Ruski talisman skupaj z MoPZ Janko Kersnik zasijal v Lukovici

Doživeto, čustveno in v pozitivnem duhu so slovanske pesmi zazvenele na Večeru slovanskih pesmi v občini Lukovica. Dogodek je v petek, 5. aprila, organiziral Moški pevski zbor Janko Kersnik Lukovica, ki je v goste povabil rusko vokalno skupino Ruski talisman. Glasbeni mozaik so popestrili različni solisti in pianistka Beata Ilona Barcza na klavirski spremljavi.

»Kalinka, Gavrjuška, Uralskaja rjabinuška, Když mne stara matka,« je le nekaj izmed dvajsetih različnih slovanskih pesmi, ki se je zvrstilo na odru Kulturnega doma Janka Kersnika v Lukovici. Zazvenele so ruske ljudske, kozaške, ukrajinske, češke, slovenske in dalmatinske, katerim se je s petjem pridružila celotna dvorana.

»Za nocojšnji program smo imeli v načrtu bolj mehek, slovanski repertoar, a so nas kolegice iz Ruskega talismana prijetno presenetile, ko so v program uvrstile nekaj slovensko-dalmatinskega pridiha poleg ukrajinsko-kozaškega. Veseli smo bili že zato, ker so dodale slovenske pesmi, z Ružo moja pa so navdušile prav vse obiskovalce,« je svoje vtise strnil zborovodja Igor Velepič.

Skupne dejavnosti in nastopi

Ideja za Večer slovanskih pesmi se je porodila lansko poletje, po gostovanju MoPZ Janko Kersnik Lukovica v Ruskem centru znanosti in kulture v Ljubljani. Igor Velepič in Irina Guščina se poznata že dolgo časa, ženska zasedba Ruski Talisman in moški zbor pa se večkrat srečajo na obiranju oljk ter na trgatvah pri članu zbora, Marinku Pintarju iz Goriških Brd.

V Ruskem centru znanosti in kulture, ki stoji nasproti ljubljanske mestne hiše, je leta 2013 nastala skupina pod vodstvom Irene Guščine, diplomirane umetnice ruske šole. Ruski talisman sestavljajo pevke različnih narodnosti, vsem pa je skupna ljubezen do melodičnih in lepih pesmi, ki bogatijo duše poslušalcev s toplino in radostjo.

Več kot 30 nastopajočih

Poleg pianistke Beate Ilone Barcsza, ki ima bogate mednarodne izkušnje in trenutno dela kot korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani, so se pevcem in pevkam na odru pridružili tudi solisti. Tenorist Matej Avbelj, sopranistka Martina Robinšak, tenorist Aljaž Žgavc, basist Brane Jerman ter tenorist Marko Juteršek. Slednji prihaja iz vrst MoPZ Janko Kersnik Lukovica, ki ob odsotnosti zborovodje skupaj s pomočjo Roka Avblja vodi zbor.

Glasba spremlja ne le Roka, ki poje v moškem pevskem zboru in v Klapi Sidro, temveč tudi njegovega brata Mateja. Od lanske jeseni je član rednega Opernega zbora SNG Opera in balet Ljubljana, svojo solo pevsko pot pa je pričel v glasbeni šoli Domžale. Pred dvema letoma je opravil maturo na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Izpopolnjevanje je nadaljeval, sedaj se zasebno izpopolnjuje pri prof. Editi Garčević Koželj ter na seminarjih in mojstrskih tečajih priznanih pevskih pedagogov. V začetku letošnjega leta je na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG v najvišji kategoriji osvojil 2. mesto, 2. nagrado in srebrno plaketo.

Gosti iz opernih vrst

Zborist-solist v ansamblu opernega zbora SNG Opera in balet Ljubljana je tudi tenorist Aljaž Žgavc, občasno pa z zborom sodeluje tudi solistka Martina Robinšak. Ob zaključku šolanja na Walfdorski gimnaziji je za zaključni projekt izbrala temo Musical, njena mentorja pa sta bila Igor Velepič in priznana slovenska pevka Darja Švajger. Pot jo je kasneje vodila na številne solistične koncerte, med drugim velik uspeh predstavlja debi Barbarine v Figarovi svadbi, ki ga je odpela v SNG Opera in balet Ljubljana ter solistična vloga v operni novosti Antigona v okviru 22. slovenskih glasbenih dnevov in 33. Festivala Ljubljana v Slovenski filharmoniji.

Na odru se je kot solist pridružil tudi basist Brane Jerman, nekdanji novinar in speaker dnevno informativnega programa Radia Slovenija, ki je bil šest let član tekmovalne zasedbe Akademskega zbora Tone Tomšič v Ljubljani, z MoPZ Janko Kersnik Lukovica pa je kot solist sodeloval na lanskem mednarodnem festivalu slovanskih pesmi Blagoslovi me, moj talisman v Škofji Loki.

Najprej naprej na Irsko in v domače stolne cerkve

Glasbenih prijateljstev MoPZ Janko Kersnik Lukovica je kar nekaj, saj zbor neprekinjeno deluje že 57 let. Kljub bogati zgodovini delovanja, pa imajo številne načrte za naslednje obdobje: »Z bratoma solistoma Matejem in Rokom nameravamo v bližnji prihodnosti pripraviti latinsko mašo za moški zbor ter tenor in bariton. V zadnjih treh letih smo gostovali v vseh sedmih slovenskih bazilikah, v prihodnje pa bomo obiskali še vse stolne cerkve po Sloveniji. Poti nas vodijo tudi v tujino, naslednja bo v Zagreb, potem pa na Irsko, v Dublin, Belfast in malo podeželja, podobno kot takrat, ko smo bili v severni Angliji,« dodaja Velepič.

Igor Velepič je že od leta 1983 eden od organistov v Domžalah, osem let je bil organist v Blagovici, eno leto pa tudi v ljubljanski stolnici in v Črni vasi. Poleg vodenja MoPZ Lukovica, vodi še pevski zbor staršev in učiteljev Walfdorske šole Ljubljana, na kateri deluje kot učitelj glasbe in zgodovine umetnosti ter kot korepetitor in zborovodja.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

 

Komentarji uporabnikov
Tagi