Skušnjave Toneta Hočevarja – najbolj vznemirljive izkušnje legendarnega novinarja

Na prvem letošnjem Srečanju z ustvarjalci v domžalski knjižnici je bil gost Tone Hočevar, novinar, televizijski voditelj in dolgoletni dopisnik, ki v sveži knjižni uspešnici Skušnjave popisuje svoje najbolj vznemirljive novinarske izkušnje iz Latinske Amerike, vzhodne Evrope, Italije in Vatikana. V pogovoru s Cveto Zalokar sta polno dvorano obiskovalcev popeljala v zaodrje krvavih diktatur, političnih spletk, neresnic in polresnic, cenzure, pa tudi dvomov in dilem, s katerimi se je v svoji novinarski karieri spopadal avtor.

V organizaciji Cvete Zalokar in Knjižnice Domžale je v ponedeljek, 13. januarja 2020, potekal pogovor s Tonetom Hočevarjem, nekdanjim novinarjem, poročevalcem, televizijskim voditeljem, avtorjem dokumentarcev in številnih člankov ter dolgoletnim sodelavcem RTV SLO in časopisa Delo. Služboval je na različnih koncih sveta ter se nemalokrat znašel v najbolj viharnih trenutkih zgodovine: v Nikaragvi v času vojne, v Gvatemali in Salvadorju v času državnih udarov, v Berlinu ob padcu zidu, v Mozambiku kot opazovalec Združenih narodov in v še veliko drugih viharnih trenutkih.

Knjiga Skušnjave nas popelje v zaodrje krvavih diktatur, političnih spletk, neresnic in polresnic, cenzure, pa tudi dvomov in dilem, s katerimi se je v svoji novinarski karieri spopadal avtor. Pripoveduje o prijateljstvih, ki so se tkala med novinarskimi kolegi, ter živo opisujejo tako izjemne dogodke, kot so srečanje z Gregoriem Fuentesom, Hemingwayevim čolnarjem in starcem iz romana Starec in morje, pogovor s predsednikom Giuliom Andreottijem in prisostvovanje na delovnih zajtrkih Opusa Dei.

V pogovoru je bilo začutiti, da je Tone Hočevar rojen pripovedovalec, ki obiskovalce predstavitve knjige potegne v osrčje viharnih trenutkov, ko se je pisala zgodovina. »Udar v Limi je bil  prvi prevrat, ki sem ga doživel. Že mesec dni pozneje smo snemali neuresničeni udar v Boliviji, pozneje sem jih doživel še kar nekaj. Tudi krvavih. Samo ob enem udaru, bilo je v Gvatemali, kjer sem skusil tri prevrate, so me tudi ugrabili,« je dejal gost pogovornega večera.

Naslov njegove zadnje knjige Skušnjave je zelo pomenljiv. Poročal je v različnih sistemih, vendar nikoli v službi politike, pa čeprav se cenzuri tako doma kot po svetu ni mogel vedno izogniti. Njegova novinarska pot je bila na trenutke zelo viharna. Kot dopisnik in poročevalec se je nemalokrat znašel na robu. V vojnih vihrah, sredi državnih udarov, ob minskih poljih, tudi kot trn v peti kakega diktatorja, denimo na Kubi. Že od zgodnjega otroštva Toneta Hočevarja spremljajo pasji prijatelji. Z njimi je z ženo Bojano potoval tudi po svetu, denimo v Mehiko, na Kubo, v Rim. Nemalokrat so mu psi pomagali do pomembnih informacij. Tone Hočevar  se je  pošalil, da je na pasjem sprehodu ob šestih zjutraj izvedel, kaj se je zgodilo prejšnji večer in kaj se bo zgodilo v prihajajočem dnevu.

»Upoštevati je treba, da smo bili kot mulci tudi vsi navdušeni nad dogajanjem na Kubi po letu 1959. Za nas je bila to nekakšna revolucionarna romantika. Veliko pozneje sem odkril še njeno drugo plat. Spoznal sem Ernesta Guevara Lyncha, očeta Cheja Guevare, ki mi je rekel: ‘Sin mi je uničil življenje!’ Imel je ladjedelnico in sin mu je preprečil delati. Ob vse ga je spravil. Nekega dne sem ga v Havani videl stati v vrsti za gnil krompir. Z ženo Bojano sva ga pozdravila, on pa je začel jokati. Rekel je: ‘Tako me je sram, da me vidita tu.’ Odvrnil sem, da mu ni treba prav nič jokati. Povedal je, da se tako grozno počuti, ker stoji v vrsti za gnil krompir. Pripomnil sem: ‘Ja, saj vsi čakajo.’ ‘No,‘ je dodal, ‘saj to je tragedija.«

Gost večera je nekaj besed povedal tudi o svojih psih: »V Mehiki smo imeli par tibetanskih španjelov, ko jih tu še nismo poznali. Potem sem imel dobermanko, ki jo je za en teden pri meni pustil kolega iz Španije. Čez pol leta pa me je vprašal, ali lahko kar za stalno ostane pri nas. Imeli smo basetko, pa malega šnavcerja, ki je bil čez leta na Kubi glavna zvezda. Skratka, kužki so bili vedno zraven in vozili smo jih s seboj, z letalom, kamor smo pač šli. To je bil takrat strašno nenavadno, danes je že skoraj običajno.« Na Kubi je Tone Hočevar celo ustanovili tamkajšnjo kinološko zvezo.

Tone Hočevar, širom Slovenije znan s televizijskih zaslonov kot voditelj in urednik televizijskega Dnevnika med leti 1987-1992, pred tem kot dolgoletni dopisnik iz Latinske Amerike za tiskovno agencijo Tanjug ter radio in televizijo, pozneje pa kot urednik zunanjepolitične redakcije časopisa Delo in Delov dopisnik iz Rima, je knjižne police na novo obogatil z dragocenimi in neprecenljivimi spomini z naslovom Skušnjave. Knjiga o celotni poklicni poti se bere kot izjemno napeta zgodba, ki odstira zakulisje dogajanja na svetovni politični šahovnici v minulih petih desetletjih, hkrati pa preko osebnih izkušenj in pogledov bralca popelje na dih jemajoče potovanje, ki mu ga je nudil ta čas.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi