S koncertom Goriškega okteta Vrtnica in MePZ Postojna odprli 19. kulturni poletni festival Studenec

»V gledališču pod kozolcem je bila pred sedemdesetimi leti uprizorjena prva igra V Ljubljano jo dajmo. Dogodek je med krajani požel izjemno navdušenje. Vendar bi bil vsakdo prerok, kdor bi si upal takrat napovedati, da bo v neposredni bližini tega kozolca zgrajeno tretje največje pokrito poletno gledališče v Sloveniji. Zgodilo pa se je ravno to. Na obronku vasi in občine je zraslo imenitno gledališče, kjer je našla mesto ljubiteljska kultura, ki se je z leti, to si upam trditi, postopno profesionalizirala,« je ob letošnji 70-letnici Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan v uvodu brošure 19. kulturnega poletnega festivala Studenec 2019 zapisal predsednik Lojze Stražar.

In to kar je zapisal, še kako drži, saj je vsakoletni kulturni poletni festival v Poletnem gledališču Studenec postal sestavni del kulturnega poletnega dogajanja v domžalski občini. Sam festival, ki vsako leto postreže s pestrim in kvalitetnim programom, pa vedno privabi obiskovalce od blizu in daleč. Domača predstava, ki jo pripravijo vsako leto ter sami festivalski dogodki, ki se odvijajo tekom poletja, so več kot primeren razlog, da z obiskom vsaj enega dogodka postaneš del Studenca, izvira ljubiteljske kulture. Prav takšen naslov bo letos nosil koncert ob 70-letnici Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan, ki bo v Poletnem gledališču Studenec potekal 7. septembra 2019, z njim pa bodo zaprli vrata letošnjega že 19. kulturno poletnega festivala Studenec.

Še pred tem pa so morali odpreti vrata letošnjega kulturne poletnega festivala Studenec. In vrata so se na stežaj odprla v cerkvi sv. Lenarta na Krtini, kjer je v  soboto, 25. maja 2019,  potekal koncert ob odprtju festivala, na njem pa sta nastopila Mešani pevski zbor Postojna in Goriški oktet Vrtnica.  Koncert je povezovala Ajda Sokler.

Pevce obeh zborov druži priznani slovenski zborovodja Matjaž Šček.

Vsakdanjo prozo razglašenega življenja, polno skrbi, ovir, izgub in težav v puščavi ali močvari odnosov, lahko z razumevanjem in ljubeznijo odpravimo, če skupaj v zboru ubrano zapojemo. To vsekakor dobro vedo odlični pevci in pevke dveh primorskih pevskih sestavov: Goriškega okteta Vrtnica, ki je goriškim poslušalcem dobro znan, in Mešanega pevskega zbora Postojna. Poleg ljubezni do petja ter izjemnih uspehov na domačih in tujih odrih, pevce druži priznani slovenski zborovodja Matjaž Šček, čigar delo je prepoznavno in cenjeno, izvajanje rahločutno in zavzeto, njegovi programi pa sveži in nekonvencionalni. Na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih je vedno dosegal najvišje uvrstitve in priznanja.

Podžupanja mag. Renata Kosec je po slavnostnem govoru Lojzetu Stražarju v dar izročila sliko.

Festival je slavnostno odprla podžupanja občine Domžale mag. Renata Kosec, ki v svojem govoru dejala, da je leto hitro naokoli in ponovno so se zbrali v prijetnem ambientu cerkve sv. Lenarta na Krtini, kjer bodo ob spremljavi odličnih vokalov pozdravili in skupaj odprli že 19. kulturni poletni festival Studenec. »Ob začetku festivala si lahko zastavimo vprašanje, kaj nam pomeni kultura in kakšen pomen ima za družbo v današnjih časih, v časih, ko v ospredje vedno bolj stopajo drugačni, novodobni in povsem neosebni načini spoznavanja, druženja, komuniciranja in odkrivanja sveta okoli nas, ko živimo zato, da smo nenehno povezani s spletom in stremimo k življenju, ki nam ga narekujejo družbena omrežja.  Kultura predstavlja širok pojem, ki lahko pomeni vedenje, moralno presojanje,pravila, razlage sveta in človeka, umetnost, običaje in navade, pomeni tudi umetniško ustvarjanje likovnih, literarnih, glasbenih ter drugih idejnih dosežkov. Pomembna je za vsakega izmed nas, saj presega predsodke, nas uči sprejemati drugačnost in spoštovati drug drugega, nas povezuje in je dosegljiva prav za vsakega, ne glede na njegov status, raso, versko prepričanje in narodnost. Je torej del našega življenja, kot zrak, brez katerega ne moremo živeti. Kultura živi v plesu, pesmi, zgodbi, sliki, nasmehu, spoštovanju, tradiciji, druženju in spominu. In vse te številne odtenke kulture uspešno združuje Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan že sedem desetletij, s svojim izjemnim in neprecenljivim delom. Čestitam vam za vaš visoki jubilej, 70-letnico delovanja in vam še naprej želim veliko energije, odločnosti in drznosti pri ustvarjanju festivala in nepozabnih noči na Studencu. In naj se čarobnost prične že nocoj z nastopom dveh odličnih pevskih zborov. Iskrene čestitke še enkrat, prijeten večer  in vse dobro tudi v prihodnje,« je s temi besedami svoj govor zaključila podžupanja, ki je nato predsedniku Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan Lojzetu Stražarju v dar izročila slika.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Tagi