V Galeriji Domžale so na ogled postavili Svetli modernizem Tuga Šušnika

V Galeriji Domžale si lahko v teh dneh ogledate razstavo z naslovom Svetli modernizem, avtorja Tuga Šušnika. Na ogled so slike človeka, ki je na slovenskem tako rekoč – uvedel Modernizem. V okolje, ki takrat v duhu še ni povsem izplavalo iz socrealistične in celo predvojne slikarske prakse zagrebške šole, je vstopil energično in sproščeno.

Odprtje razstave Tuga Šušnika, ki jo je avtor poimenoval Svetli modernizem je bilo v četrtek, 12. novembra 2015. Polna galerija pove, da gre za zanimivega avtorja, brez dlake na jeziku, kar smo lahko slišali ob pogovoru z njim, ki ga je vodil akademski kipar Jurij Smole.

»Premiki v prestolnice umetnosti in kulture zahodnega sveta so v njegovem pestrem življenju tlakovali njegov umetniški karakter. Tujina je tista, ki ga je »določila«; posvetila ga je v slikarja visokih energij. Svetloba in zlasti čista, nasičena, žareča barva, sta izrazili, s katerima naslika izbruhe moči in svetlobe, pa tudi ravnotežja in umirjenosti skoraj enobarvnih, s svetlostjo napolnjenih iluzij prostorov. Če nas prve s svojo intenzivnostjo in silovitostjo barvnih energij na namerno surovem platnu takoj in na ves glas pokličejo, so druge njihov kontrapunkt: naslikan intimni prostor za pregrado iz vertikal, izpraskanih v svetlobnem telesu iluzije prostora«, je ob odprtju razstave zapisal Smole.

Kot je še zapisal Smole, so Tugove slike trdne in zgrajene; nič ni prepuščeno naključju in osnova je običajno narejena iz geometrijskih likov, podob izmišljenih tridimenzionalnih predmetov ali prostorov; če ni nič od tega, pa sliko gradi z gesto mogočnega čopiča, polivanjem barve ali pastoznimi nanosi, ki močno teksturirajo sliko. Reliefna površina slike mu odpira tanek volumen slikovne površine, na kateri se zgodijo čudoviti detajli, kot jih je opazil na slikah starih mojstrov, abstraktnih ekspresionistov ali pa sodobnikov Nove podobe. Njegovo slikanje je stalno spreminjanje in dialog z drugimi avtorji.

Dimenzije njegovih slik niso skromne, zato so slike še toliko bolj intenzivne: obdelajo nas v celotnem zornem kotu in vsakič znova ali pa vedno bolj nudijo celostno barvno in svetlobno naslado. Prav vse njegovo slikanje pa je prezvočeno z glasbo njegove obsežne zbirke muzik, ki mu – tako kot marsikomu med nami, pomenijo takoj-šen vstop v lepoto; v umetnosti je itak doma.

Tugo Šušnik, rojen 24. 11. 1948 v Ljubljani, je mladost preživel v Londonu (1956-1965) in New Yorku (1965-1968). Slikarstvo je študiral na Akademiji za likovno umentost v Ljubljani (1971-1976, prof. Nikolaj Omersa, Zoran Didek, Kiar Meško, Gabrijel Stupica), kjer je leta 1979 končal tudi specialko za slikarstvo (prof. Andrej Jemec, Jože Ciuha). Kot Fullbrightov štipendist je med leti 1979-1980 študiral na Pratt Institute v New Yorku. V letu 2004 je bil habilitiran v naziv rednega profesorja za risanje in slikanje na ALUO Univerze v Ljubljani. Imel je 49 samostojnih razstav, sodeloval pa je tudi na več kot 150 skupinskih razstavah doma in po svetu.

Zanimiv pogovor z umetnikom, si lahko pogledate v zgornjem videu!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi