Urbana tihožitja Vesne Čadež na ogled v Galeriji Domžale

Na videz vsakdanji pejsaži – pa vendar so to mentalne, izmišljene, celo sanjske krajine, na zvit način umeščene pred gledalca. Notranja svetloba je izvor pozornosti, ki nas ujame nepripravljene, da bi zajeli tihost vsakdanjika v življenju njenih slik. Ampak, ko opazuješ slikarkine slike se sprašuješ, a je to nostalgija človeka za naravo? Verjetno res, saj to pogrešamo vsak dan med betonsko sivino. Delujejo kot dramatika motiva v slikarkinem geometrijskem ritmu, figure v njej pa v izrazito počasnem tempu kontemplirajo živobarvno atmosfero.

V Galeriji Domžale je v četrtek, 13. aprila 2017, odprtje dočakala razstava zanimivih slik urbanega tihožitja slikarke Vesne Čadež, ki je zaradi bolezni ni bilo na odprtju razstave, je pa njene razstavljene slike pokomentiral akademski kipar Jurij Smole.

»Zares si želim, da bi Vesna naslikala nekaj urbanih vedut Domžal, v katerih bi nastopalo drevje osrednjega mestnega parka, mogoče še kakšen razposajen vodnjak z brezskrbnimi otroki, klopi zasedene s starejšimi, ki kramljajo o tem in onem, pa z mladino na mehki trati, ki sanja ljubezen in nemir na pragu odraslost i… Z velikim veseljem bi jo prosil, da bi izpustila obstoječe stavbe brutalne arhitekture in modernih nesmislov, ki smo si jih sami postavili«, je dejal Jurij Smole. Če tako gledaš, je res na najboljšem mestnem prostoru razstavljena pločevina, ki jo nihče ne gleda, namesto urbanega zelenega okolja, kjer bi na postavljenih klopeh ljudje našli marsikaj zanimivega.

Slike Vesne Čadež delujejo kot zaustavljene podobe naseljenih urbanih pejsažev: gledamo jih lahko tudi na način, ko se o njihovi vsebini vprašamo z otroškimi vprašanji o sobivanju ljudi, parkov, dreves in grdo pozidanega prostora, ki nas vedno vrnejo k vprašanjem o nas samih. Zakaj se nimamo vsaj tako, kot se imajo na slikah? S katerimi osebki na sliki se najbolj poistovetimo? Je naslikano drevje podoba narave? Kaj bi počeli v mestnih parkih, če bi jih imeli? Si bomo privoščili nekaj zase? Nešteto vprašanj in zelo dober odgovor. Z ogledom slik Vesne Čadež vsekakor!

Razstava slik Vesne Čadež bo v Galeriji Domžale na ogled do 26. aprila 2017.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi