Ruski komorni filharmonični orkester Klassika z domačimi solisti navdušil domžalsko občinstvo

V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v sredo, 2. oktobra 2019, potekal izjemen koncert, na katerem je nastopil Ruski komorni filharmonični orkester Klassika. Z orkestrom so nastopili tudi trije odlični domači solisti: Vita Peterlin iz Domžal na violončelu, Ljubljančanka Maja Gombač na klavirju ter Simon Petek iz Maribora. Koncert je del turneje “Klassika 2019“, orkester s solisti bo med drugim nastopil še v Ljubljani, Mariboru in avstrijskem Leibnitzu.

Na koncertu v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale so pod vodstvom dirigenta Adika Adburakhmanova izvedli Beethovnov Trojni koncert v C-duru ter skladbe M. Mussorgskega, V. Kalinnikovega, I. Stravinskega in P. I. Čajkovskega. S izvedenim programom so izjemni glasbeniki domžalsko občinstvo več kot navdušili.

Orkester Klassika, ustanovljen leta 1994 na pobudo dirigenta Adika Abdurakhamanovega, spada danes med najvidnejše orkestre na območju južne Rusije. Njihov repertoar temelji na bogati zakladnici ruske glasbene kulture, dopolnjuje pa ga z velikimi deli svetovne klasične glasbe. Zaradi želje po odkrivanju in spoznavanju raznovrstnih stilov, posega KLASSIKA po skladbah iz različnih obdobij glasbene umetnosti, od baroka do sodobnosti. Orkester koncertira po vsem svetu in redno gostuje na mednarodnih festivalih.

Ruski komorni filharmonični orkester Klassika z dirigentom Adikom Adburakhmanovim.

Adik Abdurakhamanov je profesor na Državni akademiji za kulturo in umetnost v Čeljabinsku ter mednarodno uveljavljen dirigent. Sodeloval je s svetovno priznanimi solisti, kot so Sergej Stadler, Denis Matsuev, Chibla Gersmawa, Dmitrij Kogan, Eliso Virsaladze in Boris Berezovsky. Leta 1999 je prejel nagrado Ruske federacije „Honored Artist“, leta 2017 pa je bil imenovan za častnega občana svojega rojstnega mesta Čeljabinsk.

Domžalska violončelistka Vita Peterlin je večkratna nagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj. Redno nastopa na znanih festivalih, tako solistično kakor tudi v raznih komornih zasedbah. Med drugim je kot solistka nastopila s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, krstno izvedla Rokoko variacije za violončelo in pihalni orkester ter kot zmagovalka mednarodnega tekmovanja igrala v dvorani Carnegie Hall v New Yorku.

Z orkestrom so nastopili trije odlični domači solisti (od leve): Simon Petek, Vita Peterlin in Maja Gombač.

Mlada slovenska pianistka Maja Gombač je redna gostja na domačih in tujih koncertnih odrih. Kot solistka je sodelovala s številnimi državnimi in tujimi orkestri in je nagrajenka mnogih mednarodnih tekmovanj. Trenutno je zaposlena na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu kot asistentka na oddelku za filmsko glasbo.

Simon Petek je slovenski violinist nastopa pa kot solist in komorni, kot tudi orkestrski glasbenik po vsem svetu. Je dobitnik večih nagrad na mednarodnih tekmovanjih in je od leta 2016 redni član Graških Filharmonikov v Avstriji. Z godalnim Mahler kvartetom Graz je nastopil na številnih koncertih v Brucknerhaus Linz in v dunajskem Musikvereinu.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar

Tagi