Retrospektiva 50-letnega delovanja FKVK Mavrica

V Radomljah so 24. februarja 2020, odprli razstavo, ki prikazuje začetek polstoletnega delovanja fotografskega, kinematografskega in video društva Mavrica, ki je lani prejelo nagrado Občine Domžale. Prva razstava od treh prikazuje začetke in uspehe Mavrice v prvem desetletju. Na ogled so podobe s snemanja burlesk in igranih filmov; festivalov ljubiteljskega filma; fotografskih in filmskih tečajev.

S črno-belimi fotografijami so se poklonili tudi podpornikom, brez katerih Mavrica ne bi zaživela tako, kot je: dr. Krivica, Viljema Majheniča, Lovra Korenčana, Andreja Zajca, prijateljev iz Kino kluba Maribor in Vlastja Simončiča. Slednjemu so namenili največ prostora, saj si je možno ogledati fotograme, umetniške fotografije ter dokumentarne zapise iz temnice, predavanj in terenskih »foto-safarijev«.

Obiskovalcem so prikazali tudi filma Razstava počitniškega fotografskega krožka 2005 in Priprava videosekcije na snemanje koncerta Radia Ognjišče v Cankarjevem domu. Z besedo so se sprehodili od fotografije do fotografije in se spomnili časov, ko sta bila ljubiteljski film in fotografija še izjemno draga – samo materialni stroški četrturnega filma so bili pol učiteljske plače; vsaka črno-bela fotografija velikosti razglednice pa bi morala stati današnje 3 evre, da fotograf ne bi pridelal izgube.

Za posebno doživetje je poskrbel Aco Majhenič. Klubu je podaril starodobno filmsko montažno mizico, ki so si jo obiskovalci z zanimanjem ogledali, saj je danes filmsko montažo možno narediti že z miniaturnim pametnim telefonom.

Avtor: Igor Lipovšek; Foto: Igor Lipovšek

Tagi