S citrami po Domžalah – že šestič zazvenele citre

S citrami po Domžalah je tradicionalna prireditev, ki na tretjo majsko soboto v središče Domžal privabi več kot sto citrarjev različnih starostnih obdobij, tako profesionalne kot ljubiteljske glasbenike, ter množico poslušalcev tega tradicionalnega glasbila. Citrarji se sprva zberejo na ploščadi v središču mesta, kjer je slavnostno odprtje dogodka. Kasneje zaigrajo na različnih lokacijah po Domžalah, prireditev pa se zaključi s skupnim igranjem citrarjev na in ob glavnem odru. Citre se to dopoldne slišijo v Domžalah praktično na vsakem koraku.

V soboto, 25. maja 2024, so že na šestem dogodku “S citrami po Domžalah” na ploščadi pred Športno dvorano Domžale zazvenele citre. Slišale so se tudi tamburice, kitare, violina in orglice. Zvoki vseh naštetih instrumentov se namreč lepo povežejo z zvokom citer. Kulturno društvo Domžale, JSKD OI Domžale, Citrarsko društvo Slovenije, Zveza kulturnih društev Domžale, Društvo LIPA Domžale in Banda citrarska so ob pomoči Občine Domžale priredili vseslovensko srečanje citrarjev. Povabila so se odzvali posamezniki in skupine, ki igrajo to priljubljeno glasbilo. Prišlo je več kot 110 citrarjev z vseh koncev Slovenije, ki so nam s svojim igranjem polepšali dan, zvoki citer pa so božali naše duše. Lepo in enkratno, čestitke organizatorjem, ki so se maksimalno potrudili. Pohvala gre tudi članicam društva Lipa, ki so z napisi vodile skupine citrarjev po domžalskih lokacijah. Igrali so mladi in malo starejši. Vzpodbudno in z velikim zanosom so s prsti božali strune in izvabljali lepe melodije, ki so segle v srce. Prireditev je povezoval Mitja Gregorič. Dogodka “S citrami po Domžalah” se je udeležil tudi podžupan Občine Domžale, Matej Primožič, ki je v uvodu izrekel besede zahvale in spodbude za nadaljnje igranje citer vseh udeležencev.

Sodelovali so Banda CITRARSKA, citrarska skupina Notice, skupine Društva Lipa Domžale Sončnice in Tempo ter Kresničke in Tesere, citrarska skupina Dominae, Citrarsko-tamburaški orkester GŠ Ribnica, Citroprekelj Bela krajina, KR Kitare in citre, Duo SP – Silvo Girandon in prof. Peter Napret, Ubrane strune, GŠ Litija – Šmartno, GŠ Škofja Loka, GŠ Ljubljana – Moste Polje, GŠ Brežice, Citrarji U3ŽO Ribnica, Dejan Praprotnik – citrar, Citrarsko-tamburaški orkester GŠ Ribnica. Večina skupin se je po uvodnem pozdravu in odigrani pesmi Bande citrarske podala na 10 različnih lokacij po Domžalah. Citranja so se udeležili tudi prof. Peter Napret, prof. Damjana Praprotnik in prof. Anita Veršec, ki poučujejo igranje citer na omenjenih glasbenih šolah.

Prireditev je letos spremljal fotografski natečaj. Ljubiteljski fotografi so bili vabljeni, da se prireditvi pridružijo in v objektiv ujamejo utrip in življenje Domžal ob dogodku. JSKD je organizirana kulturna, izobraževalna, svetovalna in posredniška institucija za ljubiteljske kulturno-umetniške dejavnosti. Območna izpostava Domžale predstavlja eno od 59 izpostav v Sloveniji, vodi jo Klavdija Gregorin Štiftar.

Citrarsko društvo Slovenije (CDS) združuje vse, ki jih zanimajo citre: aktivne citrarje, učence, dijake, učitelje, izdelovalce in zbiratelje citer, organizatorje citrarskih prireditev pa tudi tiste, ki ta instrument samo radi poslušajo. Ko so se po eni uri igranja na različnih lokacijah citrarji vrnili na ploščad pred Vele, je sledil skupni nastop vseh sodelujočih glasbenikov. Zelo dobro obiskan in z vseh strani odlično pohvaljen dogodek, ki je prerasel v tradicionalnega, je dal organizatorjem še večji zagon, da bodo naslednje leto z večjim zanosom pripravili že sedmi citrarski koncert.

Hvala vsem za polepšan sobotni dan, ki smo ga obiskovalci preživeli v vaši družbi.

Avtor: Miro Pivar Foto in Video: Simona in Miro Pivar

Tagi