Zid kreativne četrti Barutana krasijo ptiči Janeza Glavača

Na Zidu kreativne četrti Barutana za Domom kulture Kamnik je od srede, 9. marca, na ogled razstava Ptiči amaterskega fotografa in člana Foto kluba Kamnik, Janeza Glavača.

Avtor, sicer upokojeni veterinar in nekdanji lovski inšpektor, se s fotografijo narave resneje ukvarja zadnjih deset let. Na tokratni razstavi predstavlja fotografije 17 ptic, ki jih najdemo tudi v Sloveniji. Fotografije velikega formata so opremljene s QR kodami, s pomočjo katerih se obiskovalci s pametnimi telefoni lahko o vsaki posamezni ptici podrobneje seznanijo.

V kratkem nagovoru na sredini otvoritvi je Janez Glavač med drugim opozoril na vse večjo ogroženost nekaterih prostoživečih živalskih vrst. “Glavni razlog za to je človek, ki z različnimi dejavnostmi vse bolj posega v njihov življenjski prostor, ga krni in s tem ogroža tudi prehransko varnost teh vrst, tudi ptičev,“ je dejal.

Na razstavi najdemo tudi fotografiji ruševca in divjega petelina, ki pri nas že spadata med ogrožene vrste. “Kamničani so še po drugi svetovni vojni lahko slišali peti divjega petelina na pobočjih starega gradu. Ko sem bil še otrok, smo ga slišali v gozdovih nad Sovinjo Pečjo in še kje. Še pred slabimi desetimi leti je se ga je dalo opaziti na Menini planini, a ga danes tudi tam ni več,” je povedal in izrazil upanje, da se odnos človeka do narave vendarle spremeni. “Prepričan sem, da bomo nekoč našli modrost in bomo za naravo poskrbeli bolje, kot skrbimo zdaj. Moramo varovati življenje, ki je tako dolgo obstajalo z nami in lahko obstaja tudi v prihodnje,“ je zaključil.

Na sredini otvoritvi je zbrane pozdravil tudi Goran Završnik, koordinator kamniške kulture, ki je poudaril pomen prizadevanj Foto kluba Kamnik k oživitvi kreativne četrti, predsednica Foto kluba Kamnik Ana Stanovnik Perčič pa se je zahvalila avtorju in članom, ki so sodelovali pri postavitvi.

Razstavo sta finančno podprla Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Občina Kamnik, v imenu katere je spregovoril podžupan Bogdan Pogačar. “Vesel sem, da ste prepoznali pomen tega zidu in mu dali dušo,“ je med drugim povedal Pogačar in tudi sicer izpostavil pomen kamniške kulture za mesto in občino.”

Tekst in foto: Foto klub Kamnik

Tagi