Zvonka T Simčič in Hiša na hribu: Glava na pravem mestu

Umetnost, slikanje, skupnost, sv. Marjeta, prti, sodelovanje, normalnost, delo za ljudi, ustvarjalna srečevanja in še marsikaj bi lahko našli v delih, ki jih bo pokazalo poetično lebdenje razstave o »Glavi na pravem mestu«. Hiša na hribu je bil vse doslej, ozko gledano, dejansko svojevrsten razstavni prostor v mežnariji in manjšem lesenem skednju ob cerkvi svete Marjete v Žlebeh, kjer se je Zvonka T Simčič tudi rodila. Gledano širše pa je Hiša na hribu umetniški projekt, ki sledi želji povezovati sodobno umetniško produkcijo s prostori tradicije ter kulturne in naravne dediščine. Hiša na hribu se je lani razširila še na dve lokaciji, ob cerkev svete Katarine na Topolu in na Domačijo Pr´ Lenart na Belem. Tam nastajajo sodobna umetniška dela v miru razkošne narave in objemu kulturne dediščine.

V Galeriji Domžale je v četrtek, 16. februarja 2023, potekalo odprtje zanimive razstave, ki so jo poimenovali »Glava na pravem mestu«. Avtorica razstave Zvonka T Simčič je obiskovalcem v čustvenem pogovoru, ki ga je vodil akademski kipar Jurij Smole, zaupala veliko volje, želje in ustvarjalnosti v Hiši na hribu, kjer imajo ustvarjalci svoje mesto. Po predstavitvi razstave je s petjem obiskovalce z Rezijanskimi pesmimi razveselila skupina »Za srce mo«, v kateri poje tudi ustanoviteljica Hiše na hribu in avtorica tokratne razstave v domžalski galeriji.

Zamisel in akcije povezane s kreativnim umetniškim gibanjem Hiša na hribu, je nastala pri Zvonki ter ožjih somišljenikih – Mojci Senegačnik in Blažu Grmu, ki z likovnostjo, poetiko, performansi in umetniškimi vsebinami iz Glave na pravem mestu, delujejo v Žlebah nad Medvodami. Zvonka T Simčič je ustanoviteljica Zavoda CCC, njegova gonilna in ustvarjalna sila. Okoli sebe ima tesne prijatelje in sodelavce. Skupnost ustvarjalcev, umetnikov različnih čudi in poetik, je namenjena vsem, ki jih to zanima, še zlasti pa tistim, ki to zavračajo, ker se tega bojijo. Bojijo se imeti »Glavo na pravem mestu«, kar je tudi naslov razstave v Galeriji Domžale.

»Hiša na hribu združuje ljudi, je prostor srečevanj, je prostor pogovorov in poglabljanj vase skozi umetnost, je prostor izmenjave spoznanj, kjer je mogoča rast posameznika, je prostor za druženje in za objem prijatelja. Ustvarjamo za skupno dobro. Z roko v roki z lokalno skupnostjo,« je v pogovoru povedala Zvonka T Simčič.

V polju sodobnih umetniških praks Zvonka T Simčič ustvarja na področju vizualne umetnosti, kot so video in film, intermedijske umetnosti, instalacije, fotografije ter performansa. Vsa njena dela so močno povezana s socialnim prostorom in lastnimi izkušnjami v njem. Poudarek daje človeški eksistenci, kjer raziskuje posledične rezultate tako socialnega, ekonomskega kot političnega položaja glede razmerij moči, ter posameznika kot celovitega bitja v družbenem prostoru. Pri tem nikoli ne pozabi, da je človek tudi duhovno bitje. V povezavi z novimi mediji v svojih delih postaja »živi«, a nenačrtovani akter – performer. Poleg študija na ljubljanski akademiji za likovno umetnost, kjer je tudi magistrirala, je opravila študij geomantije pri Marku Pogačniku, študij klasične duhovnosti na ljubljanski univerzi s prakso duhovne spremljevalke ter pridobivala izkušnje raznoterih duhovnosti sveta. Vse to se odraža tudi v njenih delih.

V središču tega umetniškega projekta sta človečnost in skupnostno ustvarjanje, ki ju zlasti danes vsi premalo cenimo in upoštevamo. Mogoče ni naključje, da se veliko dogajanja koncentrira ob cerkvici sv. Marjete, ki je prav gotovo nezaveden navdih, mogoče tudi izvir moči in umetniške akcije, prav gotovo pa kraj, ki vsakogar, ki pride tja, določi. Hiša na hribu je umetniški projekt, ki bazira v želji povezovati sodobno umetniško produkcijo s prostori tradicije, ruralnega ter kulturne in naravne dediščine. Hiša na hribu ima svoje temelje v vaseh v okolici Medvod. Z glavno razstavo v Žlebah, pri sv. Marjeti in z intervencijami na Domačiji Pr’ Lenart na Belem in na Topolu tradicionalno predstavlja povabljene sodelujoče umetnike. Je prostor, ki ga drugim predstavijo in podarijo na poseben način. So bojevniki lepote. Gradijo tankočutno, vztrajno, poglobljeno, korak za korakom.

Na sredi Domžalske Galerije je postavljena zanimiva miza, ki ima svojo zanimivo zgodbo, sestavljajo pa jo umetniška dela na ploščicah, ki so sestavni del te mize. “Mizo” so pričeli graditi v letu 2020, pri Sv. Marjeti v Žlebah v okviru projekta Hiša na hribu. Gre za preprosto leseno konstrukcijo, kjer osnovno površino nadomestijo s sestavljanko iz 72 lesenih ploščic enakih dimenzij, ki so hkrati tudi lesorezi – matrice za grafične odtise. Pod »mizo« pa so postavljene »potovke«. Na Topolu, pri cerkvi svete Katarine, na Belem in na Sveti Marjeti obiskovalce že nekaj let tradicionalno pričakujejo potovke. »Gre za projekt potujoče umetnosti v kozarcih, namenjene neposrednemu stiku ljudi z umetniškimi deli. Potovke so naša sodobna interpretacija sporočila nekdanjih »potovk«, žensk, ki so zaradi trgovanja s pridelki popotovale iz odročnih vasi v mesta in nazaj ter ljudem prenašale novice in zgodbe. Hiša na hribu s pomočjo sodelujočih umetnikov ustvarja potovke, ki jih lahko sodobni popotnik po poteh v Polhograjskem hribovju ponese iz enega kraja v drugega in se tako umetniško sporočilo spontano širi novim ljudem in novim zgodbam naproti,« je zgodbo o potovkah predstavila Zvonka T. Simčič.

Na razstavi pa je tudi nekaj umetniških prtov.  Ustvarjanje umetniškega dela “neskončni prt”, ki je nastal v obliki interakcije med umetniki, so lepo izoblikovali prte z umetelno naneseno varikino, ki je pustila sledi in nastala so odlična umetniška dela. Zelo zanimiv pa je tudi stol in miza »Zadnja večerja« posvečeno Francu Cegnarju, soustanovitelju umetniške skupnosti Hiše na hribu, ki je julija 2021 prešel v onstranstvo. S pokojnim Francem Cegnarjem pa je povezan tudi umetniško ustvarjen plavi prt, ki ga obiskovalec zagleda na steni Galerije, ko vstopi v prostor.

Zelo čustveni in zanimiv pogovor z avtorico razstave si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi