Škonto na jutri Mojce Senegačnik

Na razstavi ilustracij, slik in risb »Škonto na jutri« v Galeriji Domžale, se akademska slikarka Mojca Senegačnik predstavlja z več ciklusi. Razstava zajema slike in ilustracije manjših formatov iz ciklov iz njenega ateljeja ter njenega mladostnega življenja in sanj. Razstava je v svojem bistvu arhetip, katero gledalec za vstop v prosojne plasti časa, narejenega iz papirja vidi intenzivno poln kolaž s porumenelimi slikami,  ki govori svojo slikovno tekstovno dokumentarno zgodbo. Z stropa viseče razstavljene umetnine so kot bi gledal album dogodkov, oseb in umetnin hkrati! V resnici pa sta to njeno srce in duša.

Odprtje razstave akademske slikarke Mojce Senegačnik v Galeriji Domžale je potekalo v četrtek, 13. januarja 2022. Z umetnico se je pogovarjal Jurij Smole, akademski kipar.

Razstava, bogata z enkratnimi kolaži, kjer zajema vse, od otroštva, mladosti do preživljanja korona časa in nakupovanja, je nastala  kot intimna slikarska beležnica umetnice, v kateri se sanjske podobe in ubesedene misli nežno vrivajo v belino praznega kvadrata. Del razstave, velike risbe  pa delujejo kot iz dnevnika iztrgani listi, na katerih je umetnica na deviški belini platna upodobila spontane dnevniške izbruhe svojih misli, dvomov in želja. Ostali cikel razstave pa predstavljajo risbe in slike, opremljene z cenami, popusti in okrašene z cvetjem, ki jih je na koncu nežno in skrbno obrobila in njihove detajle natisnila. Posebej pomembne detajle je poudarila z močno rdečo vezenino, ki prebada snežno belo platno.

Poetičen in obenem stvarni naslov razstave Mojce Senegačnik, »Škonto na jutri«, odzvanja v znamenju protagonistkinega poglabljanja v lastno preteklost, v katerem gledalca  nesentimentalno vodi skozi svojo prelomno življenjsko inventuro v smeri sicer še nejasne, meglene, zgolj slutene prihodnosti. Umetnica nam v zanjo značilni kolažni formi poleg drobcev iz svojega otroštva odstira tudi zev, brezno, ki se skriva za svetom iluzij slehernika. Sočasno s to prizemljitveno  gesto je tu zaupanje v moč umetnosti, ki nam lahko pomaga prenesti pogled v to brezno.

Razstavljena  dela  so lepljenka heterogenih izvorov in vplivov – nekakšno miselno in likovno-formalno kolažiranje, kjer je vsakokratna celota bistveno več kot zgolj seštevek posameznih delov. S pomočjo koncepta diagrama lahko tehniko kolaža opredelimo kot »vizualni sintetizator«, v katerega se stekajo kodirani, reprezentacijski klišeji ali konvencije, medtem ko iz njega izhaja inovativna likovna govorica, ki poraja nove vizualne kode in načine zaznavanja.

»Najprej je bil to format. Brumnov kvadrat. Nihče mu ni ušel in vse nas je bolj ali manj določil. Potegnil jih je iz zmečkane, malo naluknjane polivinil vrečke in za zraven še šop, s fotografijami in podobami opremljenih revij. Pa lepilo, kakšne škarje…sicer pa smo večino materiala za kolaž natrgali.Ni se nam sanjalo, da bo to tudi po trideset letih še vedno tako, kot bi bilo včeraj –  tega nam ni povedal…A se je v tem času tudi marsikaj zgodilo, v nekih drugih krivinah in cikloidah teles in časa, ki nas tako zelo določa. Prav ta vkleščenost v čas, je rdeča nit – dobesedno – na Mojčinih slikah in vezeninah. To je njeno Vita vitae meae, ki ga zelo direktno, odprto in brez ovinkarjenja servira gledalcu na ploskem materialu«, je ob odprtju razstave Mojce Senegačnik zapisal Jurij Smole.

Akademska slikarka je bila rojena v Celju. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo nadaljevala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. 1994 prejela študentsko Prešernovo nagrado, 1995 zaključila študij na ALU z diplomo pri prof. Emeriku Bernardu in prof. dr. Tomažu Brejcu. Od l. 1996 – 2006 status samostojne ustvarjalke na področju kulture; soorganizatorka razstav pri Mladinskem društvu ŠUZ v Komnu; vodja različnih likovnih delavnic za otroke in odrasle. Mentorica študijskega krožka »Likovno ustvarjanje« v Kosovelovi knjižnici Sežana in študijske skupine “Likovno ustvarjanje” pri UTŽO Kras, občasna koordinatorka “umetniških tržnic” na Krasu. Pridružena članica KunstHaus družine – Zavod ljudski muzej Rogaška Slatina. Članica DLUC in ZDLUS.

Pogovor z zelo zgovorno umetnico, si lahko ogledate v zgornjem videu.

Razstava v Galeriji Domžale bo odprta do 8. februarja 2022.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi