Ustvarjanje spominov: Mlinčki na Hujskem potoku

Filmski večer in odprtje razstave v Knjižnici Domžale

Igra je osnovna potreba vsakega otroka – tako je danes, tako je bilo tudi v preteklosti. Vendar pa so se igra in igrače nekoč vseeno razlikovale od današnjih. Ljudje smo družabna bitja in posebej igra je dosti bolj zanimiva s sovrstniki. To povedo tudi otroci. Potrebno jim je dati le priložnost in jih naučiti ponovno se igrati skupaj. V Kulturnem društvu Foto, kino in video klubu Mavrica iz Radomelj, se zavedajo tega, da se otroci morajo igrati in tudi ohranjati igre naše mladosti, zato vsako leto večkrat pripravijo delavnice za otroke in njihove starše, kjer se preizkušajo v izdelavi raznih predmetov, kot so avijončki iz papirja, izrezovanja buč, izdelave duhcev, letos pa so se odločili za prav posebno delavnico. Slikovita okolica na Hujskem potoku je bila odličen motiv za delavnico. Peter Rojc, glavni organizator in odličen animator zgodb naših prednikov, je mladim mojstrsko prikazal preprosto izdelavo mlinčka iz leske in delil spomine na otroške igre, ki so se jih otroci nekoč igrali. Otroci in njihovi starši pa so potek izdelave mlinčkov poslikali in posneli, tako je nastalo veliko slikovnega materiala, ki je sedaj na ogled v Knjižnici Domžale.

V organizaciji FKVK Mavrica in Knjižnice Domžale so v avli Knjižnice Domžale, 17. oktobra 2024 odprli razstavo izdelave mlinčkov na Hujskem potoku, v prostoru, kjer se dogajajo pogovori in druge aktivnosti v Knjižnici Domžale pa so odprli razstavo z fotografijami Kulturne dediščine v Domžalah, sledil je tudi filmski večer, kjer so na projekcijskem platnu prikazali film o izdelavi mlinčkov na Hujskem potoku. V nadaljevanju je predsednik FKVK Mavrica Radomlje Mihael Kosmač prikazali še dva filmčka enega s potepanja po Ljubljani in vožnje po Ljubljanici, drugega pa Pobeg iz vročega vala v Skandinavske države, kjer so bile veliko bolj prijazne temperature, kot pri nas.

V uvodu je vse prisotne pozdravila Binca Lomšek, vodja Foto sekcije pri FKVK Mavrica ter povedala nekaj besed o razstavi. Včasih je bila igra drugačna, ni bilo toliko igrač kot jih je danes. Igre naših babic in dedkov se bolj ali manj potapljajo v pozabo in občasno prihajajo na dan… Nekoč so bile igre prilagojene ritmu dela in počitka. Otroci so se v glavnem igrali na paši, ob nedeljah in v zimskem času. Danes se igrajo otroci veliko manj, privlačijo jih telefoni, ekrani in moderne igrice na njih. Predvsem mlajši otroci se najraje igrajo sami, z brati in sestrami ter prijatelji oziroma z vrstniki ali s starši. V nasprotju z današnjimi otroci so se naše babice in dedki najraje igrali z brati in sestrami, prijatelji, sosedi… Naše babice in dedki pa so opozorili na igre, ki tonejo v pozabo, saj se jih otroci danes več ne igrajo. primer – Koze zbijat, kamenčkanje, zemljo krast in sveda bolj umetniške igre, kjer je bilo potrebno izdelati kakšne predmete za igranje – izdelava papirnatih avijončkov, mlinčkov na vodi ter seveda družabnosti, kjer so pekli koruzo, krompir…

»FKVK Mavrica se že leta trudi privabiti mlade k aktivnostim v naravi in ustvarjanju s fotografijo. Zato poletne delavnice nameni starim običajem in igri na prostem. Prav s tem namenom smo se zbrali na sončen, vroč poletni dan ob Hujskem potoku pri Petru Rojcu, ki je fotografsko delavnico izdelava mlinčkov tudi vodil prav po otročje. Še posebej razigrani so bili mladi, saj je njim ta delavnica tudi namenjena. A tudi starejši niso zaostajali, tako da smo  skupaj ustvarili igrivo zgodbo  z mlinčki na vodi iz leskovih vej. Bilo nas je dober ducat, ki smo se v poletni vročini podili po Hujskem potoku s fotoaparati ali pa telefoni in vneto pritiskali na sprožilce in še bolj vneto tekmovali, kateri  mlinček se bo hitreje vrtel ob pomoči vode Hujskega potoka«, je dejala Binca Lomšek.

Tako je zgodba s poletne delavnice »Izdelava mlinčkov na Hujskem potoku« na razstavi v avli Knjižnice Domžale, v večnamenskem prostoru pa je na ogled razstava o ohranjanju kulturne dediščine na Domžalskem, kjer so predstavljene izbrane fotografije domžalskih amaterskih fotografov in seveda fotografov iz FKVK Mavrica. Obe razstavi bosta na ogled od 17. oktobra do 7. novembra 2024.

Vabljeni!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi