Svetloba ujeta v steklo Darke Erklavec

Razstava vitražnih svetilk v Menačenkovi domačiji

Menačenkova domačija Domžale je v goste povabili domžalsko ustvarjalko samoukinjo, ki na prvi samostojni razstavi predstavlja svoje večletno delo izdelovanja vitražnih izdelkov v tiffany tehniki.

Izdelovanje vitraža je skupek navdiha, ustvarjalnosti in domišljije, ki zahteva izredno natančnost v vseh fazah izdelave. Kot mnoge ženske rokodelke, je Darka Erklavec našla svoj čas za intenzivno ustvarjanje šele v zadnjih letih, ko jo je ob praznovanju obletnice družina opremila z vsem potrebnim začetnim orodjem za izdelavo vitraža. Kot pravi avtorica razstave Darka Erklavec, ob vstopu v katedralo, ali pa le v majhno cerkev, telo objame tišina, pogled pa poišče svetlobo. Svetlobo vseh barv, ki žari skozi okna, se preliva izpod visokih obokov ter se razprši, preden se dotakne tal. Veličastne stvaritve starih rokodelskih mojstrov, ki so v klasični tehniki vpenjali koščke barvnih stekelc v kovinske profile ter s presevajočo svetlobo ustvarjali nadzemne podobe, v avtorici razstave vzbujajo globoko spoštovanje in občudovanje. V nekem trenutku se ji je porodila želja, da bi droben približek te barvne svetlobe ustvarila tudi sama.

Odprtje razstave Darke Erklavec v Menačenkovi domačiji je potekalo v sredo, 6. decembra 2023. V dveh prostorih domačije je na ogled bogata zbirka vitražnih izdelkov v tiffany tehniki. Razstavo je postavil Roman Kos, avtorico in pa njena dela je odprtju razstave predstavila Katarina Rus Krušelj, višja kustosinja. Nekaj besed ob odprtju njihove članice je spregovoril Boris Horvat Tihi, predsednik Medobčinskega društva gluhih in naglušnih za Gorenjsko AURIS Kranj, kulturni program pa sta izvedla Barbara in Marko Zrnec. Pokrovitelj odprtja razstave je bila Vinska klet Vidmar Domžale.

Veličastne vitražne stvaritve starih rokodelskih mojstrov, ki so v klasični tehniki vpenjali koščke barvnih stekelc v kovinske profile ter s presevajočo svetlobo ustvarjali nadzemne podobe, v meni vzbujajo globoko spoštovanje in občudovanje. V nekem trenutku se mi je porodila želja, da bi droben približek te barvne svetlobe ustvarila tudi sama.

Prve njene stvaritve so nastale na podlagi navodil iz revij in ob pomoči njenega moža, a se je njeno vztrajno praktično delo vse bolj izkazalo. Sedaj je nastopil čas, da Darka Erklavec svoje delo prvič predstavi javnosti. Na ogled je postavila svoje vitražne svetilke, v katere je ujeto nešteto ur ustvarjanja, načrtov, barvnih stekel in spajanja, predvsem pa potrpežljivosti in ljubezni do umetnosti in vsega lepega. Za izdelovanje vitražnih izdelkov obstaja poleg klasične tehnike vpenjanja stekel v H profile tudi mlajša tiffany tehnika, imenovana po Američanu Louisu Tiffanyju, ki jo je izumil leta 1880. Ta tehnika omogoča izdelavo 3D predmetov, kot so svetilke, svečniki, posode …

Avtorica razstave je rojena leta 1963 in živi v Dragomlju pri Domžalah. Žena, mama trem hčeram in babica trem vnukom. Vrsto let je delala v administraciji državne uprave. Že v osnovnošolskih časih so se pojavile težave s sluhom, ki so se z leti stopnjevale in sčasoma postale preveliko breme pri zaposlitvi. Ker je bil to hkrati čas, ko je dobila prvega vnuka, je priskočila na pomoč hčerki z varstvom ter si pridobila licenco varuha predšolskih otrok. Tudi ustvarjalnost jo je vseskozi spremljala, saj je pletla, šivala, slikala na steklo; in prav steklo in svetloba v njem je tisto, kar jo je vse bolj privlačilo. »Ta majhen vir svetlobe se ujame v stekelca, barve zažarijo v vsej lepoti in prostor, v katerem stoji svetilka, dobi poseben čar in toploto, ki povabi k umiritvi in počitku«, je zapisala. V prostem času ima najraje planinarjenje, kolesarjenje in tek na smučeh.

Razstava bo na ogled do 13. januarja 2024: od torka do petka od 10. do 12. ure ter od 17. do 19. ure, ob sobotah od 10. do 12. ure, prazniki zaprto. Vstop prost.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi