V Galeriji DOM Radomlje likovna razstava Nuše Slatner

V radomeljski galeriji Dom je bilo v četrtek, 17. marca 2016, odprtje razstave trzinske likovne ustvarjalke Nuše Slatner, članice likovnega društva Senožeti Radomlje.

Uvodoma je predsednica društva Danica Šraj poudarila, da so se v društvu že ob sami ustanovitvi odločili, da bodo dokazali, da ne drži večkrat slišana trditev, češ da smo Slovenci likovno nepismeni, da zaradi pomanjkanja likovne razgledanosti samevajo tudi naše galerije, ki ne gredo v korak z dogajanjem po Evropi. Tudi zato v društvu posvečajo veliko pozornosti  na področju izobraževanja.

Slike, ki jih Nuša Slatner predstavlja na svoji prvi samostojni razstavi, so nastale v zadnjih treh letih, ko so se pri ateljejskem delu ukvarjali z različnimi načini, s katerimi so umetniki v prejšnjem stoletju prestopali meje likovnih konvencij in slikarski jezik pogosto pripeljali do popolnoma abstraktnih podob. Umetniki modernizma so iluzijo veristične podobe zamenjali z raziskovanjem odnosov med likovnimi prvinami, ne da bi te nujno morale predstavljati karkoli drugega kot same sebe. Ena od poti, po kateri so se v društvu lotevali študija, je bil študij kubizma, ki pripeljala do čiste geometrijske abstrakcije. Čeprav je prav kubizem tista likovna smer, ki je najmočneje zaznamovala umetnost dvajsetega stoletja, je še danes mnogim ustvarjalcem težko razbrati kubistična dela, še toliko bolj zahtevno pa je ustvariti prepričljive likovne podobe. Prav v tem delu je avtorica Nuša Slatner našla izziv in odlično osvojila nov likovni jezik. Razstavljena dela ne kažejo le odličnega reševanja problemov, ampak tudi čisto ustvarjalno veselje in zavzetost pri odkrivanju novih likovnih svetov. Mentor, akad. slikar Janez Zalaznik je Nuši čestital za predstavljena dela.

Na odprtju razstave je nekaj besed o sebi in svojem delu povedala tudi avtorica sama. Med drugim je poudarila, da je do likovnega ustvarjanja vedno čutila posebno nagnjenje, vendar si ob vstopu v društvo niti malo ni predstavljala, da gre za tako resno in študijsko podprto delo, ki jo je prevzelo in ji odprlo nove likovne svetove, ji dalo nove izrazne možnosti, o čemer prej ni vedela prav ničesar. Tako je tudi sebe presenetila s prestopom v docela nov, abstrakten svet, ki je za vsakega ustvarjalca zahteven preskok, pri njej pa se zdi kot samoumeven in igriv.

Razstava bo v Galeriji Dom v Kulturnem domu Radomlje na ogled do 27. marca 2016.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Likovno društvo Senožeti Radomlje
Tagi