Ta norčavi pustni čas v objektivu Primoža Hienga

V Menačenkovi domačiji v Domžalah je bila v torek, 5. februarja 2013, otvoritev samostojne fotografske razstave Primoža Hienga z naslovom Ta norčavi pustni čas, na kateri Primož predstavlja 24 najbolj značilnih pustnih likov iz vse Slovenije. Odprtje razstave so ob članih Pustne sekcije Striček z Vira pri Domžalah z začasnim županom Petrom Koscem – Pipijem, pustnih ministrov ter tudi politikov v zaporniških oblekah, obogatili še člani skupine Kontrabant. Na odprtju razstave pa sta bila tudi župan Občine Domžale v mirovanju Toni Dragar in podžupanja Andreja Pogačnik Jarc.

Slovenija je Evropa v malem – to je bilo tudi vodilo fotografa in publicista Primoža Hienga, ko je začel z načrtnim raziskovanjem ter dokumentarnim in umetniškim fotografskim zapisovanjem pustnih šeg od zahoda do vzhoda Slovenije in od severa do juga. Temelj na katerih gradi Primož Hieng, je dobil pri slovenskemu etnologu dr. Niku Kurentu, ki je že skoraj davnega leta 1984 izdal zajetno knjigo s popisom pustnih mask, šeg in običajev. Pri tem se lahko vprašamo, če se je od takrat pa do začetka novega tisočletja, ko so začele nastajati avtorjeve fotografije in njegovi zapisi, kaj spremenilo?

Najbolj pomembna ugotovitev Primoža Hienga: »Pustne običaje ohranjajo v številnih slovenskih vaseh, zaselkih, krajih in mestih. Ne le to, pojavljajo se nove pustne skupine, ki iščejo svojo tradicijo v pustnih šegah svojih prednikov, razvijajo se pustni karnevali, predvsem pa oživljajo pustno tradicijo tam, kjer je morda odšla že v pozabo.«

In kar je najpomembnejše, še tako skriti pustni običaji so tudi z načrtnim delom in raziskovanjem fotografa in publicista Primoža Hienga postali znani širši javnosti. Svoje pomembno poslanstvo so opravili tudi mediji, ne nazadnje tudi avtorjeva monografija Ta norčavi pustni čas, ki je nastajala dobro desetletje, in je izšla novembra 2011. V njej je fotograf z besedili in fotografijami predstavil praktično vse slovenske pustne maske, šege in običaje. Gre za izredno pomemben del slovenske žive kulturne dediščine.

Avtor razstave Ta norčavi pustni čas Primož Hieng je svoje pustne fotografije doslej razstavljal na trinajstih samostojnih razstavah po vsej Sloveniji, za svoje temeljito opravljeno delo pa je leta 2011 prejel Murkovo listino za desetletno fotografsko dokumentiranje ter opisovanje pustnih šeg in navad v Sloveniji.

Razstava pustnih fotografij Primoža Hienga bo odprta do 22. februarja 2013, vsak delavnik od 10. do 11. ure in od 17. do 19. ure, ob sobotah od 10. do 11. ure.

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi