Še pomnite, Domžalci? Pletemo spomine z Matjažem Brojanom

Domžale so bile v prvi polovici 20. stoletja še vas, v kateri pa se je kljub relativni majhnosti in nepomembnosti dogajalo veliko omembe in spominjanja vrednega. Sploh nekatere stare domžalske družine so povezane s številnimi zanimivimi zgodbami, ki jih dobro pozna najbolj vestni popisovalec domžalskega spomina Matjaž Brojan. Na prvem "domoznanskem večeru", novem dogodku v Knjižnici Domžale, je v pogovoru z Andrejo Čokl, nekaj teh zanimivih družin in njihovih zgodb tudi predstavil ter nam s pomočjo nenavadnih življenjskih usod “Domžalcev in Domžalk” pričaral utrip tistega časa.

Andreja Čokl, novinarka Radia Slovenija, po izobrazbi sicer etnologinja in kulturna antropologinja, je ženska, ki zagotovo ne pozna dolgčasa. Čeprav se giblje v novinarskih vodah, se svoji ljubezni do etnologije vseeno ne more izogniti. Rada pa ima tudi zgodbe. In zgodbe, ki jih je povedal na prvem domoznanskem večeru Matjaž Brojan, so še kako resnične in potrjene s številnimi dokumenti. V organizaciji Turistično informativnega centra Domžale (TIC), Andreje Čokl ter Knjižnice Domžale je v četrtek, 26. oktobra 2017, potekal prvi pogovor na "domoznanskem večeru", ki so ga naslovili "Pletemo spomine z Matjažem Brojanom"

Nekdanji radijski novinar Matjaž Brojan je dokončal svojo 20. knjigo, v kateri je s pomočjo dokumentov popisal zgodovino Domžal in okoliških krajev. Odkar se je Matjaž Brojan upokojil, skoraj vsako leto izda vsaj po eno zgodovinsko knjigo, hkrati pa je zbral tudi neverjetno količino zapisov, dokumentov in predmetov o nekdanjih časih, še zlasti na domžalskem.

Domžale so bile v preteklosti strahovito ustvarjalen kraj. Leta 1925 so bile še vas, a so imele dve šoli in dve godbi (slovensko in nemško), kulturni oziroma društveni dom, pa tudi godbeni dom in sokolski dom … Imele so množico slamnikarskih tovarn in množico obrtnih slamnikarskih delavnic, živele so neznansko razgibano in pestro življenje v društvih in klubih, na kulturni in športni ravni, imele so tudi 43 gostiln …

V pogovoru o starih družinah Domžalk in Domžalcev nam je Matjaž Brojan, vsestranski človek, novinar, rezbar, kronist, kulturni delavec in ohranjevalec naše kulturne dediščine, povedal tri zanimive zgodbe o usodah ljudi, življenjskih poteh, dogodkih, nenavadnostih usodah kot pravi "svojih Domžalcev in Domžalk", o preteklosti našega kraja in nekaterih svojih zgodbah in dogodkih. Tako smo slišali resnično zgodbo o družini Habjanovih, po domače Sladkanovi, pa o družini Josipa Senice, o njihovih zgodah in nezgodah, v pogovoru smo se preselili tudi na ameriška tla, saj je po letu 1900 odšlo v Ameriko ogromno Domžalk in Domžalcev. Kot je zapisano, vsak peti. Spoznali pa smo tudi družino Müller ter njihove življenjske poti. Vse zgodbe so na svoj način vesele in žalostne, Matjaž pa pravi, da za vsemi zgodbami stoji z dokumenti, ki jih ima, čeprav marsikomu opisanih družin ni po godu, da je napisano o prednikih tako, kot je napisal Matjaž …

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi