S promenadnim koncertom obeležili 90-letnico Godbenega doma Domžale

Za Godbo Domžale je letošnje leto jubilejno leto, saj obeležuje 135-letnico delovanja ter 90 let od slavnostnega odprtja Godbenega doma Domžale, ki je najstarejši godbeni dom v Sloveniji. Praznovanje 135-letnice delovanja so s slavnostno akademijo in slavnostnim koncertom obeležili v maju, v soboto, 21. septembra, pa so v paviljonu Slamnikarskega parka pripravili promenadni koncert, na katerem so ob prijetnih melodijah in skozi vezno besedo obeležili 90-letnico godbenega doma.

V Občini Domžale je godba svoje mesto našla na zelo visokem položaju, saj godbenike srečujemo na občinskih praznovanjih, samostojnih koncertih ter ob različnih priložnostih z zelo raznolikih in kvalitetnim programom. Lahko bi rekli, da skorajda ni slovesnosti, da na njej ne bi sodelovala Godba Domžale, pa tudi ob drugih različnih priložnostih jo je možno videti in slišati. Godba Domžale je od leta 1884, ko jo je ustanovil takratni domžalski učitelj Franc Pfeifer, del našega vsakdanja.

V spomin na 4. avgust 1929, ko so naši predhodniki slovesno odprli godbeni dom, so v soboto, 21. septembra, obeležili 90-letnico tega dogodka. Domžalski godbeniki se lahko s ponosom pohvalijo, da so ena izmed redkih slovenskih godb, ki ima svoj godbeni dom. Godbeni dom je bil zgrajen z denarno in materialno pomočjo Domžalcev, zato so se v godbeni prostorih poleg godbenih koncertov odvijale tudi druge zabavne prireditve. V zadnjih 20. letih so ga s pomočjo Občine Domžale tudi temeljito prenovili, zamenjali so streho, okna, obnovili fasado, asfaltirali dvorišče, obnovljena je tudi dvorana, v kateri je danes Slamnikarski muzej, ki s stalno zbirko 300 let slamnikarstva na Slovenskem in Srečanji pod slamniki, krepi našo lokalno in nacionalno identiteto.

Po besedah Ane Pavlič, predsednice Kulturnega društva Godba Domžale je bil godbeni dom, ki je bil odprt leta 1929, prvi godbeni dom v takratni skupno državi Jugoslaviji in je bil namenjen samo godbenikom. »Resnično smo ponosni nanj, da ga imamo in seveda tudi skrbimo zanj. Pri tem nam pomaga tudi Občina Domžale,« je dejala Pavličeva, ki je še dodala, da je promenadni koncert namenjen počastitvi 90-letnici godbenega doma.

Damjan Tomažin, dirigent Godbe Domžale je dejal, da je izredno ponosen, da je lahko del te zgodbe. Tudi on pravi, da je godbeni dom dobro oskrbovan, obenem pa živi ves čas, saj se v enem delu nahaja Slamnikarski muzej, v drugem delu pa so prostori, kjer imajo godbeniki vaje. Njihove prostore za izvajanje pouka uporablja tudi Glasbena šola Domžale, ki se sooča s prostorsko stisk.

Na promenadnem koncertu so domžalski godbeniki s prijetnimi melodijami ogreli srca občank in občanov, ki so se jim pridružili na koncertu, Primož Ložar pa je med krajšimi premori obiskovalcem bolj podrobno predstavil zgodbo izpred 90 let, ko je godbeni dom odprl svoja vrata. Ob tej priložnosti so ob paviljonu postavili tudi originalen plakat, ki je pred 90. leti vabil na slavnostni koncert ob odprtju prvega godbenega doma v Jugoslaviji.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Tagi