje življenjsko obdobje.

Več foto utrinkov iz slavnostne akademije si lahko pogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi