Stanje nedolžnosti Nine Koželj

»Prav sredi zime, v zgodnji temi dneva, ko nam misli pogosto uhajajo v toplo zavetje in človeško bližino, se zgodijo tudi mali premiki proti pomladi. Želje po čimprejšnjem brstenju na toplem soncu, po mehkem objemu prvih spomladanskih nežnosti, so znanilke preobražanja narave v novo nedolžno obliko. Tokrat nas bo s temi občutki, prav okoli solsticija razveselila Nina Koželj, vsestranska umetnica, ki ji izražanje v kateremkoli likovnem mediju, pomeni način bivanja in smisel potovanja,« je ob odprtju razstave kiparke, slikarke in grafičarke Nine Koželj v Galeriji Domžale dejal akademski kipar Jurij Smole.

Odprtje razstave, ki nosi pomenljiv naslov »Stanje nedolžnosti«, je v Galeriji Domžale potekalo v četrtek, 15. decembra 2022, pogovor z umetnico Nino Koželj pa je vodil akademski kipar Jurij Smole.

Nina Koželj je vizualna umetnica, ki deluje na področju kiparstva, grafike in slikarstva. Po končani srednji šoli za oblikovanje in fotografijo se je vpisala na Oddelek za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani. Med študijem je delala kot demonstrator pri predmetu Keramika prof. Mirka Bratuša in pri predmetu grafika prof. Črtomirju Frelihu. Od leta 2012 poučuje tečaje kiparstva in grafike za odrasle v Art Centru Pionirskega doma. V svojih delih raziskuje področje humorja v likovni in kiparski umetnosti. Prav za Galerijo Domžale si je zamislila in izdelala umetnine, pet velikih zvončkov, v katerih spretno uporabi najsodobnejšo tehnologijo. »Prenos, ki se vzpostavi med udeleženci, poteka na digitalen način, po žilah, sokovih in kablih težko pričakovanih prvih spomladanskih rastlin,« je dejal povedal Jurij Smole.

S sodobno tehnologijo sta namreč povezana po dva zvončka, kjer se v ekranu v cvetu lahko vidita dve osebi, ki se iščeta. Le srednji, peti zvonček deluje tako, da oseba, ki se postavi na veliki X pod glavo zvončka, vidi sama sebe. Kot je dejala Nina Koželj, je domžalska galerija odlična in njene bele stene ne posegajo veliko v umetniško delo. »Mene prostor nagovarja, zato sem razmišljala o tem, kako narediti kip, ki bi bil zmožen povezat naključno med sabo dva človeka, da se dva človeka srečata in da med njima vzpostaviš neko simpatijo. Ugotovila sem, da rabim ustvariti čisto nežno okolje. Vedela sem, da bo razstava decembra, zato sem rabila postaviti nekaj nežnega, nekaj, kar bo gledalca spravilo v eno stanje veselja. Porodili so se zvončki, ki človeka postavijo v deželo Alice v čudežni deželi, nekim majhnim bitjem, ki pod temi dvometrskimi zvončki želijo povezavo med sabo,« je pojasnila Nina Koželj.

Mlada umetnica Nina Koželj si je prav za Galerijo Domžale zamislila in izdelala posebne umetnine, katere je ustvarjala od začetka letošnjega leta, ko je dobila povabilo na razstavo. Podoba umetnin je močno povečana, tako, da se, kot bi sanjali, znajdemo v  nasadu zvončkov, ko nas prašniki cvetov snemajo, posneto pa hkrati predvajajo v drugi povečani rastlini, kjer se isto dogaja z našimi partnerji ali pa naključnimi obiskovalci razstave. V tej hkratnosti se vzpostavi odnos med gledalci, ki poteka skozi podobe na malih ekranih pestičev cvetov in je v skoraj vsem prvinski in nedolžen. Seveda je pogovor nanesel tudi na material in obdelavo le tega. Umetnine so izdelane iz aluminija, petih cevi in nekaj aluminijastih lističev. Umetnica pove zanimivo zgodbico o barvanju in lakiranju umetnine, kjer je vonj laka pritegnil veliko mrčesa, ki se je zatem prilepil na sveže polakirano površino. Sicer je večino žuželk pobrala z svojih umetnin, dobro oko pa še vseeno najde nekaj žuželk na površini umetnine, kar daje le ti poseben čar.

»Čas v katerem lahko razstavo obiščete, je skrbno izbran. Iztek leta, zima, sončev obrat in pričakovanje novega časa, ki nudi priložnosti in upe za nov zagon, je Nina opremila s kipi, ki so veliko več kot le predmetnost podob. So Stanje nedolžnosti, ki skozi tehniko in umetnost vzpostavijo možnost novih odnosov, novih začetkov, nove pomladi. Kipi, ki jih postavlja v galerijo so nekaj, kar mislimo, da poznamo a mogoče sploh ni tako. Ste kdaj zares natančno pogledali odnos do svojega bližnjega/bližnje? Sedaj je pravi moment. Kako se razvije Stanje nedolžnosti je najbolj odvisno od nas samih; od naše naravnanosti v tistem trenutku, pa tudi ideje pomladi, s katero nas nagovarja umetnica. Zakaj se pomlad v odnosih ne bi začela že kar sedaj?« je v spremni besedi ob odprtju razstave zapisal Jurij Smole, akademski kipar.

In kaj v programskem listu dela grb Občine Kamnik? Sponzor projekta te razstave je namreč Občina Kamnik. Po besedah Jurija Smoleta se to še v dolgoletni karieri, od kar vodi razstave v Galeriji Domžale, v naši občini ni zgodilo. Bo z novo oblastjo drugače?

Razstava bo odprta do 5. januarja 2023.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi