Sprehod po Plečnikovi dediščini v Domžalah

Odprtje razstave o Plečnikovi dediščini v Domžalah v torek, 21. novembra 2017, v Menačenkovi domačiji, je prispevek k Plečnikovemu letu tudi na domžalskem koncu. Plečnik je tudi v Domžalah in okolici ter v Kamniku pustil svoj pečat. Portal Vrečarjeve hiše na Kolodvorski ulici, kor v domžalski cerkvi, krstilnica s prižnico v dobski cerkvi, Pirnatova vila na Homcu … Plečnik je sodeloval je tudi z mnogimi obrtniki, kot sta bila mizar Vrečar in ključavničar Končan.

Sprehod po Plečnikovi dediščini v Domžalah je odlična kulturno-zgodovinska razstava, ki so jo predstavili Igor Kuzmič, Roman Kos in Katarina Rus Krušelj. V kulturnem programu na odprtju razstave je sodeloval ansambel violin Glasbene šole Domžale, pod vodstvom Gabriele Neculcea.

Slovenija v letu 2017 zaznamuje 60. obletnico smrti in 145. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, ki je s Tromostovjem, Narodno in univerzitetno knjižnico, pokopališčem Žale in drugimi monumentalnimi spomeniki ključno oblikoval podobo Ljubljane. V njegovem obsežnem opusu del lahko s ponosom pokažemo nekaj njegove zapuščine tudi v Domžalah in okolici: portal Vrečarjeve hiše in notranje trapezasto stopnišče na Kolodvorski ulici, pevski kor v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja na Goričici, nagrobnik družine Končan na domžalskem pokopališču, vhod s pergolo Bolharjeve hiše na Usnjarski cesti, Zajčevo znamenje na Ljubljanski cesti, krstilnica s prižnico v župnijski cerkvi sv. Martina v Dobu in Pirnatova vila v Homcu.

Na razstavi so se v sliki in besedi »sprehodili« po omenjenih pomnikih, ki se idejno in načrtno povezujejo z njegovim imenom oziroma delom njegovih učencev. Njihove podrobnejše predstavitve s fotografijami, ki so bile zasnovane že pred desetimi leti, so dopolnili z domžalskimi obrtniškimi imeni tistega časa. Namreč, tu je Jože Plečnik sodeloval z nekdanjim županom in mizarskim mojstrom Janezom Vrečarjem in ključavničarjem Francem Končanom in njegovim sinom. Njihov poslovni odnos so prepletale tudi prijateljske in osebne vezi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi