Rokodelska skupina župnije Vir razstavila izdelke ročnih del in zbirko starih nabožnih podobic

Po slovenskih krajih v času velikonočnih priprav potekajo številne delavnice izdelave velikonočnih pirhov in drugih tradicionalnih izdelkov, ki jih rokodelci tudi razstavljajo. Velika noč velja za najstarejši in najpomembnejši krščanski praznik – nekoč povezan izključno z družinskim praznovanjem Kristusovega vstajenja in prihoda pomladi.

V počastitev tega največjega krščanskega praznika so v župnišču župnije Vir v nedeljo, 31. marca 2019, pripravili razstavo ročnih del ter zbirko starih nabožnih podobic ob prihajajočem velikonočnem prazniku, ki ga je pripravila rokodelska skupina župnije Vir.

Ob ogledu razstave je za naš portal Marija Radkovič povedala, da so vsi duhovniki cerkve sv. Jožefa na Viru veseli, da prostore v župnišču koristijo domačinke, ki so se pred nekaj leti na povabilo Nade Matko, žal že pokojne mentorice, zbrale in ustanovile skupino za ročna dela župnije Vir. Ker je ime Nada imela neizmerno željo, da svoje znanje izdelave ročnih del deli med čim več ljudi, so se članice skupine izpopolnjevale v delu izdelave izdelkov iz krep papirja, najlonk, ličkanja, perlic in drobnih nitk, vezave knjig in revij, kvačkanih izdelkov in še mnogo več, kajti Nada je bila kot polna skleda znanja, ki ga je bilo potrebno razdeliti čim širši množici ljudi. Da ne bi šlo kaj v pozabo, kot bi slutila, da bo tako hitro odšla.

Po menjavi duhovnikov so se le-ti zavzeli, da je skupina nemoteno naprej delovala v prostorih župnišča in ustvarjala svoje edinstvene umetnine. Po odhodu drage in neprecenljive mentorice Nade Matko so se članice že toliko naučile, da so skupino peljale naprej, v zadnjem času pa jo tudi nadgrajujejo z mladimi nadebudnimi ustvarjalci, ki se bodo naučili izdelave neprecenljivih ročnih umetnin in jih morda čez leta tudi sami delili svojemu podmladku. Sedaj skupino vodi Dragica Flere, žena pokojnega glasbenika Franca Flereta, skupina pa ustvari veliko unikatnih izdelkov, ki so glede na letni čas prilagojeni tudi različnim praznikom. Skupina šteje deset članic, prihaja pa tudi nekaj mladih nadebudnih šolark, ki se pridno učijo ročnih spretnosti.

Na tokratni razstavi so svoja ročna dela razstavile Dragica Flere, Jožica Kuštrin, Marija Sušnik, Bojana Zver, Julija Kralj, Mili Limoni, Ivica Ličen, Ljuba Drobne, Vida Joger in Marija Radkovič. Ker so rokodelke pred časom pričele zbirati stare nabožne podobice, so razstavile tudi te.

Razstavo se je ogledal tudi virski župnik Aleksander Urek, ki je ob odprtju blagoslovil razstavljena dela ter vse razstavljavke, da bi jim roke še dolgo služile ter ustvarjale unikatne umetnine. Bogata razstava ročnih umetnin je privabila k ogledu veliko obiskovalcev, ki so se izmenjali v času odprtja in s tem dali članicam spodbudo in seveda priznanje, da s temi ročnimi umetnijami nadaljujejo in širijo svoje znanje med čim večjo množico uka željnih bodočih umetnikov.

Razstava je odprta do večerne maše. Vabljeni k ogledu.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi