Revija odraslih pevskih zborov dekanije Domžale

Enkrat na leto se zberejo cerkveni pevski zbori dekanije Domžale na reviji, ki nima tekmovalnega značaja, temveč predvsem namen predstavitve dela posameznih zborov in medsebojnega druženja. Tokrat so se zbrali nedeljo, 16. novembra 2014, v cerkvi Svetega Mihaela v Mengšu. Pevci in pevke iz desetih župnij domžalske dekanije so zapeli sebi v veselje, Bogu v čast, nam obiskovalcem pa v poslušanje.

»Petje ni dodatek k bogoslužju, teveč njegov sestavni del. Zato še bolj veljajo besede blaženega škofa Antona Martina Slomška ki pravi, da kdor poje, dvakrat moli. Še več. Petje dviga duha k Bogu in srce napolnjuje z veseljem Božje bližine, ki je navdihnila že pisatelje besedil cerkvenih pesmi ter skladatelje, da so te pesmi uglasbili.«

Tokratno pevsko druženje se lahko pohvali tudi s kar nekaj poslušalci, ki so z obiskom dali priznanje sodelujočim za njihov vloženi trud. Kot prvi se je predstavil mešani pevski zbor župnije sv. Jožefa z Vira, zatem domači mešani pevski zbor sv. Mihaela iz Mengša, sledil je cerkveni pevski zbor župnije Radomlje, mešani pevski zbor župnije Trzin, cerkveni mešani pevski zbor Marije Vnebovzete župnije Domžale, odrasli mešani pevski zbor župnije Jarše, cerkveni zbor Šentvid pri Lukovici župnija Brdo, mešani pevski zbor župnije Dob, cerkveni moški pevski zbor župnije Moravče, cerkveni mešani zbor Moravče in mešani pevski zbor župnije Marije Vnebovzete Brdo. Pesmi, ki so jih zbori zapeli so zvenele v prošnji za blagoslov novega nadškofa Staneta Zoreta.

Vsi zbori so bili za svoj nastop deležni aplavza. Na koncu koncerta pa so vsi skupaj pod taktirko Veronike Šarec zapeli še dve pesmi. Na orglah je skupno pesem Matija Tomca »Gospod, Vodnikov nam daj« spremljal Dominik Štefan, solo pa je zapel Matevž Kink.

Lepo sončno nedeljsko popoldne so pevci izkoristili za medsebojno druženje ter pogovor v župnišču in zunaj njega, ob vsem, kar so napekle pridne gospodinje, saj jih je po nastopu čakalo v župnišču Mengeš sladko in tekoče presenečenje.

Bog povrni z milostnimi darovi vsem pevcem in pevkam, zborovodjem, organistom … Vsem, ki razdajajo svoje talente in moči za lepo bogoslužje v naših cerkvah. Še enkrat en velik Bohloni.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi