V Grobljah razstavili zdravilna zelišča, stare čajnike in likovna dela

Turistično društvo Jarše – Rodica in Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale sta v Kulturnem domu Groblje pripravila enkratno razstavo zdravilnih zelišč in starih čajnikov ter likovna dela devetnajstih ljubiteljskih ustvarjalk lipinega študijskega krožka.

Čajniki in zelišča so razstavljeni na šestih velikih mizah v dvorani Kulturnega doma Groblje. Na vsaki mizi je Metka Klemenc, zeliščarica Turističnega društva Jarše – Rodica, postavila določena zelišča, oljne tinkture, mazila in čajnike. Na prvi mizi so bila razstavljena zelišča za dihala, na naslednji mizi zelišča za prebavila in naprej zelišča za obtočila, sečila, gibala in živčevje. Na vsaki mizi ob zeliščih, ki jih je bilo vseh skupaj 36 vrst, se je bohotilo 84 starih čajnikov, ki jih zeliščarica Metka Klemenc zbira že vrsto let. Razstavo zelišč in starih čajnikov pa zaokrožajo petdeset avtorskih likovnih del devetnajstih likovnih ustvarjalk Društva Lipa Domžale, ki so jih razobesili na stene dvorane kulturnega doma. Likovnice so svoja likovna dela ustvarila pod mentorstvom dipl. slikarke Duše Jesih.

Ob odprtju razstave, ki je potekala v ponedeljek, 9. maja 2022, je Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale povedal, da so se z likovnimi deli njihovih članic pridružili tradicionalni razstavi zelišč in čajnikov in sicer na pobudo Turističnega društva Jarše – Rodica, s katerim Društvo Lipa Domžale zelo dobro sodeluje. Zato se je še posebej zahvalil predsedniku Kulturnega društva Groblje Antonu Košenini, da je razstava našla mesto v Kulturnem domu Groblje.

Metka Klemenc, zeliščarica Turističnega društva Jarše – Rodica, ki razstavlja zelišča in stare čajnike, je po dveh začetnih letih pri Društvu Lipa Domžale, nato šla na svojo pot zeliščarstva in zbiranja starih čajnikov, ki se jih je v teh letih nabralo že okoli sto štirinajst. Štiriinosemdeset pa jih je našlo mesto na edinstveni razstavi. Znanje nabiranja zelišč, njihovo sušenje in uporabo pa je Metka Klemenc posredovala lepemu številu tečajnic in tečajnikom, ki so v teh letih »šli skozi njene roke«. Zato je že lani, po drugi razstavi čajnikov in zelišč, predsednik Marjan Ravnikar povabil nove tečajnike in tečajnice v »šolo«. Tako so v Društvu Lipa Domžale poleg velikega števila krožkov, ki jih obiskuje veliko število tečajnic in tečajnikov, ustanovili tudi zelo dejaven krožek zeliščarstva.
Na razstavi si obiskovalci lahko ogledajo veliko število svežih zdravilnih zelišč, ki rastejo v emajliranih loncih ter veliko število posušenih zelišč, ki zdravijo različne bolezni. Zelišča pa so shranjena v velikih steklenih kozarcih. Še vedno velja, da za vsako bolezen rožica raste. Med posušenimi in svežimi zdravilnimi zelišči pa se na mizah bohoti veliko število starih čajnikov, ki se uporabljajo za pripravo čajev.

Ob vodenem ogledu, ki smo ga za naš portal posneli, nam je zeliščarica Metka zaupala tudi marsikateri koristen nasvet, kako nabirati, sušiti, hraniti in pripraviti različne vrste zelišč ter kako jih postreči. Zeliščarica Metka je tudi razkrila, da so vsi razstavljeni čajniki iz njene zbirke, ki jo je zbirala in jo še dopolnjuje z najdenimi čajniki, ki jih ponujajo na sejmih starin in starinarnicah, veliko pa jih dobi tudi na tovrstnih razstavah po domovini.

Po njenih besedah je narava večni vir življenja. Ko je človek iz davnine iskal hrano za golo preživetje, je bil vedno tesno v stiku z naravo. Spoznaval je koristne rastline in se z njimi hranil. Pri svojih boleznih je preizkušal zeli, spoznaval njihovo moč in delovanje. S tem si je lajšal tegobe in tako je še danes, kajti zdravljenje z zdravilnimi rastlinami ostaja večno. Zeliščarica Metka je razkrila tudi, kje najpogosteje zelišča rastejo, katere dele rastline nabiramo in kdaj, učinkovine, ki jih vsebujejo posamezni deli in pri katerih težavah nam koristijo. Kdaj in kako lahko rastlino uživamo in si iz nje pripravimo čaj. Kako si iz nje pripravimo različne obloge, obkladke, kopeli in še kaj drugega. Kako lahko zelišče uporabimo v kulinariki, pa tudi za pripravo kozmetike, zelišča za pripravo likerjev, tinktur, mazil in še več. Metka je še dejala, da posebno poglavje namenja pripravi čajnih mešanic, s katerimi boste lajšali različne bolezni in izboljšali počutje vas in vaših najdražjih. Način priprave zelišč pa Metka pripravlja s poparkom, prevretkom ali prelivkom. Ob koncu ogleda je Metka povabila, da obiščete razstavo v čim večjem številu.

Na razstavi v dvorani Kulturnega doma Groblje ima razstavljena različna likovna dela devetnajst likovnic Društva Lipa Domžale, ki so to študijsko leto ustvarjale pod strokovnim vodstvom diplomirane slikarke Duše Jesih. Veliko je naslikanega cvetja, dreves in pokrajin, razstavljena pa so tudi dela Unicefovih punčk. V kulturnem programu ob odprtju razstave so sodelovale citrarke Sončnice in kitaristi Tempo pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik ter Janka Jerman iz literarnega krožka Lipa Domžale.

V Društvu Lipa Domžale se ob tej priliki iskreno zahvaljuje za omogočeno razstavo, še posebej predsedniku Turističnega društva Jarše – Rodica Stanetu Cotmanu, predsedniku Kulturnega društva Groblje Antonu Košenini ter zeliščarici Metki Klemenc, da so jih povabili k sodelovanju.

Razstava bo v Kulturnem domu Groblje na ogled od torka, 10. maja, do sobote, 16. maja 2022, od 10.00 do 12.00 ure ter od 15.00 do 18.00 ure. Vabljeni!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi