Skupaj povezani na koncertu folklornih skupin

21. maj 2016 je bil za mengeško folkloro velik in pomemben dan. Na gostovanje v Mengeš je prišla folklorna skupina Mladika iz Buenos Airesa, ki je že od 15. maja v Sloveniji in se vneto pripravlja na turnejo po Sloveniji. Prebivajo v duhovnem središču v Adergasu, od koder se bodo vozili na nastope po Sloveniji. Tako so imeli koncert ob 300-letnici Dobrovske Marije v petek, 20. maja v Dobrovi pri Ljubljani, 21. maja v Kulturnem domu Mengeš, naslednji nastopi pa se bodo razvrstili; 23. maja v Črnomlju, 24. maja v Šentjoštu nad Horjulom, 27. maja na Gradu Tuštanj pri Moravčah, 1. junija Ljubljana Dravlje v župnijski dvorani ter 3. junija v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Vsi ki ste zamudili enkraten koncert v Mengšu, si ga le oglejte na gradu Tuštanj. Ne bo vam žal. 

Folklorna prireditev v Kulturnem domu Mengeš je nosila naslov »Od sončnega vzhoda do zahoda«. Vse gledalce in naše mlade folklornike ter vse, ki so se pripravljali na ta koncert, je zanimalo veliko stvari – od kje točno prihajajo, kdo jih vodi, kaj počnejo, katere plese plešejo … in to smo izvedeli tekom celega enkratnega koncerta.

Folklorna skupina Mladika deluje od junija meseca leta 2003, ko je nastala na pobudo učiteljic in staršev Slovenske osnovne šole Franceta Balantiča, z željo, da bi otroci doraščali v sproščenosti, ki ga ravno folklora z gibanjem in plesom ponuja. Namen skupine je ohranjati bogato slovensko kulturno dediščino. Folklorniki aktivno sodelujejo in nastopajo na prireditvah slovenske skupnosti v Argentini. Pogosto se predstavijo tudi argentinski publiki ter z veseljem in ponosom zastopajo Slovenijo in Slovence daleč v izseljenstvu. Trinajst let neprekinjenega delovanja skupine je zasluga voditeljice prof. Mirjam Mehle Javoršek in njenih pomočnikov: Lučke Groznik, Bernija Juhanta, Tatjane Groznik in Nika Puntarja. Okrog petdeset folklornikov redno hodi na vaje in nastopa na različnih prireditvah. Kar veliko število članov sodeluje s skupino že od začetka in v njej odrašča. Razdeljeni so v dve skupini. V mlajši sodelujejo otroci od osmega do štirinajstega leta starosti, starejšo skupino sestavljajo mladi. Vaje potekajo vsak ponedeljek v prostorih društva Naš dom v okraju San Justo. Skozi vsa leta delovanja so se plesalci naučili plesne koreografije različnih slovenskih ljudskih plesov iz različnih pokrajin. Obvladajo tudi argentinske folklorne plese. Predstavijo se v ustreznih kostumih. Skupina ima bogato in lepo urejeno garderobo. To delo opravlja skupina mamic plesalcev, ki z vodstvom skupine redno obnavlja oblačila in noše.

Mladikovce, kot seveda vse folklornike po svetu druži veselje do plesa, nastopanja, potovanja in smeh pa so del zabave. Saj folklornik mora na nastopu biti vedno nasmejan in židane volje. V prijateljskem odnosu pridobivajo znanje in izkušnje. Vsi so rojeni v Argentini in so del slovenske skupnosti, ki je zrasla s pridnim in vztrajnim delom njihovih prednikov, njihove družinske in narodne korenine pa segajo daleč v prelepo, po plesnem izročilu bogato in gostoljubno Slovenijo. To duhovno domovino, ki jo tudi s svojim trudom poustvarjajo v tujini, so si želeli obiskati in doživeti, in samo želimo si, da se jim neizbrisno vtisne v srce. Veselijo se novih poznanstev, bogatih izkušenj in tudi zanimivih prigod, ki jih bo na turneji od 15. maja do 5. junija 2016 verjetno ogromno.

Folklorna skupina Mengeš deluje že od leta 1974. Ves ta čas s svojim zavzetim delom drži visoko raven posredovanja slovenskega ljudskega plesnega izročila. Tako imajo tri plesno delujoče skupine, otroška folklorna skupina in mladinska folklorna skupina, ki ju vodi in postavlja odrske postavitve mentor Boštjan Svete ter članska folklorna skupina, ki ju vodita Edo Reven in Zoran Jagodic. Skupina je že v preteklosti dosti potovala po bivši Jugoslaviji in Evropi, lani pa so bili tudi v Indoneziji, kjer so se izvrstno predstavili in seveda sklenili mnogo poznanstev. Nastopajo pa tudi na raznih prireditvah in srečanjih folklornih skupin Slovenije. Vse tri skupine plešejo plese slovenskih pokrajin.

Odličen koncert, vreden ogleda je minil na koncu s podeljevanjem daril ter s skupno pesmijo "Nocoj je ena luštna noč". In res je bila luštna noč, ki jo je razsvetljevala polna luna. Dolgi aplavzi v nabito polni dvorani Kulturnega doma v Mengšu pa je potrditev, da Mengšani in okoličani res živijo z in za folkoro.

Več foto utrinkov s koncerta si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi