S spominsko sveto mašo na Homcu so se začeli letošnji 19. Gostičevi dnevi

Slovesnosti v spomin na tenorista Jožeta Gostiča, imenovane Gostičevi dnevi, ohranjajo spomin na našega rojaka, svetovno znanega opernega umetnika Jožeta Gostiča. Prireditve, ki potekajo v opernih hišah in krajih povezanih z njegovim življenjem in delom, so nastali na pobudo prof. Vladimirja Kranjčevića, ravnatelja Opere HNK Zagreb.

Na Gostičevem Homcu je daritev svete maše v spomin na našega velikega pevca Jožeta Gostiča, v nedeljo, 4. marca 2018, ob somaševanju domačega župnika Alojza Hostnika daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres. Na spominski sveti maši je zbor Consortium musicum zapel glasbeno mašo Charlesa Gounoda Messe Solenelle en l’honneur de Sainte-Cécile. Zbor, ki je pod dolgoletnim vodstvom zborovodje dr. Mirka Cudermana nastopal na prireditvah v okviru Gostičevih dnevov s samostojnimi koncerti v Slovenski filharmoniji in pri spominskih svetih mašah na Homcu, je tokrat nastopil pod vodstvom Gregorja Klančiča. Z zborom so zapeli sopranistka Anamarija Lazarević, tenorist Martin Logar in basist Matija Bizjan, na orglah pa jih je spremljal organist Rok Rakar. V uvodu v sveto mašo je predsednik KD Jože Gostič Homec Borut Jenko izrekel dobrodošlico upokojenemu ljubljanskemu nadškofu msgr. dr. Antonu Stresu, ter prijateljem iz Hrvaške, ki so prišli na spominsko sveto mašo ter na popoldanski slavnostni koncert, ki je potekal v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Prijatelji iz Hrvaške so na grobu Jožeta Gostiča položili venec in prižgali svečo.

Prijatelji iz Hrvaške so na grob Jožeta Gostiča položili venec.

Slovesnost v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu je poleg kulturnega doživetja, tudi priložnost za srečanje vseh, ki spoštujejo Gostičevo delo. Vsako leto pa se srečanju poleg članov domačega kulturnega društva Jože Gostič iz Homca pridružijo še člani Društva prijateljev zagrebške Opere ter Kulturno-prosvetnega društva Slovenski dom iz Zagreba.

Močan poudarek in visoko kvaliteto Gostičevih dnevov so dosegle že ob svojem začetku leta 2000, ob počastitvi 100. obletnice Gostičevega rojstva. Spomin na umetnika je zaživel na raznovrstnih prireditvah in koncertih v Sloveniji in na Hrvaškem, pred njegovo domačijo je bil odkrit doprsni kip, izdana je bila dvojna zgoščenka s posnetki Gostičevih nastopov, vrhunec pa predstavlja izčrpna, vsebinsko zaokrožena monografija. Na koncertih, ki spremljajo Gostičeve dneve, so doslej sodelovali vrhunski slovenski in hrvaški umetniki vseh generacij, od dragocenega, z nostalgijo obarvanega nastopa nekdanjega Gostičevega odrskega kolega Tomislava Neralića, prek zrelih kreacij umetnikov, ki so si dandanes utrdili ugled doma in v tujini, do tistih, ki so šele začeli okušati čar opernega gledališča.

Sveto mašo je daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres.

Spored 19. Gostičevih dnevov je pripravilo Kulturno društvo Jože Gostič Homec skupaj z Društvom prijateljev zagrebške Opere, SNG Opera in balet Ljubljana in Opero HNK Zagreb v preteklih letih pa so sodelovali še: Kulturno-prosvetno društvo Slovenski dom iz Zagreba, SNG Opera-balet Maribor, Opera HNK Split ter Opera HNK Ivana pl. Zajca Reka. Vrsto let sta  širšo paleto Gostičevega pevskega dela predstavljala zbor in orkester Consortium musicum v Slovenski filharmoniji, pri spominski sv. maši Slovenski komorni zbor, zadnja leta pa spominsko sv. mašo spremlja zbor Consortium musicum, vsi pod dirigentskim vodstvom dr. Mirka Cudermana, tokrat pa je zbor nastopil pod vodstvom Gregorja Klančiča.

Pokrovitelj prireditev v Sloveniji je Občina Domžale, na Hrvaškem pa Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve republike Hrvaške.

Slovesnosti v spomin na tenorista Jožeta Gostiča potekajo vsako leto.

Program prireditev v tem tednu:

Ponedeljek, 12. marec, ob 19.30

SNG Opera in balet v Ljubljani – G. Verdi: LA TRAVIATA – Solisti, zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana – Dirigent Loris Voltolini – Režiser Lutz Hochstraate.

Vstopnice so v prodaji od ponedeljka do petka od 10.00 do 13.00 in od 14.00 do 18.00, ob sobotah od 10.00 do 13.00 in uro pred predstavo pri blagajni SNG Opera in balet Ljubljana. Rezervacije blagajna@opera.si, tel.: 01 24 15 959  Nakup vstopnic preko spleta opera.mojekarte.si.

Četrtek, 15. marec, ob 19.00

Opera HNK v Zagrebu – G. Verdi: SICILIJANSKE VEČERNICE – Solisti, zbor in orkester Opere HNK Zagreb – Dirigent Nikša Bareza – Režiser Janusz Kica

Avtobusni prevoz v Zagreb izpred Gasilskega doma na Homcu ob 15.00. Prijave gosticevi.dnevi@gmail.com, ali tel.: 051 319 675.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi