V avli Kulturnega doma na Viru je na ogled razstava domače ustvarjalke Karmen Rus

Od 21. decembra lani je v avli Kulturnega doma na ogled slikarska razstava domače ustvarjalke iz Vira, Karmen Rus. Gre za umetnico, žensko s silovito in hkrati nežno izraznostjo. V torek, 3. januarja 2017, pa je potekala sama predstavitev razstave in seveda srečanje z umetnico.

Po besedah Tanje Tekavc, predsednice Kulturnega društva Vir, ki je tudi predstavila razstavljavko Karmen Rus, je težko ubesediti njeno večplastnost. Je namreč slikarka, plesalka, ženska, mati in še veliko več.

»Njene umetnine so žive, so portali, če se jim prepustimo nam odpro vrata in nas popeljejo v senzualno bogastvo občutij. Po plasteh se pred nami odpirajo pravljične pokrajine svetov, barv, tekstur iz katerih vstajajo, vzletajo ali bdijo nad nami totemi v obliki Zmajev, Kač, Ptic in drugih mitoloških bitij. Nekatere njene umetnine nas silovito »ugrabijo« in prebudijo, druge nas materinsko nežno pobožajo tam, kjer Dušo boli in nas celo preko črnine, ki je na njenih upodobitvah drzna, a topla – baržunasta, tolažijo. Njena tema je sočutna…njena črnina je globoka, skrivnostna in lepa. Nagovarja le pogumnega opazovalca. Kot kontrast baržunasto črne, nas igrivo povabi v svoj spiralni ples sklop slik, na katerih prevladuje paleta barv in vzorcev s pridihom rokokoja. Spet drugod izstopi pozlata s pridihom starin in rdečih žametnih vrtnic. Umetnica prepleta floralno ikonografijo z ornamentom, ki ponekod spominja na anglosaško-irsko ornamentiko. Plemenite kovine, žamet, svila … bleščeč lesket Angelov in prhutanje njihovih kril«, je o umetnici še povedala predsednica KD Vir Tanja Tekavc.

Razstavo, ki bo na ogled do konca meseca januarja, si je moč ogledati vsak dan (ponedeljek – petek) od 8:00 do 16:00 ure, ob torkih od 8:00 do 18.00 ure. Vedno pa v tudi v času prireditev v Kulturnem domu Vir.

Vabljeni k ogledu razstave!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: KD Vir
Komentarji uporabnikov
Tagi