Slikarska razstava mladih Domžalčanov

V prostorih Študentskega kluba Domžale je bilo v petek, 13. decembra 2013, odprtje slikarske razstave mladih Domžalčanov: Žive Kaliman, Tadeje Cherry, Aljaža Janže, Caty Black in Marinke Bregar. Razstavo so pripravili v okviru Dnevov kulture, ki potekajo v Študentskem klubu Domžale. Odprtje razstave je z glasbenim programom popestrila glasbena skupina Solnce. Mlade umetnike in njihova dela pa je predstavila Marinka Bregar, ki tudi vodi in koordinira Dneve kulture v Študentskem klubu Domžale.

Vsem mladim avtorjem, ki razstavljajo svoja dela je skupno slikarsko izražanje. Vsi si tudi želijo, da bi v Domžalah imeli nek skupen prostor – atelje, v katerem bi lahko ustvarjali, se družili in v katerem bi lahko svojo priložnost dobili tudi drugi Domžalčani, ne glede na starost, kjer bi lahko izražali svoje talente.

ŽIVA KALIMAN, absolventka Akademije za likovno umetnost, smer slikarstvo
Pri Živi so risbe začele nastajati v srednji šoli, kot neke vrste mandale – meditativni pripomoček s ponavljanjem vzorcev črne barve. V njenih slikah se pojavljajo motivi iz knjig, kot je na primer Alica v čudežni deželi Lewisa Carolla ali Demian od Hesseja, itd. Na študijski izmenjavi na Poljskem je začela združevati oboje in tako je nastala slika Wonderland, ki jo tudi razstavlja. Združuje literarno vsebino in vzorce, ki so imeli do tedaj le meditativno vlogo in barve. Kasneje pa je te vzorce poskušala prenesti v drugo tehniko: grafiko, natančneje jedkanico. S tem so slike dobile še dekorativno vlogo. Vse skupaj pa predstavlja svet, v katerega jo včasih odnese. Njene grafike so namreč svet kakršnega vidi in si želi – nekakšna utopija. Po njenem mnenju se ljudje vedno manj zatekajo k domišljiji in ne vidijo več lepega, saj strmijo samo še k materialnemu.

Živa Kaliman in Wonderland.

V času študijske izmenjave na ASP V Gdansku je nastala tudi njena knjiga risb v kateri so naključno izbrani stavki iz knjig, urejeni v vrstni razred. Risbe pa so bile ustvarjene kot ilustracije stavkov, knjig, asociacij, itd. V njenih risbah se čuti tudi vpliv tekstila, saj sama rada šiva že od malega in tudi predeluje iz starega v novo ali ustvarja nova oblačila in modne dodatke.

TADEJA CHERRY, pin up girl model Slovenije, umetnica, ki slika za tatooje
Slike, ki jih razstavlja so bile narejene v zadnjih mesecih, ko je ponovno našla svojo muzo in navdih ter predvsem željo, da začne tetovirati. Njene slike so se imenujejo flash tattoos. Za slikanje uporablja Copic markerje, ker so dober približek temu, kako bi na koncu izgledal tattoo oziroma se zelo dobro senčijo. Ustvarja pa tudi z akrili na platno

Tadeja riše že od majhnega. Riše pa takrat, ko dobi navdih in kadar ima čas. Se pa je našla v umetnosti.

Tadeja Cherry in flash tattoos.

CATY BLACK, pin up girl model Slovenije, metalka, ki slika in ustvarja doma
Caty slika z akrilom, pasteli in tudi s svinčnikom. Najbližja umetnostna smer ji je realizem. V njenih delih se najpogosteje pojavljajo živalce. Da bi jo kakšen umetnik posebej navdihoval, pravi da ne. Caty, ki slika že od malega je samouk, uči se iz knjig in interneta, ustvarja pa doma. Trenutno največ slika z akrili, ker se želi naučiti te tehnike. Najraje pa riše s svinčnikom.

Caty Black in živalce.

ALJAŽ JANŽA, mojster žoge in svinčnika o recesiji odnosov
Aljaža, ki ga na otvoritvi zaradi drugih obveznosti ni bilo, je dolgoletni športnik, nekoč profesionalni košarkar, ki je po zaključku profesionalne športne poti resneje stopil na pot umetnosti, je poleg ustvarjanja umetniških slik, tudi avtor različnih ilustracij. Riše po inspiraciji, ponavadi s kemičnim svinčnikom ali navadnim svinčnikom. Otroško nagajive motive primerja z današnjim vsakdanom. Slika tudi z oljnatimi barvami, večje formate, figure človeškega telesa prepleteno z vzorci, izraženimi barvami ujete v spiralo in druge elemente.

Dela, ki jih razstavlja so zelo ilustrativna in spominjajo na strip. Dogodki, ki jih vidi v življenju, pa so bolj ali manj preslikani v živalski svet. Sicer se mladi umetnik lahko pohvali z novo, prav posebno serijo kartic oziroma voščilnic na katerih so ilustracije, ki jih je skromno poimenoval »risbice«. Aljaževe risbice pa niso le to, pač pa prinašajo prav posebna sporočila v katerih se lahko najde prav vsak človek. Sporočila ujeta v risbice, ki ogrejejo srce in privabijo nasmeh.

MARINKA BREGAR, najstarejša učenka akademske slikarke Vere Terstenjak
Marinka je več let slikala po ateljejih v Domžalah, sedaj pa ustvarja doma. V Mladinskemu centru Akumulator je skupaj z Živo Kaliman učila mlade slikanja in ročnih spretnosti. Za sabo ima že veliko skupinskih razstav. Nekaj časa je ustvarjala tudi v Likovnem društvu Senožeti Radomlje, pod vodstvom Janeza Zalaznika.

Marinka Bregar in domišljijsko sanjski svet.

Marinka slika z oljem na platnu in z akrili. Njeni motivi so tihožitje, narava, domišljijsko sanjski svet, globina duhovnosti, izražanje… Sama pravi, da ne skopari z barvami. Za zgled ima ekspresioniste in impresioniste: Rembrandt, Van Gogh, Dali in Picasso (tako so jo nekateri včasih tudi klicali). Všeč pa ji je tudi kubizem. Zadnja leta zaradi študijskih obveznosti na magisteriju ustvarja doma. Slika pa ob glasbi, ki jo sprošča, pomirja in popelje v življenje umetnika in v njen duhovni svet.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi