Zbirka Sinji galeb praznuje 70 let

Najstarejša knjižna zbirka za mladino pri nas, v kateri je izšlo več kot 350 del, letos praznuje 70. obletnico. Zasnoval in dolga desetletja jo je urejal pesnik Ivan Minatti. V njej je prvič izšel dobršen del izvirnih slovenskih proznih besedil, ki so danes kanonski teksti mladinske književnosti.

V založbi Mladinska knjiga bodo tovrstni jubilej obeležili z izdajo ponatisov osmih knjig iz slovenske in svetovne mladinske književnosti, ki so aktualne tudi za sodobne bralce, ter z izdajo ene izvirne in ene prevodne novosti. Pri izboru ponatisov prevedenih del, so sodelovali knjižničarji in knjižničarke ter učitelji in učiteljice iz vse Slovenije.

Na oddelku za otroke in mladino Knjižnice Domžale, so pripravili pregled nekaterih znanih izdaj iz zbirke. Lepo vabljeni, da si ogledate tudi povsem prvo originalno izdajo iz leta 1952 Mladost v džungli ter nekatere najnovejše ponatise, ki so v zbirki izšli v sklopu praznovanja 70. obletnice.

Knjige predstavljene na razstavi niso za izposojo, vam bodo pa informatorji z veseljem priskočili na pomoč in vam dogovorili na morebitna vprašanja o knjigah.

Avtor razstave je Janez Dolinšek, izbrane razstavljene knjige pa si boste lahko ogledali vse tja do 24. septembra 2022.

Lepo vabljeni

Petra Petravič: Foto: Knjižnica Domžale

Tagi