V središče Domžal so se pripeljala starodobna vozila

Razstava Kluba starodobnih vozil Soteska

Ko svojo dve in štirikolesno pločevino postavi na ogled zanesenjak in ljubitelj starodobnega, ni kar tako. Še posebej, če so to starodobniki, ki so bili proizvedeni v petdesetih, šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, posamezna vozila pa še prej, pred in takoj po 2. svetovni vojni. 

Klub starodobnih vozil Soteska je ob podpori Občine Domžale organiziral razstavo starodobnikov v središču Domžal. V soboto, 13. aprila 2024, so si Domžalčani in obiskovalci od drugod med 9. in 12. uro na parkirišču ob Tržnem prostoru Domžale lahko ogledali več kot 30 starodobnikov. Obisk je bil nad vsemi pričakovanji, kar je pripomoglo tudi lepo vreme ter sobota, ko večina Domžalčanov nakupuje dobrote in zelenjavo na tržnem prostoru.

Dogodka sta se udeležila tudi podžupana Matej Primožič in Borut Ernestl. Podžupan Ernestl je pozdravil predstavnika Kluba starodobnih vozil Soteska Antona Vučka ter dejal, da je počaščen, da so se v klubu odzvali na vabilo na razstavo ob aprilskem praznovanju Občine Domžale. Vučko iz Kluba starodobnih vozil Soteska je  dejal, da v primerjavi s starostjo razstavljenih vozil dvaindvajset let društva sicer ne zgleda neka posebno častitljiva starost, vendar lahko ugotovimo, da je društvo v tem času naredilo veliko in pomembno delo pri ohranjanju tehnične kulture. Najpomembneje pa je, da jim energije in novih idej še ni zmanjkalo. Letos bodo znova izvedli domače in mednarodne razstave starodobnih vozil. Zahvalil se je tudi Občini Domžale, ki je omogočila razstavo starodobnikov.

V Sloveniji je obnovljenih in ohranjenih čedalje več starodobnih vozil, zato jih lastniki takole na razstavah z veseljem pokažejo. Imamo srečo, da so to dediščino še pravi čas začeli ohranjati. Starodobnike je težko obnavljati in vzdrževati, saj rezervnih delov skorajda ni ali pa so precej dragi, zato je potrebne veliko iznajdljivosti, predvsem pa ljubezni, saj se eno tako vozilo obnavlja več let. Kot je dejal Anton Vučko, vsak starodobnik razstavijo do zadnjega šraufa, vse očistijo, obnovijo in nekatere dele zamenjajo ter nabavijo preko spleta ali od starodobnih zanesenjakov. Zatem sledi dolgotrajno sestavljanje, loščenje ter barvanje karoserije. Največje veselje pa je potem, ko lastnik starodobnega lepotca po vsej tej neizmerljivo potrpežljivi odisejadi, predstavi na srečanjih in razstavah po Sloveniji in tujini.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi