V Slamnikarskem muzeju je na ogled razstava o sitarstvu na Gorenjskem

Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2015, je bilo v Slamnikarskem Muzeju Domžale odprtje razstave o sitarstvu na Gorenjskem, ki so jo pripravili skupaj z Gorenjskim muzejem Kranj. 

V uvodu so obiskovalce s petjem pozdravile ljudske pevke Društva Šole zdravja iz Domžal, nato pa jih je v pozdravnem govoru pozdravila Katarina Rus Krušelj ter predstavila gostji iz Gorenjskega muzeja Kranj. Podobno kot so bile nekoč Domžale center slamnikarstva, je bilo Stražišče pri Kranju središče proizvodnje sit iz konjske žime, ki so jih pošiljali kupcem daleč naokoli po Evropi. Na gostujoči razstavi Gorenjskega muzeja iz Kranja so na ogled postavili naprave in orodja za pripravo žime in tkanje sit ter živo pisana sita številnih vzorcev, ki nas še danes očarajo z nenavadnimi vzorci sijočih barv. Organiziran je bil tudi prikaz tkanja sit, ki nam ga je pokazala Helena Rant iz Gorenjskega muzeja Kranj.

Sitarstvo je  obiskovalcem razstave bolj podrobno predstavila avtorica razstave mag. Tatjana Dolžan Eržen. Velika posebnost vasi med mestoma Kranj in Škofja Loka je bilo tkanje barvastih sit iz žime konjskih repov. V Stražišču in okolici je bil od 16. do sredine 20. stoletja največji sitarski center v Evropi, kjer so izdelovali preko 200 različnih sit s karirastimi in črtastimi vzorci.

Prikaz sitarstva v Slamnikarskem muzeju Domžale.

Sita so uporabljali mlinarji in gospodinje za sejanje moke, pivovarji za precejanje, lekarnarji pri pripravi zdravilnih praškov, kuharji za pretlačevanje mesa za paštete, sadja za marmelade. Preko 95 odstotkov sit so domači podjetniki prodali kot platna na debelo v številne evropske države in celo na rusko, severnoafriško, maloazijsko in nekaj časa tudi na ameriško tržišče. Ostala so pokupili suhorobarji, jih vpeli v lesene obode in z njimi krošnjarili po slovenskih in sosednjih deželah.

Na odprtju razstave so udeležencem tečaja šivanja slamnikov, ki so ga organizirali v Slamnikarskem muzeju, podelili priznanja.

Trgovci so v 19. stoletju slovenska žimasta sita razstavljali na obrtnih in industrijskih razstavah v Ljubljani, Celovcu, Gradcu, na Dunaju, v Trstu, Parizu in Londonu. Povsod so za kakovostne izdelke dobili priznanja, diplome in medalje. Sita iz konjske žime so bila eden od tistih izdelkov nekdanje dežele Kranjske, ki so širili dober glas o nas po vsej Evropi. Ko pa so začeli po svetu strojno izdelovati tanka kovinska sita, žimasta niso šla več v prodajo. Sita barvitih vzorcev, orodje in znanje za njihovo izdelavo so še danes dragocena slovenska in evropska dediščina.

Pokrovitelj odprtja je bila Vinska klet Vidmar Domžale. Razstava bo odprta do 31. maja 2016. 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi