Recital mlade klarinetistke Kike Szomi Kralj

Kika Szomi Kralj, mlada in perspektivna klarinetistka, ki zaključuje nižjo stopnjo glasbenega šolanja, se je pri dvanajstih letih prvič predstavila s samostojnim recitalom na klarinetu, ki je potekal v četrtek, 30. maja 2018, v Acijevi dvorani Kulturnega doma Domžale. 

Na recitalu so se menjavali korepetitor Miha Nagode, ki je spremljal Kiko na klavirju, z njo pa sta zaigrala tudi mlada glasbenika Gregor Banko na klarinetu in Jure Krč na harmoniki. Kika je eno skladbo v dobre tri četrt ure trajajočem recitalu zaigrala tudi s skupino Kontrabant, kjer igra na harmoniki njen oče Bela Szomi Kralj, starejši brat Pal Szomi na tolkalih, Dušan Železnikar na kitari ter Matijas Severhen na čelobasu.

Kika Szomi Kralj od leta 2016, ko se je pod mentorstvom Dimitrija Ledererja in korepetitorja Miha Nagodeta prvič podala na tekmovanje, dosega najvišje rezultate za svojo starost doma in v tujini. Tako je bila leta 2016 prejemnica Zlatega priznanja ter Posebnega priznanja za najboljšo izvedbo obvezne skladbe na regijskem tekmovanju TEMSIG, na državnem tekmovanju, ki je sledilo pa je kot prvonagrajenka v svoji kategoriji prejela Zlato plaketo in tako postala državna prvakinja. Istega leta je dosegla prvo mesto na mednarodnem tekmovanju pihalcev v srbskem Požarevacu. Leta 2017 je prejela prvo nagrado na tekmovanju pihalcev v Varaždinu s 100 osvojenimi točkami ter drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju klarinetistov v Novem Sadu, kjer ji je žirija podelila še Posebno nagrado za interpretacijo. Niz uspehov na mednarodnih tekmovanjih pihalcev je leta 2018 nadaljevala z izjemnim rezultatom 100 točk, prvim mestom in zlatim priznanjem na tekmovanju EMONA ter prvim mestom in zlatim priznanjem na tekmovanju Svirél.

Od leta 2015 se udeležuje poletnega godbenega tabora Musica Creativa, z letošnjim šolskim letom pa je bila, po uspešno opravljeni avdiciji, sprejeta v program EMARS Master, kjer je ob končanem izobraževanju prejela posebno nagrado: tri članska komisija ji je podelila solistično vlogo s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije.

Poleg rednega šolanja v GŠ Domžale se udeležuje mojstrskih tečajev, seminarjev in posvetov s slovenskimi in tujimi strokovnjaki klarineta, ki med drugimi vključujejo zveneča imena, kot so: Jože Kotar, Boštjan Dimnik, Miha Kosec, Shirley Brill, Milan Milošević, Nicholas Cox, Nuno Pinto …

Kot solistka, pa tudi kot članica Mladinskega pihalnega orkestra GŠ Domžale pod taktirko Damjana Tomažina, redno predstavlja glasbeno šolo na šolskih, občinskih in državnih dogodkih. Tako je poleg rednih nastopov v domžalskem KD Franca Bernika kot solistka že zaigrala v Državnem zboru Republike Slovenije in v Slovenski filharmoniji, ter koncertirala z mladinskim simfoničnim orkestrom Jugendsinfonieorchester Oberkärnten po Avstriji. Včasih pa za svojo dušo zaigra kar doma, skupaj z očetom in starejšim bratom, kot gostja Glasbene skupine Kontrabant.

Kika pravi, da se najbolje počuti s svojo družino in prijatelji na Osnovni šoli Domžale ter s svojo bližnjo in širšo glasbeno družino kamor seveda spada GŠ Domžale z učiteljem Dimitrijem Ledererjem in korepetitorjem Mihom Nagodetom, EMARS Master s profesorjem Jožetom Kotarjem ter glasbeni tabor Musica Creativa katerega se veseli vsako leto znova od prvega leta igranja na klarinet. Z letošnjim šolskim letom se njenemu pisanemu glasbenemu druženju pridružuje še trio KLApaRIpiHA pod vodstvom Žana Legata s povsem novo komorno izkušnjo ter Blaž Pucihar s poukom klavirja.

Vesela je prav vsake dobre misli, želje in stiska rok – dobrih ljudi in dobre glasbe!

Ko bo velika, bo klarinetistka. Tako pravi!

Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi