Sledi preteklosti: razstava starih razglednic ob 70. letnici Občine Domžale

»A skrbni občinski očetje so – užaljeni v svojem upravičenem domžalskem ponosu – že l. 1921 soglasno sklenili in prošnjo vložili, da se morajo Domžale povzdigniti vsaj v trg, če že ne takoj – kar pa je tudi seveda samo vprašanje časa, kaj ne? – v mesto!«

Franc Bernik v knjigi Zgodovina fare Domžale

Praznovanju jubileja Občine Domžale, ki v aprilu praznuje 70 let, smo se pridružili tudi v Knjižnici Domžale. V naši dvorani smo pripravili razstavo starih razglednic, ki jih stalno dopolnjujemo. Ogled bo možen do 22. aprila. Razstavo si lahko ogledate tudi virtualno in se sprehodite po sledeh preteklosti iz domačega naslonjača.

Vabimo vas tudi k branju temeljnih knjig o preteklosti Domžal v elektronski obliki, saj smo nekatere od njih digitalizirali in so dostopne vsem, med drugim tudi Zgodovina fare Domžale in Z nekdanje Goričice.

Praznovanju se bomo pridružili še s kakšno zanimivostjo v aprilu. Veseli smo, da lahko delujemo v Občini Domžale in soustvarjamo njeno zgodbo o uspehu, saj ima tudi zgodovina knjižničarstva na Domžalskem bogato tradicijo. Knjižničarji pisano besedo približujemo prebivalcem naših krajev že od leta 1904, ko je prvo knjižnico ustanovilo takratno dijaštvo v Domžalah. Danes je naša knjižnica, ki raste in se razvija v tako uspešni občini, ena najbolje obiskanih v državi.

Vabljeni v prostor knjig.

Kristina Galun, Knjižnica Domžale

Domžale v začetku 20. stoletja. Razglednica je bila odposlana leta 1904. (Arhiv Knjižnice Domžale)
Trgovina z moko in poljskimi pridelki Jožeta Kuralta v Zgornjih Domžalah. Razglednica je bila odposlana 05. 04. 1909. (Arhiv Knjižnice Domžale)
24. septembra 1911 so Domžale dobile tudi gasilni dom. V njem je imela do začetka leta 1953 sedež tudi domžalska občina. Razglednica je bila odposlana na Dunaj 24. 06. 1912. (Arhiv Knjižnice Domžale)
Današnja Ljubljanska cesta s Kurzthalerjevo vilo na levi strani, ki so jo gradili beneški stavbeniki. Razglednica je bila odposlana 02. 03. 1936. (Arhiv Knjižnice Domžale)

 

Tagi