Slamnikarski sejem – pristna domžalska prireditev s pridihom slame in slamnikarstva

V Slamnikarskem parku pri stavbi Občine Domžale so v soboto, 9. junija 2018, na 6. slamnikarskem sejmu obujali spomin na dediščino slamnikarstva, ki je desetletje zaznamovalo mesto Domžale in okolico. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnikarskih izdelkov domačih in tudi tujih razstavljavcev ter domačih rokodelskih izdelkov, so letos organizatorji sejem vsebinsko nadgradili z eko izdelki in izdelkov iz naravnih materialov. Ves čas prireditve je potekal tudi pester spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo.

Slamnikarski sejem – obuditev spomina na dediščino slamnikarstva

Slamnikarski muzej, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, je tudi letos v sodelovanju z Občino Domžale organiziral 6. slamnikarski sejem v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale in Slamnikarskega muzeja. Želja organizatorjev je, da sejem postane tradicionalna prireditev kot obuditev spomina na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico. Glede na številčni obisk ter zanimivo ponudbo razstavljavcev in pester spremljevalni program za vse generacije, je sejem, katerega rdeča nit je slama in vse kar je povezano z njo, to že zagotovo postal.

Tudi letošnji sejem je bil tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa v prvi vrsti slamniki in prikaz pletenja kit iz slame. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev (iz Hrvaške, Srbije in Nizozemske) so organizatorji pri izboru razstavljavcev nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo eko izdelkov in izdelkov iz naravnih materialov z demonstratorji različnih slovenskih rokodelskih spretnosti. Večino razstavljenih izdelkov vključno s slamniki, so si obiskovalci lahko tudi kupili.

Domači in tuji razstavljavci so na ogled postavili marsikaj zanimivega

Na sejmu so sodelovali: Turistična skupnost mesta Koprivnice (Hrvaška) – izdelovanje slamnatih izdelkov ter predstavitev zanimivosti Občine Koprivnice; Slamarska sekcija HKPD Matija Gubec, Tavankut (Srbija) – izdelovanje slamnatih izdelkov in slik iz slame; Trijnie Patberg (Nizozemska) – izdelki iz slame; Slamnikarski muzej Domžale s predstavitvijo pletenja kit in šivanja slamnikov, vodeni ogled po Slamnikarski tematski poti, vodeni ogled po stalni razstavi 300 let slamnikarstva na Domžalskem, delavnico za otroke in modno revijo (avtorica revije Mateja Kozina); Skupina MASIMM iz Medgeneracijskega društva Jesenski cvet Domžale – izdelki iz slame; ŠTD Konfin Sv. Trojica – od žetve do kite; Pajk klobuki iz Ljubljane z bogato ponudbo slamnikov; Ana Cajhen – izdelki iz slame; Janez Jakob “Doužnjek” iz Ljubljane – izdelovanje slamnatih izdelkov in okraskov; Ivan Veselič, Adlešiči – izdelovanje peharjev iz slame; Oto Nemanič iz Gornje Lokvice pri Metliki – pokrivanje slamnatih streh; Cvetko Kržišnik – Ljubezen je v lesu; Rokodelski center Moravče – izdelki domače obrti, leseni izdelki; Rokodelski center Rogatec – izdelki domače obrti, demonstracija tkanja; Rokodelski center Ribnica – izdelki domače obrti, demonstracija pletenja košar iz vrbja; Rokodelski center Duo Škofja Loka – izdelki domače obrti, demonstracija pletenja in tkanja; Eko kmetija Stražar, Damlin d.o.o., Škocjan pri Domžalah; Rezina kuhna in Rezina kašča v Domžalah – peka palačink; Oljarna Rafael, Vir pri Domžalah; DoTERRA, Eterična olja; Dežela zelišč, Polhov Gradec; Matej Kosmač s.p., Tržič – izdelki iz lesa in slame; Miniature, Janez Širok, Polhov Gradec – miniature iz lesa; KlarArt oblikovanje, Domžale – izdelki iz lesa; TIC Domžale z info točko; Turistično društvo Rača, Domžale; Društvo narodnih noš Domžale; Društvo Verjamem vate, Naša trgovin’ca, Domžale; Čebelarsko društvo Krtina Dob; Dom upokojencev Domžale in Čebelarsko društvo Domžale.

Bogat spremljevalni program

Na sejmu je potekal bogat spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo. Med nastopajočimi je bila Godba Domžale z Domžalskimi mažoretami, Orkester flavt, glasbene šole Domžale (mentorica: Andreja Marčun Kompan), Otroški zborčki iz domžalskih vrtcev, Otroška folklorna skupina KD Domžale, Plesna skupina Češminke Domžale, Banda CITRARSKA, Mešani PZ Drouz Radomlje, Veterani mengeške godbe, Moška pevska skupina Janez Cerar Domžale, lajnar Jože Strajnar, Ženska pevska skupina Šola zdravja Domžale, orgličar Silvo Girandon, Domžalski rogisti, Plesna skupina Češminke, Mešani pevski zbor Drouz Radomlje, Kitaristi glasbene šole Domžale (mentor: Miro Novak) in Banda citrarska.

Slamnikarski kotiček z delavnicami za najmlajše

V slamnikarskem kotičku za najmlajše je bila na razpolago zelo zanimiva in raznolika ponudba, zato je lahko na svoj račun prišel prav vsak, obenem pa je lahko spoznal marsikaj novega, saj so bile na voljo številne ustvarjalne delavnice. Letos so za najmlajše pripravili tudi tekmovanje v izdelovanju ptičjih strašil. In ravno zaradi tega, na sejmu ni bilo na spregled nobenega ptiča. Za ustvarjalnost mladih so poskrbeli: Vrtni okraski – slamnate zvezde in srca, ustvarjalna delavnica, vodi Lučka Berlot; Labirint iz slamnatih bal z Marijo Mojco Vilar, dipl. slik.; Tovarna milnih mehurčkov, igrarija Teater Cizamo; Delavnica sabljanja in izdelovanja kron, ŠAD Mavrica, Domžale; Nogometni pikado in ustvarjalne delavnice, ŠD Otok športa, Domžale; Hoja s hoduljami in ustvarjalnica, Center za mlade, Domžale; O pujsku, ki je zgradil hišico iz slame, avtorica Larisa Brojan; Grini na obisku – Prodnik d.o.o.; Domžalske mažorete, delavnica.

Odprtje sezone nošenja slamnikov

Točno ob 12.00 uri je na prizorišču Slamnikarskega sejma potekalo še uradno odprtje nošenja slamnikov, ki sta jo odprla župan Občine Domžale, Toni Dragar in direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, Cveta Zalokar. Slamnik, ki si ga je župan poveznil na glavo, so mu izročili otroci iz vrtca Urša, ki so se s slamniki predstavili na modni reviji.

Vodeni ogledi in modna revija

Povezovalka prireditve Špela Šebenik je v času sejma obiskovalcem predstavila vse razstavljavce, z novinarjem Primožem Hiengom pa je bil opravljen pogovor o domžalski kulturni dediščini. Na voljo sta bila tudi vodena ogleda po Slamnikarski tematski poti po Domžalah in po Slamnikarskem muzeju. Potekala je tudi modna revija v več izhodih, katere avtorica je bila Mateja Kozina, na njej pa so predstavili slamnike in njihovo uporabnost ob različnih priložnostih s poudarkom na nošenju kril:  kolekcija jeansa za mlade, dve kolekciji svečanih popoldanskih in večernih oblačil, kolekcija z belo čipko in ekskluzivna kolekcija, ki je posvečena spominu na slovensko slikarko Ivano Kobilico. Slamnikarski sejem je bil tudi letos začetna in zaključna postaja Pohoda ob reki, ki povezuje. Prireditev so zaključili v Slamnikarskem muzeju s 4. Srečanjem ljudskih pevcev in godcev Domžale in Kamnik v soorganizaciji JSKD OI Domžale.

Slamnikarski sejem – pristna domžalska prireditev

Čestitke organizatorjem iz Slamnikarskega muzeja oziroma Kulturnega doma Franca Bernika Domžale za res odlično organizacijo sejma, ki je ravno po njihovi zaslugi in zaslugi številnih razstavljavcev ter nastopajočih, postala pristna domžalska prireditev s pridihom slame. Ne smemo pozabiti omeniti, da smo na letošnjem sejmu videli tudi nekaj novih obrazov – ustvarjalcev iz slame, ki so to postali po zaslugi Slamnikarskega muzeja, saj so v letošnjem letu pod njihovim okriljem zaključili kar dva tečaja in sicer tečaj za šivanje slamnikov in prvi tečaj za Slamnikarske vodnike, ki je potekal v sodelovanj s Turistično informativnim centrom – TIC Domžale. Skratka, tradicija slamnikarstva bo v Domžalah živela še naprej!

Več fotoutrinkov s slamnikarskega sejma, si lahko ogledate na povezavi tukaj in tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar

 

Tagi