Skupni recital flavtistke Ajde Kričaj in klarinetistke Kike Szomi Kralj

Skupni recital flavtistke Ajde Kričaj in klarinetistke Kike Szomi Kralj je prinesel pravo poslastico del skladateljev, ki so pisali za flavto in klarinet. Da ima Glasbena šola Domžale izredno talentirane mlade glasbenike, se je vedelo že dolgo. Letošnji TEMSIG, ki je za pihalce potekal v glasbenih šolah na Gorenjskem v drugi polovici marca, je to le potrdil, saj so na njem blesteli vsi »naši«. Seveda za izrednima mladima glasbenicama stojijo tudi vrhunski mentorji: Andreja Marčun Kompan (flavta), Dimitrij Lederer (klarinet), ter korepetitor obeh Miha Nagode, ki je na TEMSIG-u prejel posebno priznanje za zgledno sodelovanje in umetniško podporo Kike, ki pa je vzporedno prejela priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.

V dvorani Acija Bertonclja Kulturnega doma Franca Bernika Domžale je v torek, 28. maja 2019, potekal skupni recital flavtistke Ajde Kričaj in klarinetistke Kike Szomi Kralj s korepetitorjem Miho Nagodetom. Vse zbrane in še posebej mentorje in ravnateljico Glasbene šole Domžale je v uvodu pozdravil Béla Szomi Kralj, ki je med drugim dejal, da imata mladi glasbenici izreden talent, ki ga z mentorji samo še nadgrajujeta, rezultati sodelovanja med mladima glasbenicama in mentorji pa je dalo odlične rezultate. Zahvalil se je tudi Damjanu Tomažinu, da je obe mladi glasbenici sprejel med orkester.

Flavtistka Ajda Kričaj pod mentorstvom prof. Andreje Marčun Kompan zaključuje šolanje na Glasbeni šoli Domžale, jeseni pa bo izobraževanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. V času šolanja se je Ajda udeležila številnih tekmovanj, kjer je dosegala vrhunske rezultate. Prejela je namreč  vrsto zlatih priznanj in prvih nagrad (Treviso, 2016; Varaždin, 2016 in 2017; Svirel, 2017; Povoletto, 2018; Trst, 2018), srebrno plaketo na letošnjem TEMSIGU ter srebrno priznanje in drugo nagrado na mednarodnem internetnem tekmovanju (Beograd, 2019). Med prejetimi priznanji pa zagotovo izstopa letošnja zmaga na Festivalu Primavera v Bijeljini, kjer je prejela absolutnih 100 točk. Ajda je tudi članica pihalnega orkestra GŠ Domžale, orkestra flavt GŠ Domžale in izvrstna komorna glasbenica, kjer je vidnejše uspehe dosegala s sekstetom flavt GŠ Domžale (zlati priznanji in prvi nagradi na mednarodnih tekmovanjih v Mariji Bistrici, 2019 in Palmanovi, 2019).

Klarinetistka Kika Szomi Kralj končuje 7. razred klarineta pod mentorstvom prof. Dimitrija Ledererja. Njena glasbena pot do zdaj je posuta s sijajnimi glasbenimi izkušnjami in zavidljivimi uspehi. Med slednje lahko zagotovo štejemo 1. nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG leta 2016 in 2019, podeljenih 100 točk in 1. mesto med klarinetisti na tekmovanju v Varaždinu leta 2017, ter zmago na tekmovanju pihalcev EMONA leta 2018, kjer ji je ugledna sedemčlanska komisija mednarodno priznanih strokovnjakov prav tako podelila 100 točk.

Kika je navdušena in dejavna mlada glasbenica, poleg solističnih vlog s klavirjem, na katerem jo vseskozi spremlja prof. Miha Nagode, njeno glasbeno izkušnjo bogatijo in razveseljujejo različne oblike muziciranja. V tem šolskem letu je nastopila s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik, je redna članica – pripravnica Mengeške godbe in občasna gostja Glasbene skupine Kontrabant ter članica komorne skupine KLApaRIpiHA 3o, ki je letos, z izjemnim in zahtevnim programom pod mentorstvom prof. Žana Legata, osvojila 1. mesto in 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Pannonia Accordion. Tile uspehi so neverjeten presežek, še posebej so  veseli  za izrednega mentorja Dimitrija Ledererja in vrhunskega korepetitorja Miha Nagodeta, ki sta ustvarila neverjeten tim klarinetistov.

V pričakovanju novih dobrih novic, vsem mentorjem in tekmovalcem čestitamo, da so slavo Glasbene šole Domžale ponesli po Sloveniji in onkraj meja.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar; Video: Simona Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi