Tradicionalni Lukov sejem in razstava likovnih in ročnih del v Lukovici

Lukov sejem, ki ga organizira Turistično olepševalno društvo Brdo–Lukovica, vsako leto pritegne številne obiskovalce s svojo bogato ponudbo lokalnih izdelkov in pristnim vzdušjem. Sejem je odlična priložnost, da se prepleteta tradicija in sodobnost, saj združuje domače pridelovalce in proizvajalce, ki ponujajo kakovostne izdelke, narejene z ljubeznijo do narave in obrti.

V  soboto, 19. oktobra 2024, je v Lukovici potekal tradicionalni Lukov sejem. Veliko obiskovalcev ni zamudilo priložnosti, da bi doživeli vzdušje pristnega sejma v Lukovici, podprto z bogato ponudbo lokalnih dobrot in edinstvenih izdelkov! Stojnice so bile polne ponudbe, od oblačil, obutve do kmečkih pridelkov, medu, suhe robe, sira, sladic, sadja in seveda mesnih izdelkov ter kuhančka, saj je že jesenski čas in kuhanček ter klobase, ki so jih pekli in kuhali domači pridelovalci, so zelo teknili. Vse skupaj pa je v tem prijetnem vonju v veselo razpoloženje pospremila Orgličarska skupina Kulturnega društva Mihaelov sejem – Sejmarji. Tako so se na platoju na trgu slišala ustna harmonika – orglice, klavirska harmonika, bas in kitara.

Ta priljubljen dogodek je ponovno združil domače proizvajalce in pridelovalce, ki so obiskovalcem ponudili svoje izdelke in pridelke. Sejem je namreč že od nekdaj odlična priložnost za nakup lokalnih dobrot, ročno izdelanih izdelkov, umetnin ter drugih domačih pridelkov in izdelkov, ki jih ustvarjajo spretne roke domačinov. Lukov sejem ne ponuja le nakupovalne izkušnje, temveč tudi prijeten dan, poln druženja v duhu tradicije in kulturne dediščine kraja.  Dogodek je bil primeren za vse generacije, zato so bile vabljene družine, prijatelji in vsi ljubitelji domače obrti in podeželskega utripa. Županja mag. Olga Vrankar, ki si je tudi ogledala Lukov sejem, je pohvalila proizvajalce in pridelovalce, da so zbrali pogum in se prijavili za stojnice in izkoristili to priložnost za predstavitev svojih izdelkov širši javnosti.

Hkrati z Lukovim sejmom pa je Lukovica gostila tridnevno razstavo likovnih in ročnih del v Pungartnikovi domačiji v središču Lukovice. Člani Likovne sekcije Društva upokojencev Lukovica so povabili na ogled razstave, ki je potekala od 18. do 20. oktobra 2024 v Pungartnikovi hiši, Stari trg 17, Lukovica. Razstava je vključevala tri različne tematske sklope. Prvi del, Razstava naših likovnih del, se je osredotočala na temo Skrivnostni svet rastlin in je predstavljala umetniška dela, ki so nastala v zadnjem obdobju ustvarjanja. Drugi del je bila Razstava del iz Ex Tempora – Memorial Draga Jermana, ki je bila posvečena spominu na preminulega člana društva, z deli, ustvarjenimi v okviru Ex Tempora. Tretji del pa je predstavljal Razstava ročnih del, kjer so obiskovalci lahko občudovali raznovrstne rokodelske izdelke članic in članov sekcije, ki izražajo izjemno spretnost in ustvarjalnost.

Avtor Miro Pivar foto; video; Miro Pivar

Tagi