V Grobljah na ogled postavili slovenske jaslice

December je barvit. Kamor koli se ozremo, se z balkonov, teras, pročelij in vrtov svetijo novoletne lučke različnih odtenkov. Ravno tako je bilo skoraj v vsaki hiši na božični večer že okrašeno božično drevo in postavljene jaslice. Božič je praznik, ki poudarja pomen družine in miru. Predvsem pa je to čas, ki ga izkoristite tudi za obisk sorodnikov in prijateljev. Ni Božiča brez jaslic. Jaslice nas spominjajo, da se je Bog učlovečil in nam prinesel upanje. Prve žive jaslice je v gozdni votlini v italijanski Umbriji pri kraju Greccio na božično noč leta 1223 postavil sveti Frančišek Asiški. V tem času, ko imamo toliko priprav na Božič, ko so naša mesta že praznično razsvetljena, naj nam razstava jaslic pomaga, da zahrepenimo tudi po notranji luči. Naj nam ogled jaslic pomaga odkriti lepoto in mir, ki nam ga svet ne more dati.

Kulturno društvo Groblje je te dni pripravilo že 9. razstavo slovenskih jaslic. Odprtje razstave je potekalo v nedeljo, 26. decembra 2021, v Kulturnem domu Groblje. Odprtja razstave se je skupaj z domačim župnikom Matjažem Križnarjem, udeležil ljubljanski škof msgr. dr. Franc Šuštar, ki je tudi blagoslovil jaslice.

Na razstavi se predstavlja dvaintrideset najbolj znanih slovenskih jasličarjev, ki so na ogled postavili štirideset različnih jaslic. Tako bodo obiskovalci lahko videli lesene, steklene, keramične, lončene, izrezljane v les, skulpturne in celo jaslice iz čistega železa. Na razstavi jaslic v Grobljah tudi letos sodeluje domžalski rezbar Marijan Vodnik, ki se v prazničnem decembru s svojimi unikatnimi jaslicami in podobami Svete družine predstavlja še na številnih drugih razstavah po vsej Sloveniji.

V kulturnem programu ob odprtju devete razstave slovenskih jaslic, ki ga je povezovala Romana Lisjak, je sodeloval ženski tercet, ki ga sestavljajo Nataša Banko, Anica Smrtnik in Natalija Šimunovič, recitatorka Vita Pogačar. Med kulturnim programom je jaslice skupaj z jarškim župnikom Matjažem Križnarjem ter ob molitvi blagoslovil ljubljanski škof msgr. dr. Franc Šuštar, zatem pa sta si skupaj ogledala razstavo.

Razstave jaslic, sprva so jih prirejali v začetku decembra, so vedno lepo obiskane in skrbno pripravljene, saj med drugim kažejo najrazličnejše, tudi umetniške upodobitve rojstva Jezusa Kristusa, izražene v najrazličnejših materialih.

Bogu hvala za domovino, za Božič, ta najlepši praznik v letu. Sedaj ga praznujemo povsem svobodno in je dela prost dan. V miru na spomin prihoda odrešenika pripravljamo jaslice s sveto družino, ki so jo obiskali tudi pastirji z ovčkami in prihiteli v Betlehem. Ni božiča brez jaslic. Tudi Slovenci smo v več kot 1200 letih, od kar praznujemo Božič in se ob njem veselimo Gospodovega rojstva, opletli Božično skrivnost v jaslice, s svojimi posebnostmi, običaji in obredi. Jaslice nas spominjajo, da se je Bog učlovečil in nam prinesel upanje.

Tako se moramo Bogu zahvaliti za naš rod, za našo samostojno državo Slovenijo, za praznik, ki smo ga obeležili ravno včeraj, na dan svete družine in na god svetega Štefana. Pred enaintridesetimi leti smo bili enotni, odločni, povezani v prizadevanjih za isti cilj. Slovenija je naša domovina, tukaj imamo svoj dom, svojo družino, prijatelje, sodelavce. Ne glede na težave, jo imamo radi, ker je naša, ker je lepa, ker je za nas najbolj dragocena. Lahko smo ponosni, da praznujemo dan slovenske samostojnosti in enotnosti.

Dragi obiskovalci, ki si boste ogledali razstavo jaslic še posebno sporočilo, da so pred nami postavljene jaslice skrbno pripravili. Podobe Jezusa, Marije in Jožefa nam brez besed pripovedujejo o Božji ljubezni do nas, pa tudi ljubezni, ki vlada v sveti Družini. V preprosto Betlehemsko štalico vabijo pastirji, da Dete iskreno počastimo.

Za razstavo se zahvaljujemo ustvarjalcem in ustvarjalkam jaslic, organizatorju Kulturnemu društvu Groblje, Antonu in Ivanki Košenina in vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri postavitvi razstave.

Vabljeni na ogled razstave jaslic, ki bo odprta od 27. decembra 2021 do 5. januarja 2022, od 10. do 12. ure in od 15. do 18. ure. To je lahko lep družinski dogodek, saj bo ob bolj natančnem ogledu 40 jaslic ura prehitro minila.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi