Zamenjave: V Galeriji Domžale na ogled svojevrstne slike Larisse Tomassetti

V Galeriji Domžale je bilo v četrtek, 14. januarja 2016, odprtje razstave slikarke Larisse Tomassetti, rojene leta 1972 v Beljaku v Avstriji. Med leti 1990-1996 je obiskovala HS Mozarteum v Slazburgu, razred slikarstvo in grafika. Z mlado umetnico se je na odprtju razstave v nemščini pogovarjal akademski kipar Jurij Smole.

Umetnica Larissa Tomassetti se giba med gestualnim slikanjem in poseganjem v fotografijo, s pozitivom in negativom iste podobe. Inverzija je njeno izrazno polje, ki ga odkriva kot avričnost in lepoto. Zato tudi njene slike, ko jih opazuješ izgledajo kot filmski negativ in pozitiv slike v eni sliki. In ker sta tako Avstrija kot tudi Slovenija bogati z gozdom, se umetnica rada zadržuje v naravi, v gozdu in motive črpa iz gozdnega okolja. Zato tudi na njenih slikah vidimo umiranje dreves, vetrolom gozda, štore … Njene podobe prehajajo iz enega načina v drugega. Tako podobe ustvarijo pretočen prostor, ki ga gradijo svetlobne in tonske vrednosti; gozd ki je v resnici njen motiv, postane gibljiv in tihožitje migeta od oblik, ki so se deloma ali v celoti zamenjale iz pozitiva v negativ in obratno. 

»Izhaja iz podob vidnega sveta, ki jih hoče gledati drugače – z zamenjavo. Ta preprosta beseda nam v njeni funkciji močno zakomplicira razumevanje vidnega: slikarka in gledalec postaneta medij, skozi katerega se vse vidno zamenja s sebi nasprotnim. Temno postane svetlo in obratno, barve dobijo podobo svojih komplementarnih parov, kar je bilo prej komaj vidno, je sedaj bleščeč osvetljen predmet … Mogoče nam hoče pokazati skrito naravo svetlobe, ki se je z iznajdbo fotografije revolucionirala v gibljive slike na kosu nakita?« je o umetnici in njenem umetniškem izražanju povedal akademski kipar Jurij Smole.

Njene meditacije o svetlem in temnem so goste in uravnotežene z zapiki, ki nenavadnim izbruhom čopiča ali risala, postavijo težišče in umirjenost. Plastenje slik daje zračnost nenavadnemu izboru barv motivom iz narave in tenkočutno izbranim prizorom iz vsakdana.

Umetnost je tista, ki kruto in nepopustljivo sprašuje, pa tudi daje odgovore. Larissa nam s to razstavo daje priložnost, da skozi podobe popolne umirjenosti in počasnega trajanja gozda uzremo našo nezavedno plat ali pa nam predlaga samo zavedanje nasprotnega, drugačnega.

Larissa Tomassetti
1972 Rojena v Beljaku
1990-1996 Obiskuje HS Mozarteum, Salzburg (razred slikarstvo in grafika)
1995 Gostuje v Salzburger Künstlerhaus
1996 Gostujoča umetnica dežele Salzburg (Galerie Traklhaus)
1999 Štipendija "École des Beaux-Arts" (ENSBA), Paris
2000 Od leta 2000 Atelier in Gmünd
2010 Prva nagrada Kunst-am-Bau-Wettbewerb der Gemeinde Malta
2012 Nagrada Fotowettbewerb „wortimbild 2012"

Vabljeni k ogledu zanimive razstave!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi