Slamnikarski muzej, Menačenkova domačija in Galerija Domžale zopet odpirajo svoja vrata

Z veseljem vam sporočamo, da 19. maja 2020, Slamnikarski muzej, Menačenkova domačija in Galerija Domžale zopet odpirajo svoja vrata. Vsi trije domžalski kulturni hrami bodo odprti v prilagojenem odpiralnem času, vstop pa je možen za posameznike, družine in manjše skupine z obvezno masko. Prav tako je potrebno ob obisku upoštevati podana navodila.

Galerija Domžale

Janez Praprotnik: Tiskano, izrezano, spojeno

V Galeriji Domžale si boste med 19. majem in 9. junijem 2020, lahko ogledali razstavo domžalskega akademskega slikarja in grafika Janeza Praprotnika, ki jo je poimenoval »Tiskano, izrezano, spojeno«. Naslov razstave že sam po sebi obljublja – Janez Praprotnik, akademski slikar in grafik, pa to tudi stori. Grafike, kolaži, slike, tiski, zloženke, ploski materiali, v obliki Janezovih idej, nas bodo tokrat gostile na – kot pravi – poslovilni razstavi.

Razstava bo na ogled v prilagojenem odpiralnem času: od torka do petka od 16. do 19. ure ter ob sobotah od 9. do 11. ure.

Slamnikarski muzej

300 let slamnikarstva na Domžalskem, Pletemo kite, muzejska trgovinica

V Slamnikarskem muzeju si lahko ogledate stalno razstavo 300 let slamnikarstva na Domžalskem,  tematsko razstavo Pletemo kite (v sodelovanju s KUD Fran Maselj Podlimbarski Krašnja) in obiščete muzejsko trgovinico z bogato ponudbo slamnikov, tudi v sodelovanju z Izdelki iz slame Ana Cajhen.

Slamnikarski muzej bo odprt od 19. maja 2020 dalje v prilagojenem odpiralnem času: od torka do petka od 16. do 19. ure ter ob sobotah od 9. do 11. ure.

Za obisk družin in manjših skupin vam nudijo vodene oglede, ki jih lahko predhodno naročite na e-naslov slamnikarski.muzej@kd-domzale.si. Za najmlajše obiskovalce je v muzeju dostopna mobilna aplikacija Legenda o domžalskem slamniku.

Vstop v prostore je možen za posameznike, družine in manjše skupine z obvezno masko. Ob tem vas naprošajo, da ob obisku upoštevate podana navodila in tako poskrbite za zdravje vseh nas.

Obiski šolskih in drugih skupin trenutno niso mogoči, zato vabijo vse interesente, da si ogledajo e-zbiralnik muzejskih vsebin od poučnih ugank za najmlajše, učnih listov za šolarje, pisnih in video prispevkov za zahtevnejše bralce, objavljenih na spletni strani www.kd-domzale.si/aktualni-dogodki1.html.

Menačenkova domačija

Zgodbe ženskih pokrival iz Domžal in okolice

Avbe, peče, rute in zavijačke …

… vsaka s svojo pripovedjo, kako so se ženske pokrivale nekoč. V Menačenkovi domačiji ponovno odpirajo razstavo v sodelovanju z Veroniko Pogačar, nagrajenko Občine Domžale za ohranjanje slovenske oblačilne dediščine. Nadaljujejo s predstavitvijo pokrival ženskih narodnih noš, povezanih z Domžalami in okoliškimi kraji. Predstavljeno zbirko bodo spremljale fotografske upodobitve prazničnih noš, ki so jih nosile domačinke ob posebnih dogodkih 20. stoletja v Domžalah in okolici.

Razstava bo na ogled v prilagojenem odpiralnem času: od torka do petka od 16. do 19. ure ter ob sobotah od 9. do 11. ure.

V torek, 19. maja, bodo organizirana individualna vodenja po razstavi z avtorico Veroniko Pogačar, med 16. in 19. uro. Prosijo vas, da nam za določen čas posameznega vodenja pišete na menacenk@kd-domzale.si, najkasneje do 19. maja, do 12. ure. Vstop prost.

Po daljšem zaprtju zaradi izrednih razmer, ki jih je narekovala pandemija koronavirusa, se delovanje Menačenkove domačije vrača v dokaj ustaljene tirnice. Na ogled sta tudi stalni muzejski zbirki o kmečko-obrtniški družini Ahčin in kiparju Francetu Ahčinu. Vstopnine ni. Vstop v prostore je možen za posameznike, družine in manjše skupine. Vstop je možen posamično z masko. Prosijo vas, da ob obisku upoštevate podana navodila in tako poskrbite za zdravje vseh nas.

Obiski šolskih in drugih skupin trenutno niso mogoči, zato vabijo vse interesente, da si ogledajo e-zbiralnik muzejskih vsebin od poučnih ugank za najmlajše, učnih listov za šolarje, pisnih in video prispevkov za zahtevnejše bralce, objavljenih na spletni strani http://www.kd-domzale.si/aktualni-dogodki.html.

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi