V čast nam je predstaviti častne občanko in občane

Odprtje fotografske razstave v Knjižnici Domžale

Ob prihajajočem občinskem prazniku je v četrtek, 11. aprila 2024, v Knjižnici Domžale potekalo odprtje fotografske razstave portretov častnih občanke in občanov Občine Domžale. Razstava, ki so jo poimenovali “V čast nam je” obsega deset fotografij.

Odprtja razstave se je udeležilo lepo število obiskovalcev, svojcev že pokojnih častnih občanov, še živeči častni občani, županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, direktorica Knjižnice Domžale mag. Barbara Zupanc Oberwalder, podžupana Borut Ernestl in Matej Primožič, svetniki in svetnice Občine Domžale. Za kulturni program so poskrbeli iz Glasbene šole Domžale pianist Miran Juvan ter učenki flavtistki Zoja Cerar Kambič in Ela Verhovc. Program je povezoval Aljaž Praznik.

Županja Občine Domžale mag. Renata Kosec in direktorica Knjižnice Domžale mag. Barbara Zupanc Oberwalder sta spregovorili nekaj besed dobrodošlice vsem navzočim, zatem pa je Aljaž Praznik o vsakem častnem občanu prebral zapis o delu posameznega častnega občana. Seveda so o že pokojnih častnih občanih spregovorili in se jih spomnili svojci ter še živeči častni občani, kakšne izkušnje in stike so imeli o njih.

Na stenah v glavni dvorani Knjižnice Domžale je tako razstavljeno devet častnih občanov in ena častna občanka, v vitrinah pod vsako sliko pa je opis življenja in dela, ki je privedel do naziva častnega občana.

Jože Pogačnik (1916 – 2022)
Častni občan Občine Domžale 2003

Jožetu Pogačniku je bil naziv častnega občana podeljen za življenjsko delo, za prispevek h gospodarskemu in širšemu družbenemu razvoju domžalske občine. Bil je skromen in preprost, pogumen človek velikega ugleda, cenjen zaradi izrazitega socialnega čuta in razumevanja za malega človeka.

Jernej Lenič (1921 – 2001)
Častni občan Občine Domžale 2001

Jerneju Leniču je bil naziv častnega občana podeljen ob življenjskem jubileju za dolgoletno požrtvovalno in prizadevno delo na različnih področjih v občini Domžale. Bil je izjemen človek, prijatelj in tovariš.

Milan Flerin (1915 – 2003)
Častni občan Občine Domžale 1997

Milanu Flerinu je bil naziv častnega občana podeljen za življenjsko delo na področju razvoja šolstva. Bil je vsestransko izobražen Domžalčan, pedagog, profesor, ravnatelj, urednik, društveni in telesno-kulturni delavec ter navdušenec za vse, kar je pomenilo napredek in je Domžalam in občanom utiralo pot v boljše čase.

Stane Habe (1920 – 2003)
Častni občan Občine Domžale 1994

Stanetu Habetu je bil naziv častnega občana podeljen za življenjsko delo na področju glasbene kulture – za predano delo, bogato življenjsko pot, ki je v občini Domžale in širše pustila na kulturnem, predvsem glasbenem, področju neizbrisno sled. Bil je velik človek, ki se je s svojim delovanjem dotaknil mnogih in je imel velik posluh za ljudi.

Velimir Vulikić (1931 – 2020)
Častni občan Občine Domžale 2012

Dr. Velimirju Vulikiću je bil naziv častnega občana podeljen za bogat knjižni opus, ki pomembno prispeva k poznavanju kulture in zgodovine občine Domžale ter za publicistično delo s področja zgodovine zobozdravstva. Bil je plodovit pisatelj, kronist in publicist, avtor številnih biografskih in avtobiografskih knjig, kmečkih povesti, potopisov in zgodb iz življenja izseljencev ter obsežnih raziskav s področja zgodovine zdravstva in zobozdravstva.

Miroslav Stiplovšek
Častni občan Občine Domžale 2004

Dr. Miroslavu Stiplovšku je bil naziv častnega občana podeljen za življenjsko delo na področju novejše zgodovine, predvsem pa za opravljeno delo na področju kulture in raziskovalne dejavnosti v občini Domžale. Njegov optimizem in prisrčen značaj ter neusahljivo zanimanje za raziskovalno delo so le nekatere od kvalitet, zaradi katerih dr. Miroslav Stiplovšek uživa vsesplošno akademsko, družbeno in človeško naklonjenost.

Peter Primožič
Častni občan Občine Domžale 2012

Petru Primožiču je bil naziv častnega občana podeljen za prizadevno delo pri razvoju občine in prostovoljstvo, posebej v Planinskem društvu Domžale. S svojo skromnostjo in zavzetim prostovoljnim delom je Peter Primožič od nekdaj zgled delavnosti, tovarištva in predanosti. Še danes poudarja, da so bili uspehi doseženi s skupnim delom sodelavcev in vseh občank ter občanov.

Vera Vojska
Častna občanka Občine Domžale 2020

Veri Vojska je bil naziv častne občanke podeljen za njeno izjemno požrtvovalnost, sposobnost povezovanja in sodelovanja, skrb za sočloveka ter za promocijo občine. Je ena najbolj prepoznavnih osebnosti v domžalski občini. S svojimi aktivnostmi in pozitivno naravnanostjo ter željo pomagati sočloveku pušča izjemen pečat v lokalnem življenju. Na vsakem koraku je še danes opaziti njena prizadevanja, da bi bili občanke in občani čim bolj dejavni, vključeni in povezani. Rada pove, da je zadovoljen človek med zadovoljnimi ljudmi. K slednjemu v veliki meri s svojim delom, prizadevanji in udejstvovanjem v lokalni skupnosti prispeva prav naša prva častna občanka sama.

Alojz Stražar
Častni občan Občine Domžale 2021

Alojzu Stražarju je bil naziv častnega občana podeljen za njegovo življenjsko delo na področju kulture v občini Domžale. Je eden izmed najpomembnejših členov in članov Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan. Ima pomembno vlogo pri krepitvi in položaju Ijubiteljske, zlasti gledališke, kulture v domači občini.

Matjaž Brojan
Častni občan Občine Domžale 2023

Matjažu Brojanu je bil naziv častnega občana podeljen za njegovo življenjsko delo na področju ohranjanja kulturne dediščine ter novinarsko delo. Brojan skuša življenju dati vsebino. Zase pravi, da je dokumentalist. Dokumentira dogodke, situacije in ljudi, ki so vredni njegovega zanimanja. In zanimanj ima precej. Je strasten pisec, radoveden novinar, odličen poznavalec slamnikarstva in nadarjen rezbar. A njegova ljubezen številka ena so Domžale in Domžalci, ki ga že od nekdaj navdihujejo, da s ponosom ohranja njihovo bogato dediščino.

Razstava bo na ogled vse do 3. maja 2024.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi