S svetovno znano violinistko Anjo Bukovec poleteli v višave

Anja Bukovec, mednarodno priznana in najuspešnejša klasična violinistka v Sloveniji, je stanovalce in oskrbovance Medgeneracijskega centra Bistrica Domžale popeljala v višave, s svojo edinstveno interpretacijo klasične glasbe, ki bi odmevala tudi v vesolju. Anja je vrhunska glasbenica in priljubljena medijska osebnost ter se uvršča v sam vrh sodobnih progresivnih umetnikov, s prepoznavnim slogom in komunikacijo z občinstvom. Glasbeni spekter je oplemenitil Anjin dolgoletni glasbeni spremljevalec, pianist Igor Vićentić. Nastopajoča sta s svojim mladostnim in igrivim skoraj enournim koncertom, med katerim sta zaigrala dela več slovenskih in drugih znanih skladateljev, navdušila publiko. 

V ponedeljek, 3. junija 2019, je v Medgeneracijskem centru Bistrica Domžale nastopila svetovno znana violinistka Anja Bukovec, ki jo je spremljal pianist Igor Vićentić. S svojim nastopom, ki vsebuje prepoznaven slog, tehnično dovršenost ter edinstveno interpretacijo in komunikacijo z občinstvom, sta stanovalcem in varovancem, pa tudi zunanjim obiskovalcem, prinesla svežino in jima polepšala dan.

Violinistka Anja Bukovec je prepoznavna in cenjena oseba, ki je lik kulturne ambasadorke pilila na šolanju v Ljubljani, Pragi, Kölnu in na Dunaju. Nastopa kot solistka in navdušuje občinstvo po vsem svetu. Nadarjena solistka brez zadržkov razkriva pogled na svet in dogajanje okoli nje, ter zmaguje na tekmovanjih in festivalih po svetu. Njene plošče Gemini (2007), Follow (2008), Chameleon (2009) so se pojavile na vrhu popularnih lestvic in so najbolje prodajane plošče klasične glasbe doma. Sodelovala je z Alban Berg kvartetom, svetovno priznanimi dirigenti En Shaom, Urošem Lajovicem, Markom Letonjo, večkratnim dobitnikom nagrad BAFTA za filmsko kompozicijo Christopherjem Gunningom in tudi z največjimi nemškimi pop izvajalci Die Fantastischen 4.

Anja Bukovec je mednarodno priznana in najuspešnejša klasična violinistka v Sloveniji.

Za naš portal je Anja Bukovec povedala, da klasična glasba ni rezervirana zgolj za poznavalce in da lahko doseže široko množico ljudi, če je glasba predstavljena na način, ki ga s toplim pristopom do občinstva obvladuje in s tem združuje tako najmlajše kot najstarejše generacije. Igra starejše skladateljske mojstre kot tudi novejše skladatelje. V nadaljevanju nam je violinistka povedala, da je David Beovič iz Radomelj, akad. glasb. komponist in prof. glasbe; univ. dipl. teolog in mag. znanosti, eden tistih skladateljev, s katerimi rada sodeluje, saj pišejo skladbe prav po njenem okusu, zato jih zaigra še z večjim žarom. David Beovič je  učitelj glasbe na gimnaziji Antona Aškerca, gimnaziji Jurija Vege v Idriji, Srednji medijski in grafični šoli v Ljubljani ter učitelj strokovnih predmetov na srednji stopnji glasbene šole v Celju. Anja Bukovec in Igor Vičentić sta za konec koncerta v MGC Bistrica izvedba namreč prav skladbo »Du*etno za violino in klavir v štirih stavkih«, ki jo je zanju napisal David Beovič. Ob tem je Anja dejala, da bo David zelo vesel, da se je njegova enkratna skladba izvajala v njegovem domačem kraju.

Anja Bukovec je pianistom Igorjem Vićentićem stanovalce in oskrbovance MGC Bistrica popeljala v višave.

Anja Bukovec je pri poznavalcih vedno deležna odličnih kritik, ki jo primerjajo z največjim svetovnimi imeni. Njeni koncerti so razprodani, novoletne prireditve so sinonim za ekskluzivnost, na posebno željo pa je tudi že nastopila za njeno veličanstvo kraljico Elizabeto II. Nežnim tonom žametnega zvena svoje violine Anja Bukovec dodaja vroče ritme s katerimi razvnema občinstvo. Na tako temperamentno izvajalko kot je violinistka Anja Bukovec na koncertnem odru človek redko naleti. Tako njeno igranje kot odrska pojava imata v sebi nekaj očarljivega.

Igor Vićentić, ki že vrsto let na klavirju po različnih koncertnih odrih spremlja violinistko Anjo Bukovec, je rojen v Ljubljani, nadaljuje pa družinsko glasbeno tradicijo skladatelja, dirigenta in ravnatelja ljubljanske Opere Mirka Poliča. Študij klavirja je zaključil z odliko na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Aciju Bertonclju in se izpopoljnjeval pri Jacobu Lateinerju (Julliard School, NY) v Italiji pri Borisu Petrushanskyem (Accademia pianistica, Imola) ter na Trinity College of Music v Londonu, kjer je tudi uspešno zaključil podiplomsko specializacijo ter magisterij (PGADip, MMus).

Igor Vićentić je dolgoletni glasbeni spremljevalec Anje Bukovec.

Igor Vićentić je  tudi  nagrajenec različnih tekmovanj kot so Mozartovo tekmovanje (Ljubljana, 1993) ter tekmovanj mladih glasbenikov Republike Slovenije (Celje, 1995; Ljubljana, 1998). Koncertni portfolio vlkjučuje številne solistične in komorne koncerte po Sloveniji, Italiji, Avstriji, Hrvaški, Španiji in Veliki Britaniji. Kot pianist solist je sodeloval z orkestri Contemporary Music Group, Orchestra Simfonica Adriatica ter s simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije. Danes redno deluje kot korepetitor in pedagog na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani ter sodeluje s priznano slovensko mezzosopranistko Mirjam Kalin ter svetovno znano violinistko Anjo Bukovec.

Darja Okleščen, delovna inštruktorica v MGC Bistrica, ki pripravlja in se trudi za kulturno obogatitev njihovih stanovalcev in varovancev, se je ob koncu koncerta zahvalila gostoma, stanovalci in oskrbovanci pa so Anji poklonili cvetje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi