SAMADHI Vere Terstenjak – razstava, ki jo moramo videti in občutiti

»Najverjetneje prav zato, ker nas je doletela virusna histerija in posledično osamitev vsakega od nas na naš intimen in zožen domač prostor, se je v marsikom tudi kaj premaknilo. Premaknilo v smislu notranjega vpogleda in seveda tudi pogleda na stanje stvari in duha med nami. Pogrešali smo druženje, tople besede prijateljev, iskrenih doživetij v našem okolju in še veliko tistega, kar je bilo pred tem samoumevno. V drug čas – čas po – vstopamo z novimi koraki in z novimi močmi; če bomo odprli še srce za najtanjša občutja in lepoto, se nadejajmo nove kvalitete bivanja. In tu vstopijo slike. Razstava, ki jo moramo videti in občutiti, je nastajala celo obdobje osame in trepetanja, v ateljeju, Vere Terstenjak. Verina kreativnost je neverjetna in je s krizo postala še močnejša. Umetnik je vedno kanal občutij na osebni in skupinski ravni in z Vero ni nič drugače,« je ob odprtju razstave  akademske slikarke in učiteljice slikarstva Vere Terstenjak dejal akademski kipar Jurij Smole.

Odprtje razstave, ki so jo poimenovali SAMADHI, je potekalo v četrtek, 2. septembra 2021, v Galeriji Domžale. Na dogodku se je zbrala velika množica Verinih prijateljev – umetnikov različnih zvrsti. Vsem pa je bilo vodilo eno in edino – slike Vere Terstenjak, ki so v tem korona času neverjetno uspele. Zato je ogled razstave izkušnja, ki bi jo z vami radi delili. Razstava je magična in sile, ki se vzpostavljajo ob postavitvi slik – na katere ogled Vas vabijo, so srčne, nežne, ženske in predvsem eterične. Bodite pa pozorni na nekaj; podrobnosti so v majhnih stvareh, ki se jih na velikih platnih sicer opazi, a so v barvitih slikah vkomponirane natančno na določena mesta, kjer jih je umetnica želela imeti. Tako je v slikah živih barv, čeprav prevladuje rumena, vkomponiranih neverjetno veliko drobnih obiskovalcev, ki krasijo Verin vrt in ki jih je občudovala, ko je slikala na velika slikarska platna. Na slikah pa se najdejo tudi znamenitosti Domžal in okolice ter kiparska dela izpred 36 let, ko so pripravili kiparsko kolonijo na Verinem vrtu.

Že lani so ob podobnem času postavili njeno razstavo v virtualni galeriji, letos si bodo zaokrožen cikel slik – ali bolje rečeno občutij nas samih, lahko ogledali v obeh oblikah. To kar je nastalo pri Veri po lanski razstavi je najboljše, kar se umetniku lahko zgodi: skozi ustvarjalnost doseže ravnovesje v sebi, motivi in kompozicije so se spremenili do te mere, da kažejo samo še čistost in popolno zlitje z duhovnim prostorom. Materialna je samo svetloba, vse ostalo je razumevanje naše svetleče poti. Izjemno in intenzivno doživetje slik, ki to več niso; so v resnici prefinjena izkušnja bivanja duha, čista prezenca numinoznega, brez kakršnekoli navlake.

Ob odprtju razstave se je umetnici Veri Terstenjak s šopkom zahvalila Cveta Zalokar, direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale ter povabila na ogled njene čudovite razstave, ki si jo bo v Galeriji Domžale možno ogledati do 23. septembra 2021.

Kot je ob koncu dejal Jurij Smole, akademski kipar, je razstava užitek brez primere, zato se pripravite na izjemno duhovno izkušnjo ob kontemplaciji Verinih slik, zelo močno je!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi