Simfonični orkester Domžale-Kamnik s sopranistko Tajdo Jovanovič popestril praznično vzdušje v Domžalah

Tudi letos je Simfonični orkester Domžale–Kamnik s tradicionalnim novoletnim koncertom v Športni dvorani Domžale, ki je bil že 47. po vrsti, popestril praznično vzdušje v Domžalah. Obiskovalci novoletnega koncerta simfonikov so v sredo, 27. decembra 2017, prisluhnili lahkotnejšim melodijam iz sveta klasične glasbe in priljubljenim božičnim melodijam v simfonični oziroma vokalno-instrumentalni preobleki. S širokim in raznovrstnim repertoarjem se je letos domžalski publiki predstavila sopranistka Tajda Jovanovič.

47. Novoletnem koncertu Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik, ki ga je povezoval Jure Ivanušič, je letos prvič potekal v sklopu domžalskega Čarobnega decembra in sicer pod okriljem TIC Domžale. Simfonikom, ki so nastopili pod vodstvom dirigenta Slavena Kulenovića, se je tokrat pridružila zgolj ena solistka in sicer mlada, nadarjena sopranistka Tajda Jovanovič. Njen širok in raznovrsten repertoar pa je v Domžalah predstavila z arijami iz Puccinijevih oper La Boheme in Gianni Schicchi, arijo temperamentne Judite iz istoimenske operete Franza Leharja, pesmijo Let it go iz animiranega muzikala Ledeno kraljestvo ter Božično pesmijo Adoplha Adama.

Tokrat se je simfonikom pridružila nadarjena sopranistka Tajda Jovanovič. 

Za praznično vzdušje je orkester poskrbel še z zimzeleno Fantazijo na staro angleško temo Greensleeves, pod katero se je podpisal Ralph Vaughan Williams in venčkom Božični praznik Leroyja Andersona. V nasprotju s preteklimi koncerti je bilo tokrat na sporedu tudi več valčkov. V svet galantne plesne glasbe je Simfonični orkester Domžale – Kamnik obiskovalce koncerta popeljal z znamenitim valčkom iz baleta Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega, pa Sibeliusovim Otožnim valčkom, Rožami z juga Johanna Straussa mlajšega in Hačaturjanovim valčkom iz scenske glasbe k igri Maškarada Mihaila Lermontova. Za udaren začetek in konec koncerta sta poskrbela uvertura k opereti Pesnik in kmet Franza von Suppéja in temperamentni, orientalsko obarvani Bakanal iz opere Samson in Dalila Camilla Saint-Saënsa. Na novoletnem koncertu pa ni manjkalo niti polk in koračnic.

Slavnostna govornica na novoletnem koncertu je bila podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki je dejala, da je prednovoletni čas drugačen – drugačen od vsakdanjega časa, ki mineva med letom, ko se dnevi spreminjajo v tedne, tedni v mesece in meseci – v novo leto: »Tu se čas na svojevrsten način ustavi, združijo se preteklost s sedanjostjo ter sedanjost s prihodnostjo. Morebiti je zdaj pravi trenutek, da se vprašamo, kdo smo kot posamezniki, ljudje, družba ter ali pristna čarobnost, kot smo jo poznali nekoč, sploh še obstaja?«

Slavnostna govornica na novoletnem koncertu simfonikov je bila podžupanja mag. Renata Kosec.

V nadaljevanju je podžupanja izpostavila, da se na praznični december vedno bolj pripravljamo, nakupovalni centri in izložbe so olepšane z okraski že v novembru in odtlej nas s svojim bliščem ter izdelki vabijo in tekmujejo za našo naklonjenost. Pogovori se vrtijo okoli zabav, nakupovanja daril in novoletnih potovanj. »Družba in ljudje so postali vedno bolj egoistični, zavistni in tekmovalni. Bistveno je zgolj to, kako visoko si na družbeni lestvici, kakšen dohodek imaš, kje živiš in kakšen avtomobil voziš ter na katerih destinacijah preživljaš svoj dopust,« je povedala podžupanja. Prav tako se po njenih besedah tekmovanje nadaljuje tudi pri otrocih, ki so postali projekti svojih staršev, pri tem pa žal pozabljajo, da je čar življenja v preprostih in majhnih stvareh, v trenutkih, ki ga namenimo našim najdražjim in najbližjim.

»Zato je pomembno, da se ob zaključku leta ustavimo, spomnimo in podoživimo druge plati čarobnega decembra … takšnega kot smo ga poznali mi … December je čas namenjen našim najbližjim, prijateljem, znancem in vsem, ki so pomoči potrebni. To so tisti trenutki, ki nam bodo za vedno ostali v spominu… ko skupaj okrasimo smrečico, naredimo glinene okraske, spečemo piškote, kruh, izdelamo voščilnice, sami napišemo verze, izkoristimo zasnežen dan in se odpravimo kepat, sankat, delat snežake in angelčke…. To je čas, ki nam ponuja priložnost, da upočasnimo korak in uspemo videti še kaj in koga drugega razen sebe. Zato naj ta čas ne traja le decembra, temveč tudi ko bodo praznične luči ugasnile, ko bodo ognjemeti nehali razsvetljevati nebo, ko bodo okraski sneti in ko se bomo zbudili v novem letu«, je poudarila podžupanja in vsem zbranim zaželela, da naj v novem letu vsak dan preživijo z zadovoljstvom, da ga napolnijo s posebnimi trenutki: »Dajte vsakemu dnevu življenje. Nedvomno bo nocojšnji koncert Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik dal življenje današnjemu dnevu in večeru.«

Simfonični orkester Domžale–Kamnik je s tradicionalnim novoletnim koncertom popestril praznično vzdušje v Domžalah.

Simfonični orkester Domžale-Kamnik je pred kratkim izdal tudi svojo novo zgoščenko, na kateri so skladbe z dveh celovečernih letnih koncertov, ki so ju posvetili prof. Tomažu Habetu ob njegovi 70-letnici. V projektu pa so sodelovali sedanji in tudi nekdanji člani te zasedbe ter številni solisti. Prof. Habe je leta 1971 z združitvijo salonskega orkestra Zavoda za glasbeno izobraževanje Domžale in kamniškega komornega orkestra položil trdne temelje Kulturnega društva Simfonični orkester Domžale – Kamnik ter ga v naslednjih desetletjih razvil v čisto pravo simfonično zasedbo, ki v njegovem zgledu še danes črpa navdih in moči za delovanje in (po)ustvarjanje.

Več fotoutrinkov z novoletnega koncerta si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič
Tagi