V Galeriji Glavni trg v Kamniku odprli prodajno razstavo Punčk iz cunj, ki rešujejo otroška življenja

V Galeriji Glavni trg v Kamniku so v sodelovanju s prostovoljkami Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, danes odprli prodajno razstavo Punčk iz cunj, izdelanih za UNICEF-ov program »Posvoji punčko – reši otroka«. Vsak, ki bo do konca tedna, prodajna razstava bo odprta do sobote, 2. decembra 2017, posvojil Punčko iz cunj, bo omogočil cepljenje enega otroka iz dežel v razvoju. Sočasno v Galeriji Glavni trg poteka tudi razstava slik Marcele Kopitar.

Odprtja Prodajne razstave Punčk iz cunj v Galeriji Glavni trg v Kamniku, so se poleg številnih obiskovalcev udeležili tudi Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF Slovenija, Maja Mikuž, poslovna sekretarka UNICEF Slovenija, Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale in Lado Leskovar, nacionalni ambasador UNICEF-a. V programu, ki ga je povezovala Mira Kavčič, sta za glasbeni vložek poskrbela citrarka Damjana Praprotnik in pevec Lado Leskovar.

Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF Slovenija je zbranim povedal, da se je letos mudil v Sudanu, v eni najbolj kriznih držav, kjer otroci živijo v najslabših pogojih. Ko je bil na terenu, na območju kjer ni ne cestnih povezav, ne elektrike, je opazil zdravstvene delavce, ki so izvajali program cepljenja otrok s pomočjo UNICEF-a: »Na svoje oči sem videl točno tisto kar govorimo. 20 evrov za posvojitev ene punčke omogoči eno cepljenje enega otroka. V to ceno je všteto šest cepiv proti šestim osnovnim boleznim. V to ceno je všteta tudi hladna veriga (prevoz cepiv) in izobraževanje zdravstvenih delavcev, da lahko izvajajo to cepljenje.« Povedal je še, da je bilo do sedaj 18.100 punčk izdelanih v Sloveniji, prostovoljke iz Društva Lipa Domžale pa so jih v 14. letih izdelale 2650. Vsem prostovoljkam se je zahvalil za njihov prispevek, saj so skupaj s posvojitelji omogočile preživetje marsikateremu otroku iz dežel v razvoju.

Vse prisotne je lepo pozdravil tudi predsednik Društva Lipa Domžale, Marjan Ravnikar, ki je dejal, da ob petkih, ko njihove prostovoljke šivajo punčke, prav s ponosom pogleda v njihovo učilnico, kako z veseljem, z dušo in prisrčnostjo ustvarjajo punčke za UNICEF. »Lepa hvala za vašo prizadevnost, za vašo kreativnost. Vem, da same poleg izdelovanja punčk, veliko doprinesete tudi z zbiranjem blaga in z zbiranjem raznoraznih dodatnih izdelkov. Upam, da bo tako še naprej. Na tem mestu bi se zahvalil Miri Kavčič in Metki Paternoster, mentorici prostovoljk ter vsem prostovoljkam za njihovo prizadevno delo,« je povedal Ravnikar.

»Danes je zaradi vas Ljubljana predmestje Kamnika«, je obiskovalcem dejal Lado Leskovar, ki je povedal, da se je večkrat mudil v deželah v razvoju, tudi na območjih, ki so jih prizadele naravne katastrofe. Ob tem se je na lastne oči prepričal o razmerah v katerih živijo otroci, zaradi katerih tudi umirajo: »Videl sem, da je potrebno pomagati tem otrokom«.

Odprtja prodajne razstave se je skupaj z direktorico mag. Natašo Zalokar udeležilo tudi nekaj oskrbovancev Doma upokojencev Domžale, ki so na koncu posvojili dve punčki.

Razstavo, na ogled in na posvojitev čaka 92 punčk, si lahko ogledate in posvojite punčko do sobote, 2. decembra 2017, med tednom od 10.00 do 18.00 ure in soboto od 10.00 do 15.00 ure. S posvojitvijo Punčke iz cunj boste omogočili cepljenje enega otroka iz dežel v razvoju.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi