Rezbarji Turističnega društva Kanja Trzin na ogled postavili svoje skulpture v lesu

Kot vsako leto, so tudi letos trzinski rezbarji začeli svoje letne aktivnosti. Marijan Vodnik, vodja Rezbarske skupine pri Turističnem društvu Kanja Trzin, je ob odprtju razstave dejal: “Z odzivom zainteresiranih za trzinske rezbarske delavnice pod okriljem Turističnega društva Kanja Trzin, sem tudi po sedemnajstih letih zelo zadovoljen, saj šolska učilnica v Osnovni šoli Trzin na naš torek ne samuje. Večkrat kot ne, pa udeležba napolni vse šolske klopi. Starim članom se vsako leto pridružijo novi, ki bi radi spoznali les z načinom klesanja vanj.”

Ob odprtju hrastave lesenih skulptur v avli centra Ivana Hribarja, ki je bilo v torek, 23. januarja 2018, sta pozdravne besede spregovorila sedanji predsednik TD Kanja Trzin Ljubo Arsov ter dosedanja predsednica Jožica Valenčak, ki sta poudarila pomen druženja rezbarske skupine, ki deluje pod okriljem TD Kanja Trzin. Skupine, ki so vključene v TD Kanja Trzin, so vsestransko dejavne. Tako tam najdemo Folklornike, vezilje, rezbarje in likovnike, ki se vsak po svojih močeh trudi, da izpolnjujejo program TD Kanja Trzin. Tako TD Kanja Trzin deluje na programu varstva narave in okolja, zaščita in ohranitev dediščine, šeg in običajev, zbiranje muzejskega gradiva, sodelovanje v projektih ter delavnicah, predavanja in seminarji z omenjenih področij sodelovanje in organizacija turističnih prireditev s promocijo kraja in okolice,  aktivnost v društvenih komisijah in delovnih skupinah, pohodi, tržnice, druženja in izleti po poteh dediščine. Delo z mladimi preko turističnega podmladka, različnih delavnic in folklore, sodelovanje v turističnih prireditvah s sosednjimi društvi in organizacijami ter drugih oblikah sodelovanja kot območju Srca Slovenije.

Na razstavi, ki bo na ogled do 12. februarja 2018, je razstavljenih osemindvajset del rezbarjev, ki so vključeni v rezbarsko sekcijo TD Kanja Trzin, prihajajo pa iz vseh okoliških občin kot tudi iz Tržiča in Kranja. Svoje skulpture so razstavili: mentor Marijan Vodnik, Jože Močnik, Lojze Gašpirc, Marko Kobilica, Franc Frenk Ložar, Jelko Črv, Cergolj, Emil Milan Kuferšin, Viljem Stražar, Peter Guček, Alojzij Šmid, Marjan Žvan, Milan Lampič, Marko Kajfež, Tomaž Polanec, Olga Šmid, Slavka Jarc, Janez Žan Jarc, Ladislav Jakob, Fanči Smole, Tomaž Jakob, Živko Širec, Anica Kaplan Gašpirc, Roman Kokole, Dragan Milovac, Janko Pucihar, Vsilij Gontarev ter Anton Pestotnik. Vsem rezbarjem, ki so se udeležili odprtja razstave, so podelili priznanja za njihov trud in izjemno delo. Ob tej priložnosti pa je TD Kanja Trzin predstavil tudi novi pano, ki bo seda krasil vsako aktivnost njihovih članov. Za kulturno popestritev odprtja razstave, pa so s pesmijo poskrbeli kar rezbarji sami. Več fotoutrinkov z odprtja razstave si lahko pogledate na spletni povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi