Vrvež Darje Remc 

Ker na mladih svet stoji, so v Menačenkovi domačiji v goste povabili mlado umetnico Darjo Remc iz Domžal, da bi razstavila svoje enkratne umetnine. Njen unikatni ustvarjalni prispevek so opazili v ilustracijah, ki jih redno objavlja na spletnih družbenih medijih. Njena največja inspiracija so ljudje, pa naj bodo popolni neznanci, upokojenski par na oddihu v termah ali pa dobri prijatelji, ki jih pozna že vrsto let. Ilustrirala pa je tudi petnajst grških bogov na samo njej svojstven način.

Povabilo je padlo na plodna tla, saj se je Darja Remc odzvala ter s pomočjo Romana Kosa postavila zanimivo razstavo, ki jo je poimenovala »Vrvež«. Odprtje razstave je potekalo v četrtek, 12. maja 2022, kjer je tudi avtorico pričakal vrvež in to pred Menačenkovo domačijo, v katerih prostorih razstavlja mlada umetnica. V času šolanja je namreč delala kot študentka v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, zato je že tam s svojo simpatičnostjo osvojila veliko prijateljev. Tako so Darji Remc ob odprtju njene prve samostojne razstave ravno bivši sodelavke in sodelavci s partnerji in že tudi svojimi otroki, pomagali pregnati tremo.

Višja kustosinja Katarina Rus Krušelj, je na odprtju razstave povedala, da so Darjin unikatni ustvarjalni prispevek opazili v ilustracijah, ki jih redno objavlja na spletnih družabnih omrežjih: “Njena največja inspiracija so ljudje, pa naj bodo popolni neznanci, upokojenski par na oddihu v termah ali pa dobri prijatelji, ki jih pozna že vrsto let. Poleg upodabljanja pripovednih zgodb iz vsakdana, v svoje ilustracije vključuje tudi naravo ter utrinke iz njenih potovanj. Ena takšnih nadvse zanimivih je serija ilustracij iz daljne Nove Zelandije, ki smo jih spremljali preteklo leto. Zagotovo nam je umetnica s svojimi ilustriranimi utrinki iz drugega konca sveta polepšala marsikateri turobni dan. Po povratku domov smo jo presenetili s povabilom v naše razstavišče, kateremu se je prijazno odzvala. Prepričani smo, da se boste tudi vi nalezli avtoričinega neprisiljenega zanosa, ujetega v črtno risbo in barvo. Pričakujemo tematsko in tehnično pester izbor ilustracij na papirju in slik na platnu, ki pripovedujejo o spodbudnem iskanju samosvojega likovnega izraza, ki ga Darja Remc pridoma že oblikuje.”

Zbranim se je predstavila tudi avtorica razstave, ki je povedala, da živi in ustvarja v Domžalah. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer vizualne komunikacije. Trenutno pa obiskuje magistrski študij notranje opreme na Fakulteti za dizajn. Poleg ustvarjanja z veseljem potuje ter odkriva nove dežele in kulture. Tako je nekaj časa prebila tudi v Novi Zelandiji, kjer je nastalo lepo število ilustracij. Potovanja so ji velik vir inspiracije, saj v novi deželi vedno bolj pozorno spremlja našo okolico in ljudi, ki nas obdajajo. Navdih poleg na potovanjih najde na vsakem koraku – v knjigi, sončnem vzhodu, zgodovini, mitologiji, glasbi, hrani, naravi … Tako je na ogled tudi njena diplomska naloga ilustrirani Prešernov Povodni mož. Njen najljubši motiv upodabljanja, tako v ilustraciji kot pri slikanju, so zagotovo ljudje. Ustvarja tako v tradicionalni kot digitalni tehniki. Zadnje čase vedno več raziskuje združevanje obeh. Vsaka ima svoje prednosti – tradicionalna dopušča mediju neko svobodo in možnost »napake«, ki se lahko izkaže za zelo pozitivno; digitalna pa omogoča večji nadzor in hitre popravke ter s tem netvegane odločitve. Po njenih besedah je kar nekaj kreativcev, ki so ji v navdih: Mark Conlan, Wes Anderson, Stefano Colferai, Dani Klarić, Victoria Semykina.

Ob koncu se je mladi umetnici s šopkom cvetja zahvalila direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale Cveta Zalokar ter ji zaželela veliko uspešnih ustvarjanj in razstav v prihodnosti.

Razstava Darje Remc bo v Menačenkovi domačiji na ogled do 18. junija 2022, od torka do petka od 10.00 do 12.00 ure ter od 17.00 do 19.00 ure, v soboto pa od 10.00 do 12.00 ure.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi