Rožnovenska procesija na Homcu

Prva nedelja v mesecu oktobru se po krščanskem koledarju imenuje Rožnovenska nedelja, ki vernike spominja na mesec rožnega venca. V ta namen, imajo na Homcu vsako leto na ta dan procesijo, kjer nosijo kip Marije. S to procesijo Marijo verniki še posebej počastijo, saj je cerkev na Homcu posvečena Marijinemu rojstvu.

Pri letošnji slovestnosti so sodelovali tudi domači in okoliški gasilci. Pritrkovalci pa so dodali prazniku še dodatni čar.

O nastanku prve cerkve na Homškem hribu je zgodovinar Janez Gregor Dolničar (1655 – 1719) leta 1691 zapisal: "Leta 1419 je ovčji pastir zaspal proti večeru na tem holmcu, kar zasliši angelski glas. Prikaže se mu v nadzemeljski svetlobi bela Devica z nebeškim detetom. Drugi dan pove v vasi, kaj je videl, in začeli so zidati majhno kapelo."

"Bodi tavžentkrat češena, o Marija gnadljiva,/ za en trošt si podeljena od usmiljen'ga Boga./ Tukaj je na homški gori tebe zvolil večni Bog,/ pri ti gnadljivi Mariji nas bo rešil iz nadlog./ Ti na homški gori bivaš, grešnikom pomoč deliš, s svojim plajšem nas zakrivaš, štrafenge nazaj držiš."

Tako toplo zvenijo besede starodavne pesmi, ki so se ohranile zapisane v besedah vnetega popisovalca Jožefa Lavtižarja, kakor jih je našel v knjigi zahval homških romarjev. Homec, izbrana božja pot na griču osamelcu sredi mengeškega polja, s čudovitim ozadjem Kamniških Alp, ki se v jasnem vremenu iskrijo kakor nebeška kulisa Marijinemu svetišču.

Avtor: Miha Ulčar, Foto: Janez Ravnikar
Tagi