Zunanja razstava ob 70-letnici Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra

Od četrtka, 4. februarja 2021, si sprehajalci lahko med svojim sprehodom skozi najlepšo kamniško ulico lahko ogledajo zunanjo razstavo ob 70-letnici Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, ki so jo postavili zaposleni šole. Razstavo sta omogočila Občina Kamnik in Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki svoje razstavne panoje na Šutni namenja tako za svoje razstave kot razstave drugih, ki imajo željo popestriti ulico v centru Kamnika s svojimi zgodbami. Na razstavnih panojih so ujeti utrinki 70-letnega delovanja Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Že lani je kamniška srednja šola zabeležila to častitljivo obletnico, a so bila zaradi prvega vala epidemije covida-19 tudi v naši občini vsa praznovanja odpovedana. Včeraj so skoraj leto dni kasneje obeležili svoj jubilej z razstavo z naslovom Že 70 let smo kamniški obrazi prihodnosti.

»Veseli me, da smo uspeli realizirati našo razstavo in jo prikazati širši javnosti. Ujeli smo trenutke 70-letnega delovanja naše šole. Šole, ki je najprej bogatila kamniški prostor z gimnazijskim programom, to je bilo pred 70 leti, pred 40 leti se ji je pridružil program ekonomskega tehnika, medtem ko zadnjih 10 let našo šolo bogati program predšolske vzgoje,« je na odprtju razstave v svojem pozdravnem nagovoru sporočila ravnateljica šole Bernarda Trstenjak in se zahvalila ustvarjalkam projekta, Andreji Sabati Šuster, Mojci Krevs in Katji Balantič. Stare, črno bele fotografije so del arhiva šole, novejše pa je prispevala dijakinja Anja Kosmač. Grafično oblikovanje in postavitev je delo Katarine Goltez.

»Po letu nenavadnih omejitev si žal še vedno ne moremo deliti druženja in dogodkov v živo, zato vam ponujamo razstavo. Če pokukate vanjo na svojem sprehodu skozi mesto, se lahko vsaj malo srečamo,« sporočajo kamniški Maistri in vas prijazno vabijo na ogled razstave.

Kamniški župan Matej Slapar je v počastitev pomembne vloge kamniške srednje šole skozi desetletja do danes povedal: »Zahvaljujem se vsem profesoricam in profesorjem ter vodstvu šole v vseh 70 letih, da ste vzgojili na stotine, da ne rečem na tisoče mladih Kamničank in Kamničanov oziroma dijakinj in dijakov iz vse regije, ki so dnevno zahajali v prostore šole. Prepričan sem, da ste dali vsem dobro popotnico za življenje. Kamničanke in Kamničani smo ponosni, da imamo v svojem prostoru tako kakovosten srednješolski zavod, ki vzgaja vrhunske kadre, in mislim, da tej ustanovi ni para daleč naokoli. Tako profesorji kot dijaki bogatite našo skupnost.«

Franci Kramar, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, je po ogledu celotne zunanje razstave zbral svoje vtise in povedal: »Tudi ta razstava je lep prikaz dobrega sodelovanja med kamniškimi zavodi, ki soustvarjamo kvaliteto življenja v našem mestu in prispevamo k popestritvi našega bivanja tudi v teh zahtevnih časih. Po izkušnji iz naše prve razstave z utrinki decembrskih dogodkov preteklih let in zimskih fotografij Kamnika, smo pri opazovanju sprehajalcev skozi Šutno videli, da se tako otroci kot starejši ustavljajo in si podrobno ogledujejo fotografije. Vesel sem, da Kamničanom z zunanjimi razstavami popestrimo sprehode skozi staro mestno jedro Kamnika. Vsem dijakom in učiteljem srednje šole, ki nosi ime po našem pomembnem rojaku Rudolfu Maistru, pa iskreno čestitam ob visokem jubileju šole, ki sem jo kot številni Kamničani obiskoval tudi sam. Z ogledom utrinkov ob 70- letnici šole se z veliko nostalgije spominjam svojih srednješolskih dni.«

Razstava bo sprehajalcem na ogled do konca februarja.

Avtorica: Nina Irt/ZTŠK Kamnik; Foto: Arhiv Občine Kamnik in ZTŠKK

Tagi