Slika za prihodnost naših voda

Skupinska razstava z dobrodelnim pridihom priznanih slovenskih umetnikov in umetnic

Humanitarni zavod Vrba in sonce je skupaj z umetnico Marijo Mojco Vilar v juniju na čudovitem Mažijevem griču ob Gradiškem jezeru organiziral odprt slikarski atelje. Med gostujočimi umetniki, kot so Miha Erič, Barbara Jurkovšek, Luka Leskovšek, Jožica Medle, Janko Orač, Darko Slavec, Dušan Sterle, Marija Mojca Vilar in Vinko Železnikar, je nastalo kar 25 čudovitih umetniških del, od katerih so jih 15 podarili v dobrodelne namene. Prodajna razstava z naslovom »Slika za prihodnost naših voda« bo potekala v sodelovanju z Zavodom REVIVO, zavod za ihtiološke in ekološke raziskave, in Kulturnim domom Franca Bernika Domžale. Del izkupička bodo namenili podpori Zavodu REVIVO, ki že desetletje z vso predanostjo skrbi za ohranjanje čistih voda in zaščito narave. S pridobljenimi sredstvi bodo še naprej osveščali mlade, učitelje in družine o pomembnosti skrbi za naravo.

Odprtje skupinske razstave z dobrodelnim pridihom je bilo v Menačenkovi domačiji v Domžalah v torek, 8. oktobra 2024, razstave pa se je udeležilo lepo število obiskovalcev, med njimi  Damjan Habe, soc. ped., ki skrbi, da znanje in ozaveščenost o pomenu ohranjanja in obnove rečnih ekosistemov doseže čim širši krog ljudi,  dr. Polona Pengal, univ.dipl.biol., ki  je soustanoviteljica Inštituta REVIVO in idejni vodja projektov, ki v vsaki stvari vidi priložnost za raziskovanje in izboljšave, Eva Horvat, mag. ekol. biod., ki je samostojna in radovedna raziskovalka, s širokim naborom bioloških in ekoloških znanj in izkušenj, umetnica Marija Mojca Vilar, ki je vodila likovno kolonijo ter skoraj vsi slikarji iz te kolonije.

Odprtje razstave je vodila Ivana Potočnik, vodja muzejske dejavnosti pri Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, o slikarjih in njihovih delih pa je besedo prevzela Katarina Rus Krušelj, dipl. umetnostna zgodovinarka. Razstavo je postavil Roman Kos, porovitelj razstave pa je bila Vinska klet Vidmar Domžale. V kulturnem programu je zapel in zaigral na kitaro Matevž Šalehar – Hamo, pri eni pesmi pa mu je priskočil z orglicami Miha Erič, izjemno plodovit ustvarjalec tako na likovnem, grafičnem, kot tudi glasbenem področju. Ob tej priložnosti so se z šopkom zahvalili dolgoletni višji kustosinji in dipl. umetnostni zgodovinarki Katarini Rus Krušelj z popotnico na novo delovno mesto. Slike lahko kupite. Vsaka slika ima ob opisu tudi ceno.

Razstavljalci:

Miha Erič je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, na smeri ilustracije, sicer pa je izjemno plodovit ustvarjalec tako na likovnem kot tudi glasbenem področju. Kot likovni umetnik ustvarja umetniške grafike in vodi delavnice grafike visokega tiska (linorez, lesorez, visoki bakrorez).

Barbara Jurkovšek je akademska slikarka, ki je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomirala iz slikarstva in likovne teorije, nato pa zaključila še magistrski študij slikarstva. Izpopolnjevala se je na Accademia di Belle Arti di Lecce v Italiji. Deluje na področju slikarstva, kiparstva, grafike, kaligrafije in znanstvene ilustracije

Luka Leskovšek je akademski slikar, ki je postal priznani ustvarjalec vizualnih učinkov v svetovni filmski industriji. Pred leti se je odpravil v London, ki je središče evropske filmske postprodukcije. Njegovo ime je podpisano pod filme Pirati iz Karibov, Sneguljčica in lovec in tudi serijo Igra prestolov.

Jožica Medle je samostojna likovna umetnica, ki se ukvarja s slikarstvom, grafiko, oblikovanjem in pedagoškim delom. Študij je zaključila na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani ter na Oddelku za grafiko zagrebške Akademije likovnih umetnosti. Ustvarja v ateljeju v Šentjerneju na Dolenjskem. V središču njenega ustvarjanje nastopa človek in njegovo sobivanje z naravo.

Janko Orač je diplomirani slikar in grafik. Po končani srednji grafični šoli v Ljubljani je diplomiral na Šoli za risanje in slikanje, visoki strokovni šoli v Ljubljani, in nato zaključil podiplomski študij umetniške grafike ALU v Zagrebu ter pridobil naziv univerzitetni specialist grafik. Živi in ustvarja v Novem mestu. Janko Orač na polju čiste abstrakcije prepleta dva likovna medija – slikarstvo in grafiko.

Darko Slavec je akademski slikar, magister slikarstva in magister grafike. Upokojeni profesor, ki je izrazito zaznamoval številne generacije študentov na področju vizualnega ustvarjanja. Živi in ustvarja v Ljubljani. Darko Slavec ima poseben način slikanja, ki ga je v procesu dolgoletnega ustvarjanja poglabljal in dograjeval. Njegovo slikarstvo je duhovno slikarstvo, saj ga navdihuje neskončnost prostora in časa.

Dušan Sterle je slikar, oblikovalec, grafik in ilustrator, ki živi in ustvarja v Kamniku. Šolal se je na Šoli za oblikovanje v Ljubljani. Kot grafični oblikovalec je bil vse do upokojitve zaposlen v časopisni hiši Delo. Je tudi organizator likovnega dogajanja v Kamniku. Ena od njegovih stvaritev je slikarska kolonija in razstava na Šutni, s katero je ustvaril kamniški Mortmartre

Marija Mojca Vilar je diplomirala na Visoki strokovni šoli za slikanje v Ljubljani. Poleg slikanja, ki ga je izbrala za svoje življenjsko poslanstvo, se ukvarja tudi z ilustracijo in pedagoškim delom. Slikarko Marijo Mojca Vilar iz Domžal poznamo kot svojevrstno ustvarjalko, ki že štiri desetletja odločno, z dobro mero čutnosti, intuitivnosti in človeške topline, stopa po bogati likovni poti slikarskih idej.

Vinko Železnikar je akademski slikar. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V dolgoletnem ustvarjalnem obdobju se je ukvarjal z različnimi tehnikami od grafik, svetlotiskov, nato slikarstva s poglobljenim raziskovanjem likovnih problemov prostora, transparence in meje slikovnega polja, z unikatnim oblikovanjem stekla, keramike in vse do fotografije, ki mu v zadnjem času prinaša nove ustvarjalne izzive. Živi in ustvarja v Mengšu.

Ne glede na uporabljen medij, se v Vinkovem ustvarjanju kaže izrazita težnja k večslojnemu raziskovanju likovnih

Razstava bo na ogled od 8. oktobra do 9. novembra 2024 od torka do petka od 10.00 do 12.00 ure ter od 17.00 do 19.00 ure, ob sobotah od 10.00 do 12.00 ure. Nedelja, ponedeljek in prazniki pa je zaprto.

Vabljeni!

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar; Video: Miro Pivar

Tagi